Operaţia care i-a salvat vederea

1 2 jpg jpeg

Problemele de s─ân─âtate ale lui Costel P├óslaru, din Milcov, jude┼úul Vrancea, au ├«nceput ├«n anul 2008. Atunci, el a ajuns de urgen┼ú─â ├«n Bucure┼čti dup─â ce a fost lovit de un lemn deasupra urechii drepte. Aceast─â ├«nt├ómplare avea s─â ├«i arate lui Costel c─â, de fapt, mai are ┼či alte probleme de s─ân─âtate. Mai precis, i s-a spus c─â are ÔÇ×ceva la hipofiz─âÔÇŁ.

S-a dovedit c─â sufer─â de craniofaringiom, tumoare care se dezvolt─â la baza creierului, aproape de glanda hipofiz─â. De┼či este benign─â, tumoarea poate comprima nervii optici, glanda hipofiz─â ┼či hipotalamusul. Craniofaringiomul se dezvolt─â de-a lungul anilor, iar pacientul ajunge la medic c├ónd dimensiunea tumorii este de 3 cm, ceea ce determin─â apari┼úia unor simptome precum durerile de cap ┼či tulbur─ârile de vedere.

La un RMN efectuat anul acesta, s-a constatat c─â tumoarea lui Costel avea 8 cm, opera┼úia chirurgical─â fiind op┼úiunea potrivit─â de tratament. ├Änainte de a ajunge ├«ns─â la interven┼úia efectuat─â la centrul privat, Costel a mai f─âcut trei opera┼úii ├«n spitale de stat din Bucure┼čti. Opera┼úie minim invaziv─â ├Än majoritatea cazurilor, craniofaringiomul se ├«ndep─ârteaz─â prin fosele nazale, cu alte cuvinte, opera┼úia se efectueaz─â pe nas. Costel mai fusese operat astfel de dou─â ori, ceea ce a dus la modificarea anatomiei locale, o nou─â astfel de abordare ├«ngreun├ónd accesul la acest nivel. Pentru cea mai recent─â interven┼úie la care a fost supus Costel, s-a decis opera┼úia ├«n partea dreapt─â, pentru a proteja c├ót mai mult nervul optic st├óng, incizia fiind minim─â. P─ârul pacientului a fost ras pe o por┼úiune de cel mult 1 cm, iar incizia a fost minim─â, f─âr─â cicatrici.

Scopul opera┼úiei a fost ├«ndep─ârtarea unei por┼úiuni c├ót mai mari din tumoare ┼či p─âstrarea ┼či ameliorarea func┼úiei glandei hipofize ┼či a vederii. De cazul lui s-a ocupat o echip─â interdisciplinar─â, condus─â de medicul neochirurg Sergiu Stoica, utiliz├óndu-se aparatur─â de ultim─â genera┼úie.

Mai precis, s-au folosit un microscop de mare putere, pentru vizualizarea optim─â a structurilor nervoase, ┼či un instrumentar delicat de microchirurgie, care a permis microdisec┼úia f─âr─â traume a tumorii de structurile vitale.

Imagini cu tumoarea au fost proiectate pe un monitor TV cu ajutorul unui sistem computerizat de navigaţie 3D, funcţionând ca un GPS care, în locul hărţilor, prezenta imagini cu RMN-ul pacientului. Tehnica modernă a permis manipularea delicată a nervilor optici, pentru a se preveni pierderea vederii.

├Än prezent, starea de s─ân─âtate a lui Costel este bun─â. Din cauza tulbur─ârilor endocrine, el se afl─â sub tratamentul ┼či supravegherea medicului Corin Badiu de la Institutul ÔÇ×ParhonÔÇŁ din Bucure┼čti.

Opera┼úia lui Costel marcheaz─â debutul unui program de opera┼úii pro bono ├«n cadrul Spitalului Euroclinic din Bucure┼čti. Mai precis, se vor efectua opera┼úii gratuite lunar sau trimestrial, ├«n func┼úie de capacitatea de sus┼úinere financiar─â a acestui spital. Interven┼úiile acoper─â specialit─â┼úile neurochirurgie, chirurgie bariatric─â ┼či onco-ginecologie. Pentru a aplica ├«n cadrul acestui program, se poate completa un formular pe www.reginamaria.ro/probono.

Av├ónd studii ├«n str─âin─âtate, medicul Sergiu Stoica s-a ├«ntors ├«n Rom├ónia pentru a pune ├«n valoare experien┼úa acumulat─â peste hotare ┼či pentru a face neurochirurgie de ├«nalt─â performan┼ú─â. Dr. Sergiu Stoica s-a format ca neurochirurg ├«n cadrul Universit─â┼úii Henri Poincare, din Nancy (Fran┼úa), ┼či de┼úine o diplom─â de Neurochirurg European, acordat─â de Asocia┼úia European─â a Societ─â┼úilor de Neurochirurgie.

├Än perioada 2005-2007 a fost asistent universitar ├«n cadrul Universit─â┼úii de Medicin─â din Montreal (Canada), unde s-a supraspecializat ├«n neurochirurgie vascular─â ┼či tumoral─â. Este medic coordonator al Departamentului de Neurochirurgie din cadrul Spitalului M.S.Curie ┼či ┼čef sec┼úie Neurochirurgie la Spitalul Euroclinic. Medicul Sergiu Stoica efectueaz─â interven┼úii pentru tumori cerebrale profunde, neurinom acustic, meningiom, adenom hipofizar, anevrisme ┼či malforma┼úii vasculare.