Gândurile pozitive chiar alungă stresul

1 2 jpg jpeg

Dacă până acum ai fost irascibil, foarte stresat şi ai avut o stare depresivă, urmează sfatul clasic, cel de a zâmbi cât mai des. Potrivit specialiştilor, acesta este un mod optim prin care putem depăşi o problemă.

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers din Statele Unite ale Americii au descoperit că momentele, gândurile şi, mai ales, amintirile frumoase pot alunga stresul şi deprimarea. Pentru a ajunge la această concluzie, doi experţi în psihologie, Mauricio Delgado şi Megan Speer, au observat 134 de voluntari, în timp ce ţineau mâinile în apă cu gheaţă.

Specialiştii au vrut să vadă cât de mult rezistă aceştia într-o situaţie neplăcută, iar pe o parte din ei i-au sfătuit să se gândească la cele mai frumoase experienţe din viaţa lor. În timp ce unii dintre voluntari şi-au amintit de vizita la Disneyland, alţii s-au gândit la vacanţă şi călătorii.

Fericirea, cheia unui organism rezistent

Voluntarii din grupul care a memorat întâmplările trăite nu numai că au trecut cu bine de provocare şi nu au avut de suferit de pe urma experimentului cu apă rece, dar au devenit mult mai fericiţi. S-a observat că, la aceştia, creierul lor a secretat mai multe endorfine ca de obicei, faţă de celălalt grup.

Specialiştii au ales să le scaneze creierul voluntarilor, pentru a vedea ce schimbări au loc la nivelul cerebral şi cum se produc emoţiile. Aşa au constatat că cei care şi-au adus aminte de cele mai plăcute momente din viaţa lor şi-au sporit cu 30% activitatea neuronală şi funcţiile emoţionale.

Acum ştii că gândurile pozitive nu mai sunt doar un clişeu, ci un lucru cât se poate de benefic asupra sănătăţii tale.