Ghid de supravieţuire dacă ţi-ai pierdut locul de muncă

1 2 jpg jpeg

Acceptă-ţi tristeţea

Indiferent dacă se întâmplă în urma unei greşeli pe care am făcut-o noi sau al unei restructurări de posturi, pierderea locului de muncă este un şoc uriaş. Vei trece prin stări de negare, furie şi tristeţe. O să îţi ia timp să accepţi situaţia şi să te împaci cu ea.

Lasă loc de bună ziua

Suntem tentaţi adesea să ne vărsăm frustrarea pe şeful nostru direct sau pe compania la care am lucrat. Adevărul este că e mult mai productiv să ne abţinem de la comentariile critice la adresa lor. Poate, pe viitor, se va ivi ocazia să colaborăm din nou cu compania respectivă, sub alte forme. Sau poate vom avea nevoie de o scrisoare de recomandare pentru noul loc de muncă.

Încearcă să înveţi ceva din acest episod neplăcut

După o perioadă de autocompătimire, e nevoie să ne recăpătăm luciditatea şi să înţelegem exact unde şi de ce am greşit. Şi să schimbăm ceva, dacă este cazul, astfel încât situaţia să nu se mai repete. Dacă dăm vina la nesfârşit pe „celălalt”, sfârşim prin a ne simţi neputincioşi şi nu vom avea puterea necesară pentru a evolua.

Cheltuieşte cu chibzuinţă

Urmează o perioadă în care nu vom mai avea aceleaşi resurse financiare. Important este să nu intrăm în panică. E momentul să alcătuim un buget şi să facem o evaluare lucidă a cheltuielilor.

Citeşte şi: Top 10 alimente care îţi dau o stare de spirit bună

Acţionează

Începe să cauţi un nou loc de muncă. Refă-ţi CV-ul, vorbeşte cu foşti colegi, întâlneşte-te cu prietenii. Nu se ştie niciodată de unde sare iepurele. Nu îţi pierde entuziasmul şi ocupă-te în fiecare zi de acest aspect. 6. Fă sport. Este important să ai un tonus bun. Fă cât mai multă mişcare, exerciţii de înviorare, plimbări lungi, aleargă. Pe lângă tonus, sportul atenuează stările depresive.

Învaţă din nou

O parte din timpul liber pe care îl ai acum la dispoziţie, poate fi folosit pentru a studia. Nu îţi lăsa mintea să lâncezească. Învaţă o limbă străină sau aprofundează una deja cunoscută. Învaţă un program de computer. Mergi la un curs de reconversie profesională sau înscrie-te la un curs online.

Înscrie-te la o acţiune de voluntariat

Au apărut şi în România programe de voluntariat care te vor face să te simţi util şi vor fi un adevărat combustibil pentru

Bucură-te de timpul pe care îl ai la dispoziţie

Sigur au fost perioade în care ţi-ai neglijat pasiunile, micile plăceri sau prietenii. E timpul să reiei aceste obiceiuri bune. Ar fi bine, totuşi, ca în această perioadă să eviţi persoanele care te pot influenţa negativ, pe cele care văd totul în negru, cu viziuni sumbre despre lume şi viaţă. Pur şi simplu, nu ai nevoie de astfel de oameni în acest moment.

Mănâncă sănătos

Ai grijă de sănătatea ta. Este un aliat important, mai ales în această perioadă. Ar fi bine să ai o dietă echlibrată, cu multe fructe şi legume, şi să eviţi alcoolul.

2 jpg jpeg

Ionuţ Ghiugan, psiholog, www.lapsiholog.com

Concedierea nu este o ruşine. Multe restructurări nu au la bază criteriul performanţei. Unele se fac aleatoriu, cantitativ, altele au la bază criterii sociale (angajaţii cu copii sunt preferaţi) sau ţin cont de momentul angajării în companie. Încercaţi să adoptaţi o atitudine pozitivă, punând accent pe calităţile şi resursele personale existente.

Trebuie să luaţi în calcul că stresul asociat acestei stări afectează pe termen mediu şi lung sănătatea şi echilibrul interior. O restructurare poate fi şi un bun prilej de a vă pune în valoare calităţile într-un alt mediu profesional, poate mai plăcut decât cel actual.

Mulţi angajaţi realizează abia după restructurare că locul de muncă pierdut nu le aducea alte satisfacţii decât cele financiare şi fac o schimbare radicală de carieră. Dacă nu aţi fost valorizat suficient pentru activitatea dvs., concedierea trebuie privită ca o oportunitate de a identifica un viitor context de muncă, în care să fiţi cu adevărat pus în valoare.