Optimiştii realişti tind să aibă mai mult succes în viaţă

1 2 jpg jpeg

La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Taiwan, China, după ce au studiat cum influenţează modul de gândire al unei persoane atitudinea acesteia asupra vieţii.

Eşti o persoană care vede paharul pe jumătate plin sau genul de persoană care vede paharul pe jumătate gol? Optimist sau pesimist?

Recent, s-a descoperit că oamenii pot fi şi optimişti, şi pesimişti, în acelaşi timp. Adică oamenii preferă să privească pozitivul din orice situaţie a vieţii, dar gândesc „la rece“, din perspectiva unui pesimist. Analizele pe această categorie de persoane au arătat că optimiştii realişti pot obţine tot ce-i mai bun din ambele lumi, aceea a optimiştilor şi cea a pesimiştilor. Care este explicaţia?

Optimiştii realişti îşi folosesc gândirea realistă pentru a avea rezultate mai bune la serviciu sau oriunde au nevoie, dar nu se lasă copleşiţi de gândirea pesimistă, care poate duce la depresie, spune Sophia Chou, psiholog-cercetător chinez la Universitatea Naţională din Taiwan. Omul de ştiinţă a prezentat rezultatele celui mai nou studiu în acest sens cu prilejul unei întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiei Americane de Psihologie din Honolulu, Hawaii.

Optimiştii sunt mai longevivi

Cercetările anterioare au scos la iveală că persoanele optimiste evaluează situaţiile astfel încât să le fie lor bine, în timp ce pesimiştii au o viziune mai veridică despre ei înşişi. „O viziune trecută prin filtrul gândirii unui pesimist poate să afecteze, deoarece pesimiştii tind să fie depresivi“, a completat Chou.

Pe de altă parte, persoanele care văd întotdeauna partea plină a paharului trăiesc, în general, mai mult şi sunt mai sănătoşi decât pesimiştii.

Realismul şi optimismul, prieteni sau duşmani?

După mai mulţi ani de studiu, expertul a descoperit că există persoane care sunt în acelaşi timp optimiste şi pesimiste, şi că acestea tind să atingă succesul în orice întreprind. De aici a pornit întrebarea omului de ştiinţă: sunt oare realismul cu optimismul diametral opuse?

Expertul chinez împreună cu echipa sa de elită au efectuat un sondaj de personalitate la care au participat 200 de persoane. În cadrul experimentului s-a analizat numărul de iluzii pozitive înregistrate la fiecare voluntar. De asemenea, s-a luat în considerare timpul în care aceştia au fost ancoraţi în realitate.

Care este secretul succesului

La final, realiştii optimişti au înregistrat punctaj mai bun la teste, probabil pentru că nu s-au lăsat cuceriţi de partea lor pozitivă, în speranţa că vor lua punctaj satisfăcător la probe fără să înveţe şi să muncească din greu.

Dimpotrivă, aceştia şi-au spus că vor lua punctaj maxim la texte doar dacă învaţă şi muncesc din greu pentru rezultate optime.

Se pare că aceasta este atitudinea deţinută de optimiştii realişti în tot ceea ce fac şi de aceea sunt mai aproape de succes.