Operaţia care i-a salvat vederea
Problemele de sănătate ale lui Costel Pâslaru, din Milcov, judeţul Vrancea, au început în anul 2008. Atunci, el a ajuns de urgenţă în Bucureşti după ce a fost lovit de un lemn deasupra urechii drepte. Această întâmplare avea să îi arate lui Costel că, de fapt, mai are şi alte probleme de sănătate. Mai precis, i s-a spus că are „ceva la hipofiză”.
S-a dovedit că suferă de craniofaringiom, tumoare care se dezvoltă la baza creierului, aproape de glanda hipofiză. Deşi este benignă, tumoarea poate comprima nervii optici, glanda hipofiză şi hipotalamusul. Craniofaringiomul se dezvoltă de-a lungul anilor, iar pacientul ajunge la medic când dimensiunea tumorii este de 3 cm, ceea ce determină apariţia unor simptome precum durerile de cap şi tulburările de vedere.
La un RMN efectuat anul acesta, s-a constatat că tumoarea lui Costel avea 8 cm, operaţia chirurgicală fiind opţiunea potrivită de tratament. Înainte de a ajunge însă la intervenţia efectuată la centrul privat, Costel a mai făcut trei operaţii în spitale de stat din Bucureşti. Operaţie minim invazivă În majoritatea cazurilor, craniofaringiomul se îndepărtează prin fosele nazale, cu alte cuvinte, operaţia se efectuează pe nas. Costel mai fusese operat astfel de două ori, ceea ce a dus la modificarea anatomiei locale, o nouă astfel de abordare îngreunând accesul la acest nivel. Pentru cea mai recentă intervenţie la care a fost supus Costel, s-a decis operaţia în partea dreaptă, pentru a proteja cât mai mult nervul optic stâng, incizia fiind minimă. Părul pacientului a fost ras pe o porţiune de cel mult 1 cm, iar incizia a fost minimă, fără cicatrici.
Scopul operaţiei a fost îndepărtarea unei porţiuni cât mai mari din tumoare şi păstrarea şi ameliorarea funcţiei glandei hipofize şi a vederii. De cazul lui s-a ocupat o echipă interdisciplinară, condusă de medicul neochirurg Sergiu Stoica, utilizându-se aparatură de ultimă generaţie.
Mai precis, s-au folosit un microscop de mare putere, pentru vizualizarea optimă a structurilor nervoase, şi un instrumentar delicat de microchirurgie, care a permis microdisecţia fără traume a tumorii de structurile vitale.
Imagini cu tumoarea au fost proiectate pe un monitor TV cu ajutorul unui sistem computerizat de navigaţie 3D, funcţionând ca un GPS care, în locul hărţilor, prezenta imagini cu RMN-ul pacientului. Tehnica modernă a permis manipularea delicată a nervilor optici, pentru a se preveni pierderea vederii.
În prezent, starea de sănătate a lui Costel este bună. Din cauza tulburărilor endocrine, el se află sub tratamentul şi supravegherea medicului Corin Badiu de la Institutul „Parhon” din Bucureşti.
Operaţia lui Costel marchează debutul unui program de operaţii pro bono în cadrul Spitalului Euroclinic din Bucureşti. Mai precis, se vor efectua operaţii gratuite lunar sau trimestrial, în funcţie de capacitatea de susţinere financiară a acestui spital. Intervenţiile acoperă specialităţile neurochirurgie, chirurgie bariatrică şi onco-ginecologie. Pentru a aplica în cadrul acestui program, se poate completa un formular pe www.reginamaria.ro/probono.
Având studii în străinătate, medicul Sergiu Stoica s-a întors în România pentru a pune în valoare experienţa acumulată peste hotare şi pentru a face neurochirurgie de înaltă performanţă. Dr. Sergiu Stoica s-a format ca neurochirurg în cadrul Universităţii Henri Poincare, din Nancy (Franţa), şi deţine o diplomă de Neurochirurg European, acordată de Asociaţia Europeană a Societăţilor de Neurochirurgie.
În perioada 2005-2007 a fost asistent universitar în cadrul Universităţii de Medicină din Montreal (Canada), unde s-a supraspecializat în neurochirurgie vasculară şi tumorală. Este medic coordonator al Departamentului de Neurochirurgie din cadrul Spitalului M.S.Curie şi şef secţie Neurochirurgie la Spitalul Euroclinic. Medicul Sergiu Stoica efectuează intervenţii pentru tumori cerebrale profunde, neurinom acustic, meningiom, adenom hipofizar, anevrisme şi malformaţii vasculare.