Ghid de supravieţuire cu... socrii
„Acasă este acolo unde-ţi sunt socrii” - astfel şi-a intitulat un scriitor britanic un articol. El tocmai se mutase cu părinţii soţiei şi povestea greutăţile prin care trecea odată cu această schimbare.
Titlul este amuzant doar pentru unii, dar adevărat pentru multe cupluri care sunt nevoite, din diverse motive, să locuiască temporar sau pentru o perioadă mai lungă cu părinţii unuia dintre parteneri. Îţi oferim câteva ponturi testate şi confirmate, pentru a-ţi îmbunătăţi relaţia cu socrii.
Nu te grăbi să-i judeci
Părinţii partenerului tău au calităţi şi defecte, ca toţi ceilalţi. Este bine să-i accepţi aşa cum sunt şi să nu ai mereu în minte idei preconcepute legate de socri: că sunt poame acre, că sunt un coşmar sau că nu te poţi înţelege cu ei.
Discută cu ei, cunoaşte-i cât mai bine, gândeşte pozitiv legat de relaţia voastră şi nu te grăbi să-i etichetezi de la prima neînţelegere. O ieşire la plimbare şi o invitaţie la o petrecere în familie pot întări legăturile şi-i vor face să se simtă acceptaţi. Nu căuta motive de ceartă
Când soacra îţi spune că mâncarea ta nu este aşa de gustoasă ca a ei, ori când socrul îl critică pe soţul tău, nu acţiona la primul impuls.
Cel mai bine este să-ţi păstrezi calmul şi să spui ce ai pe suflet după ce te linişteşti. Uneori, s-ar putea ca socrii să nu-şi dea seama că te rănesc prin ceea ce spun sau fac. Abordează-i cu o frază de genul: „Apreciez grija dumneavoastră, dar nu-mi place când vorbiţi astfel”.
Mai poti citi si:
- Iata cum eviti certurile in cuplu
- Invata-ti copilul ca trebuie sa ai si viata de cuplu
Spune-le direct ce ai de zis
În multe relaţii cuplu-socri, se întâmplă ca mesajele de la soacră la noră sau de la socru la ginere să ajungă la cel din urmă prin intermediul partenerului de viaţă. Astfel, pot apărea unele neînţelegeri şi tensiuni, mai ales dacă partenerul tinde să-i dea dreptate părintelui său.
Când ai ceva de spus, oricât ar fi de greu, ia-ţi inima în dinţi şi spune-le direct ce te-a deranjat, dar pe un ton politicos şi ferm. Astfel, relaţia dintre tine şi partener nu va avea de suferit.
Arată-le respect şi recunoştinţă
Persoanele în vârstă apreciază în mod special atunci când sunt tratate cu respect. Dacă vor să li te adresezi la persoana a doua plural, conformează-te. Schimbă adresarea numai dacă îţi cer ei asta.
Dacă au mici tabieturi, încearcă să nu intervii în acele momente. Apreciază orice lucru mărunt pe care-l fac pentru voi, iar din când în când oferă-le un cadou. Când simt că li se acordă atenţie, vor fi fericiţi şi, prin urmare, în familie va fi armonie.