În luptă cu „boala cu o mie de feţe“

1 2 jpg jpeg

Povestea lui Gelu începe în anul 2000, când a suferit un accident minor cu maşina, consecinţa unui atac de diplopie (vedere dublă). Astfel, nu a mai putut aprecia distanţa faţă de o altă maşină. Incidentul l-a pus pe gânduri, aşa că a cerut sfatul unui medic specialist. S-a îndreptat către spitalul Elias din Capitală, unde, în urma unui RMN, i s-a spus că suferă de scleroză multiplă.

La scurt timp, s-au instalat şi simptome precum: scăderea mobilităţii piciorului drept şi pierderea rapidă în greutate. Astfel, viaţa unui bărbat aflat în floarea vârstei s-a schimbat total şi la doar un an şi jumătate de la primul simptom, a trebuit să se pensioneze pe caz de boală. A început bineînţeles tratamentul.

„Cel mai greu de acceptat este faptul că trebuie să te tratezi pentru o boală fără să ştii care sunt cauzele care au dus la apariţia ei“, mărturiseşte Gelu. În urmă cu 10 ani, a intrat într-un program subvenţionat de stat şi este nevoit zilnic să-şi injecteze singur tratamentul, în speranţa că va reuşi să ţină simptomele sub control. El este unul dintre cei 2.500 de pacienţi înscrişi în acest program, în timp ce alţi 500 sunt pe lista de aşteptare a unui tratament ce le poate îmbunătăţi modul de viaţă.

Familia i-a fost mereu alături

„Eu mă consider un caz fericit, deoarece se crede că la persoanele cu vârste mai înaintate, evoluţia bolii este mai lentă. Cum pot eu să mă plâng când văd tineri de 25 de ani diagnosticaţi cu această maladie, sau mai rău, cunosc cazul unui copil ce a fost diagnosticat la 1 an şi jumătate cu scleroză multiplă. Ce viaţă va avea acest copil?“, continuă Gelu.

Cei care i-au fost mereu alături necondiţionat au fost membrii familiei. Soţia, copiii şi fratele l-au sprijinit din prima clipă în care au auzit de cumplitul diagnostic. Prietenii însă l-au părăsit, rând pe rând. Astăzi, singurele persoane pe care le poate numi prieteni sunt membrii Asociaţiei Pacienţilor cu Scleroză Multiplă

. „Ne întâlnim în fiecare lună, ne sprijinim unii pe alţii, organizăm excursii prin ţară, participăm la seminarii. Suportul moral joacă un rol important în viaţa unui bolnav de scleroză multiplă, iar o gândire pozitivă îţi poate fi de mare ajutor în zilele mai rele,“ încheie Gelu Gâja. Ce este scleroza multiplă Gelu Gâja este preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Scleroză Multiplă din Bucureşti. Asociaţia urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu această boală şi identificarea celor mai bune metode de tratament. Scleroza multiplă, cunoscută şi sub denumirea de scleroza în plăci, este o boală inflamatorie ce afectează celulele nervoase din creier şi măduva spinării.

Astfel, apar dificultăţi de mişcare şi echilibru, probleme vizuale şi de vorbire şi paralizia. Această afecţiune este cunoscută ca fiind cea mai invalidantă boală a adultului tânăr.