Plănuieşte-ţi atent viaţa ca să nu te copleşească stresul

1 2 jpg jpeg

Primul mit susţine că „stresul are acelaşi efect asupra tuturor persoanelor”. Nimic mai greşit, deoarece stresul este simţit într-o manieră diferită de către fiecare dintre noi. Spre exemplu, un anumit factor, extrem de stresant pentru o persoană, poate să fie total inofensiv pentru altcineva.

Al doilea mit este „stresul este întotdeauna nociv pentru organism” ceea ce s-ar traduce în felul următor: cu zero, vom fi sănătoşi şi fericiţi. Afirmaţia nu este validă, pentru că stresul în limite normale, a fost parte din existenţa cotidiană a oamenilor, dintotdeauna.

Secretul constă în modul în care fiecare dintre noi reuşim să facem faţă aceloraşi factori de stres. O viaţă cu un nivel al stresului ţinut sub control ne face să fim eficienţi şi sănătoşi; un nivel de stres necontrolat poate aduce, uneori, dezechilibre psihice şi fizice ireversibile.

Al treilea mit spune „stresul este peste tot în jur, şi oricum nu poţi face nimic să-l opreşti”, fapt neadevărat în fond.

Ceea ce putem face este să ne plănuim viaţa în aşa fel încât stresul să nu ne copleşească. Asta presupune să avem un plan de acţiune, cu priorităţi stabilite şi să începem prin a rezolva mai întâi problemele cele mai simple, şi abia apoi să trecem la cele complexe. Dacă nu controlăm stresul, va fi foarte dificil să stabilim care ne sunt priorităţile.