Modalităţi prin care combaţi oboseala psihică
Dacă la sfârşitul zilei, când ajungi acasă, te simţi epuizat şi fără vlagă, te deranjează şi cel mai mic zgomot, atunci ăsta este primul semn că te confrunţi cu un episod de oboseală fizică şi mentală.
Oboseala normală este tranzitorie, suportabilă şi explicabilă în contextul de viaţă cu toate activităţile desfăşurate. Aceasta nu duce la simptome psihice, iar odihna permite recuperarea completă.
Pentru aproximativ 2% din populaţia adultă, epuizarea devine persistentă şi afectează semnificativ existenţa.
Te-ar putea interesa şi: Afecţiuni care dau oboseală cronică
Profită de proteinele calitative!
Creierul este cel mare consumator de energie din organismul tău. Şi tot el este cel care are nevoia cea mai mare de odihnă şi de o alimentaţie corespunzătoare. Încearcă pe cât posibil să elimini alimentele bogate în sodiu, zahăr, alcool, gluten şi să adaugi mai multe dintre cele care conţin proteine.
Citeşte şi: Cele mai sănătoase surse de proteine
Pe fondul oboselii psihice, poate apărea şi depresia, deoarece lipsa de energie te face să ratezi buna funcţionare a task-urilor zilnice, dar şi lipsa interesului pentru activitatea profesională. Este posibil să te confrunţi şi cu o stare de anxietate care va conduce la scăderea stimei de sine, fapt ce poate avea consecinţe pe termen lung asupra vieţii tale dacă nu iei măsurile necesare.
Elimină oboseala cu gingseng!
Planta de ginseng se foloseşte de sute de ani, datorită proprietăţilor vindecatoare. Radăcina de ginseng provine din China şi America de Nord, fiind considerată „o minune a lumii" mai ales din cauza spectrului larg de întrebuinţări pe care le are: fortifică organismul, este afrodisiac, măreşte vitalitatea persoanelor bătrâne, ajută sistemul imunitar şi pe cel digestiv. Poţi să ţii o cură de consumi 2 săptămâni pe lună timp de 2 luni, atât în scop curativ, cât şi preventiv.
Portocala, energizant natural
Seara, înainte de culcare, stoarce o portocală şi sucul astfel obţinut amestecă-l cu o lingură de miere şi puţină apă fierbinte. Amestecă suficient cât să se topească mierea şi apoi consumă-l încet. Astfel organismul tău va primi doza de energie pentru a se deconecta de la stresul de peste zi şi se va putea bucura de un somn odihnitor.
La sfârşitul zilei, conectează-te cu natura!
Cea mai bună modalitate de a depăşi această problemă este deconectarea de la cotidian prin meditaţie. Fie că asculţi o muzică de relaxare sau alegi să te plimbi un pic prin parc, oricare din aceste opţiuni este binevenită.
Ai nevoie ca după o zi lungă şi obositoare la serviciu să-ţi pregăteşti corpul şi mintea pentru a se putea bucura de somnul nocturn. Dacă ai un animal de companie, câteva minute petrecute în compania lui te vor încărca cu energie pozitivă.