Oamenii credincioşi se vindecă mai repede?
Revenind la întrebarea din titlu, există studii ştiinţifice care arată că acest lucru este posibil. Credinţa ne ajută să ne vindecăm mai repede şi să suportăm efectele bolii.
Într-un studiu derulat la începutul anilor ’90, la Centrul medical Darthmouth-Hitchcock, SUA, se arată că pacienţii operaţi pe cord aveau şanse de trei ori mai mari de a supravieţui dacă apelau la rugăciune şi la credinţă.
Un alt studiu derulat pe o perioadă de 30 de ani arată că persoanele care merg regulat la biserică au o tensiune arterială mai mică decât cei care nu cred în Dumnezeu.
Şi aceste cercetări cu rezultate favorabile credinţei nu sunt singurele. În plus, se pare că persoanele vârstnice care cred în Dumnezeu sunt mult mai puţin depresive.
După cum este subliniat pe site-ul oficial al Societăţii Americane de Cancer, credinţa nu ne ajută să ne vindecăm de cancer ori de alte boli cronice.
„Însă credinţa ne poate ajuta să ne regăsim liniştea sufletească, să fim mai puţin stresaţi, să resimţim mai puţin durerea şi anxietatea şi să ne regăsim voinţa de a trăi”, se arată pe site-ul www.cancer.org. Credinţa ne stimulează resursele interioare Am vorbit cu medicul psihiatru Alexandru Paziuc, de la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, o zonă bogată în conţinut religios.
Acesta ne-a confirmat ipoteza de la care a plecat articolul de faţă.
„Indiferent în ce credem, Acel Ceva dinamizează şi stimulează anumite resurse interioare. Am observat în practica noastră că persoanele credincioase reacţionează mai bine la tratament, obţinem o reintegrare mai bună în familie. În plus, este mult mai uşor să lucrezi cu ele. E bine să nu cădem în varianta cealaltă, a credinţei habotnice”, ne-a explicat psihiatrul. Important este să crezi cu tărie în şansa ta de vindecare şi mai puţin important să te rogi fără implicare emoţională în faţa icoanelor.
Cum funcţionează credinţa în lupta cu bolile? Asemănător gândului bun şi optimist, a precizat specialistul. Dacă tu crezi că te vei vindeca, corpul tău se va mobiliza în direcţia asta.
Roza Menghereş, din judeţul Bacău, este o cititoare a revistei noastre. Ne-a împărtăşit povestea în urmă cu doi ani. După un atac cerebral, a rămas cu un picior şi cu o mână imobilizate. A găsit putere în interiorul ei.