Oamenii credincio┼či se vindec─â mai repede?

1 2 jpg jpeg

Revenind la ├«ntrebarea din titlu, exist─â studii ┼čtiin┼úifice care arat─â c─â acest lucru este posibil. Credin┼úa ne ajut─â s─â ne vindec─âm mai repede ┼či s─â suport─âm efectele bolii.

├Äntr-un studiu derulat la ├«nceputul anilor ÔÇÖ90, la Centrul medical Darthmouth-Hitchcock, SUA, se arat─â c─â pacien┼úii opera┼úi pe cord aveau ┼čanse de trei ori mai mari de a supravie┼úui dac─â apelau la rug─âciune ┼či la credin┼ú─â.

Un alt studiu derulat pe o perioadă de 30 de ani arată că persoanele care merg regulat la biserică au o tensiune arterială mai mică decât cei care nu cred în Dumnezeu.

┼×i aceste cercet─âri cu rezultate favorabile credin┼úei nu sunt singurele. ├Än plus, se pare c─â persoanele v├órstnice care cred ├«n Dumnezeu sunt mult mai pu┼úin depresive.

După cum este subliniat pe site-ul oficial al Societăţii Americane de Cancer, credinţa nu ne ajută să ne vindecăm de cancer ori de alte boli cronice.

ÔÇ×├Äns─â credin┼úa ne poate ajuta s─â ne reg─âsim lini┼čtea sufleteasc─â, s─â fim mai pu┼úin stresa┼úi, s─â resim┼úim mai pu┼úin durerea ┼či anxietatea ┼či s─â ne reg─âsim voin┼úa de a tr─âiÔÇŁ, se arat─â pe site-ul www.cancer.org. Credin┼úa ne stimuleaz─â resursele interioare Am vorbit cu medicul psihiatru Alexandru Paziuc, de la Spitalul de Psihiatrie din C├ómpulung Moldovenesc, o zon─â bogat─â ├«n con┼úinut religios.

Acesta ne-a confirmat ipoteza de la care a plecat articolul de faţă.

ÔÇ×Indiferent ├«n ce credem, Acel Ceva dinamizeaz─â ┼či stimuleaz─â anumite resurse interioare. Am observat ├«n practica noastr─â c─â persoanele credincioase reac┼úioneaz─â mai bine la tratament, ob┼úinem o reintegrare mai bun─â ├«n familie. ├Än plus, este mult mai u┼čor s─â lucrezi cu ele. E bine s─â nu c─âdem ├«n varianta cealalt─â, a credin┼úei habotniceÔÇŁ, ne-a explicat psihiatrul. Important este s─â crezi cu t─ârie ├«n ┼čansa ta de vindecare ┼či mai pu┼úin important s─â te rogi f─âr─â implicare emo┼úional─â ├«n fa┼úa icoanelor.

Cum func┼úioneaz─â credin┼úa ├«n lupta cu bolile? Asem─ân─âtor g├óndului bun ┼či optimist, a precizat specialistul. Dac─â tu crezi c─â te vei vindeca, corpul t─âu se va mobiliza ├«n direc┼úia asta.

Roza Menghere┼č, din jude┼úul Bac─âu, este o cititoare a revistei noastre. Ne-a ├«mp─ârt─â┼čit povestea ├«n urm─â cu doi ani. Dup─â un atac cerebral, a r─âmas cu un picior ┼či cu o m├ón─â imobilizate. A g─âsit putere ├«n interiorul ei.