Pilula de râs sau cum tratezi suferinţa cu umor

1 2 jpg jpeg

Râsul este cel mai bun medicament, spune proverbul. Iar lumea medicală pare să fie tot mai mult de acord cu el. Desigur, enunţul nu trebuie luat textual. Există leacuri mai eficiente decât râsul şi boli care, din păcate, nu pot fi tratate cu câteva hohote. Dar virtuţile sale terapeutice au fost demonstrate fără tăgadă, atât în ameliorarea bolilor psihice, cât şi a celor organice.

În cadrul unui studiu clinic efectuat la universitatea Linda, din California, medicii le-au recomandat unor diabetici să râdă în fiecare zi câte 30 de minute, ca adjuvant la medicaţia clasică. Evoluţia grupului respectiv a fost comparată cu cea a altor pacienţi, cărora li s-au administrat doar pastilele, fără porţia de râs. Şi - surpriză! - testele de sânge efectuate înainte şi după experiment au relevat că la cei care s-au veselit zilnic riscul unui atac de cord a scăzut.

Procentul de HDL (colesterol bun) al acestui grup crescuse cu până la 26%, cel al subiecţilor din celălalt grup cu numai 3%. Mai mult, nivelul de proteină C reactivă, un indicator al nivelului de inflamare a cordului, scăzuse cu 66%, comparativ cu numai 26% în cazul bolnavilor netrataţi cu umor.

Un alt studiu clinic, efectuat la un spital din Florida, a relevat că pacienţii aflaţi în convalescenţă, după intervenţii chirurgicale, cărora li s-a permis să vizioneze o comedie au avut nevoie de mai puţine medicamente împotriva durerii decât cei care nu au vizionat nimic.

Avem de-a face, pare-se, cu un medicament care nu costă nimic, nu are efecte secundare sau contraindicaţii şi pe care fiecare dintre noi îl poate produce de unul singur, chiar şi în timp ce se uită la un film.

Cum acţionează

„Din punct de vedere medical, râsul poate juca un rol important în ameliorarea şi chiar vindecarea bolilor, prin reducerea consecinţelor stresului şi producerea de endorfine”, explică Monica Adriana Burcea, psihoterapeut şi trainer la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin din Bucureşti.

„Endorfinele, mai cunoscute ca molecule ale fericirii, sunt substanţe chimice create de organism şi menite să aline durerea. În testele elaborate de cercetători s-a dovedit că rezistenţa participanţilor la durere a crescut după o porţie bună de râs. Mai mult, cercetările prezentate la conferinţa de Biologie Experimentală din Anaheim 2010, au arătat că râsul are aceleaşi beneficii asupra sănătăţii ca exerciţiile fizice.

El stimulează sistemul imunitar al organismului, îmbunătăţeşte respiraţia şi circulaţia sangvină, creşte concentraţia de oxigen din sânge şi micşorează nivelul de colesterol.”

Unde se poate face

Odată descoperite toate aceste beneficii, în lume au apărut cluburile de râs, locuri în care oamenii se adună şi practică terapia ilariantă, sub îndrumarea unui terapeut. Acestea urmează, în general, modelul propus de dr. Madan Kataria, un medic indian care a pus bazele terapiei prin râs.

În ţări ca Spania, Franţa, Portugalia, Germania, India sau SUA există multe astfel de centre. Mai mult, terapia prin râs este practicată în spitale, orfelinate şi în cămine de bătrâni. În România, prima „râsotecă” a fost înfiinţată în anul 2003, la Cluj-Napoca şi a fost urmată apoi de o alta, în Capitală. De-atunci încoace, putem decide şi noi să vizităm un centru unde să râdem în hohote, cu scop curativ – sau doar proactiv.

Opinia specialistului

Monica Adriana Burcea, psihoterapeut şi trainer formator la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin, Bucureşti

Un atelier de terapie prin râs este o infuzie de veselie, relaxare şi hohote de râs. Efectele pozitive apar încă de la prima participare. Bazate pe împletirea unor elemente din yoga râsului cu tehnici de relaxare, joc şi psihologie de grup, atelierele de terapie prin râs le oferă participanţilor ocazia de a se relaxa şi de a elibera tensiunea psihică acumulată. Iar cercetările au arătat că un singur minut de râs sănătos este echivalent, din punct de vedere al beneficiilor, cu 10 minute de alergare.