Ni s-a spus că fetiţa are doar 10% şanse
În numărul din mai al revistei noastre îţi prezentam povestea lui Vlad, un copil norocos. Băieţelul, diagnosticat în timpul vieţii intrauterine cu apă la plămâni (hidrotorax), este primul copil din România operat în pântecul mamei. Ioana Angiletta, din Timişoara, a aflat această poveste la momentul potrivit. Exact în momentul în care medicii din oraşul natal i-au spus că fetiţa încă nenăscută (sarcina era de 27 de săptămâni) avea aceeaşi problemă de sănătatea ca a lui Vlad.
„Ni s-a spus că n-au mai văzut un asemenea caz de 15 ani şi că şansele de supravieţure sunt de 10%, iar pentru a putea face ceva trebuia să plecăm la Viena. Eram dispuşi să facem orice, indiferent de costuri”, îşi aminteşte Ioana. Consultaţii pe e-mail Familia Ioanei s-a documentat pe Internet şi a aflat că medicul de obstetrică ginecologie Hadi Rahimian, din Bucureşti, are experienţa unor astfel de intervenţii. ,,Am luat legătura cu el şi mi-a zis să-i trimit pe mail toate analizele, inclusiv ecografiile. Şi, foarte important pentru starea în care eram, mi-a zis că nu e aşa cruntă situaţia”, spune mămica. Aşa că a hotărât să se mute la Bucureşti în ultima parte a sarcinii, pentru intervenţii şi pentru a se afla sub supravegherea permanentă a doctorul Rahimian.
Când am întâlnit-o pe Ioana, în iulie, născuse în urmă cu trei săptămâni. Era liniştită şi fericită că fetiţa ei este sănătoasă. Ne-a povestit cum, începând din luna mai, a stat mai mult în spital.
„Mi s-au făcut patru intervenţii intrauterine la interval de aproximativ două săptămâni”, povesteşte Ioana. Astfel, fetiţei i-a fost eliminată treptat apa din cavitatea toracică cu ajutorul unei sonde introduse în abdomenul mamei. După fiecare intervenţie, Ioana se recupera destul de repede, fiind spitalizată doar 24 de ore.
„Am adus-o pe lume pe fetiţa mea Larissa prin cezariană la 34 de săptămâni, fără niciun fel de probleme. Avea 2.490 de grame”, se mândreşte mămica. Singura neplăcere: fetiţa a fost intubată trei zile după naştere. „În primele 24 de ore medicul neonatolog Cristian Palade a stat lângă fetiţa mea fără să închidă un ochi”.
Când copila se întremeiase suficient a fost dată în grija mamei, cu „instrucţiunile de folosire” de rigoare: „mi s-a spus că n-o pot hrăni cu lapte matern, deoarece conţine grăsimi care ar putea favoriza reapariţia lichidului în cavitatea toracică”, spune Ioana. Dar un inconvenient atât de mic pe lângă fericirea Ioanei de a-şi şti fetiţa sănătoasă. După naştere, Larissa a fost urmărită încă o perioadă, pentru ca medicii să se asigure că este perfect sănătoasă.
Dr. Hadi Rahimian
Medic primar obstetric ginecologie
Reţeaua Privată de Sănătate „Regina Maria” Bucureşti
Hidrotoraxul fetal este o acumulare anormală de lichid în cavitatea pleurală a fătului. Lichidul se găseşte între plămâni şi peretele toracic, putând fi prezent la nivelul unui singur sau al ambilor plămâni. Această afecţiune poate fi descoperită din timpul sarcinii, iar în cazuri atent selecţionate, poate fi tratată intrauterin. Copiii trataţi intrauterin au şanse normale la viaţă.
Info: Intervenţia de tratare a hidrotoraxului fetal are şanse de reuşită de 100% dacă fătul nu are şi alte malformaţii