Efectul PLACEBO sau cum să te vindeci singur

1 2 jpg jpeg

Acest efect placebo se produce atunci când un pacient crede cu toată fiinţa sa că un anume medicament îl poate ajuta să se simtă mai bine, desi pastilele nu conţin elemente active, care sa îmbunătăţească starea de sanatate. Tot ce se întămplă cu tine şi cu viaţa ta este produs cu ajutorul minţii tale. Vindecarea apare ca o urmare a faptului că „tu crezi” şi eşti convins că un anume tip de pilulă te poate ajuta. Acest fenomen este cunoscut deja la nivel mondial.

Preparatele de tip placebo sunt adesea utilizate în cercetările medicale, se încearcă administrarea medicamentului studiat pe un grup de bolnavi pentru a se observa efectul avut asupra lor prin inducerea ideei că este soluţia salvatoare pentru a repara problemele de sănătate avute.

Practic, mai simplu explicat, din punct de vedere psihologic acest fenomen este asociat cu senzaţia de siguranţă. Dacă simţi o durere la nivelul abdomenului şi în loc de un antiinflamator vei lua o pastilă de tic-tac, fără ca tu să ştii de schimbul survenit, practic tu crezi că problema s-a rezolvat şi în câteva momente se produc efectele aşteptate.

O ecuaţie cu multiple posibilităţi

Nu mai este nicio îndoială că, în momentul în care organismul este slăbit, starea de spirit este foarte importantă în lupta cu boala.

Pastilele cu zahăr sau injecţiile cu ser fiziologic au dat adesea rezultate, în diverse afecţiuni. Fapt care i-a surprins pe medici din întreaga lume şi au căutat şi mai intens răspunsul la acest fenomen de placebo.

Efectul său advers este fenomenul intitulat nocebo. Întâlnit în cazurile în care persoanele aflate în stadii terminale refuză să mai lupte mintal, nu mai furnizează gânduri pozitive şi nu mai aşteaptă o rezolvarea a problemei de sănătate.

Între aceste două noţiuni: placebo şi nocebo stă un singur lucru şi anume mintea umană. Gândirea este singura capabilă să mobiliezeze întregul organism. Nu mai punem la socoteală că noi folosim doar o treime din capacitatea creierului de funcţionare.

Vindecarea stă în puterea gândului tău

Trebuie amintit faptul că noi suntem frânturi de energie şi tot ce este în jurul nostru se atrage din punct de vedere energetic.

Practic în momentul în care emitem un gând, se emite o anumită frecvenţă care se întoarce asupra noastră cu ceea ce am emis, gândul bun sau rău materializat de această dată.

Efectul placebo a fost reabilitat în ultimii 50 de ani, iar acum medici, biologi, psihologi şi sociologi din întreaga lume lucrează împreună pentru a înţelege ce se petrece la nivelul creierului în momentul în care se emite un gând în caz de boală. Deşi creierul uman pare a fi o ecuaţie cu multiple soluţii, profesorul japonez Masaru Emoto, a reuşit să se apropie oarecum de o fărâmă de adevăr.

Renumit pentru fotografiile făcute picăturilor de apă, el a dezvoltat o teorie conform căreia noi putem influenţa apa prin puterea cuvintelor şi a gândurilor.

Dacă noi putem să influenţăm calitatea apei cu ajutorul gândurilor noastre, de ce nu am putea face acelaşi lucru şi cu sănătatea noastră?

Ce se întâmplă în creier când gândim pozitiv

Încrederea este motorul fundamental reuşitelor noastre din fiecare zi. Atunci când gândeşti pozitiv, ai încredere în medic sau într-un tratament anume, se modifică întreaga stare de spirit, ce poate determina ca organismul să se vindece singur.

În momentele în care se manifestă efectul placebo, într-o anumită zonă din creier numită nucleus accumbens, zonă asociată cu recompensele, bucuria dar şi cu dependenţa, are loc o creştere spectaculoasa a dopaminei.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, SUA, au demonstrat astfel că în momentul în care un pacient raspunde la o pastilă inertă folosită pe post de analgezic este legat de cât de activă devine această parte, nucleus accumbens, în momemntul în care persoana anticipează că va avea parte de un beneficiu real.

Specialiştii Universităţii din Michigan au reuşit să arate că doar gândul la un medicament este suficient pentru a face organismul să elibereze analgezicele lui naturale, minunatele endorfine.

Doctorul Dragos Popa afirmă în legătură cu acestă zonă a nucleus accumbens că: „Schimbari importante au fost observate şi în talamus, în cortexul cingulat anterior, cortexul prefrontal şi orbitofrontal. Fiecare dintre aceste zone are funcţia sa. De exemplu, cortexul prefrontal, centrul raţiunii, se activează chiar şi atunci când pacientul se aşteaptă doar ca durerea să îi scadă în intensitate, ca un efect al administrării unui anumit medicament. În plus, se pune în mişcare un întreg mecanism care reducere activitatea zonelor din creier responsabile cu detectarea durerii”.

Profită de posibilităţile multiple pe care ţi le oferă corpul tău pentru ate bucura de o adevărată stare de bine. Ai grijă ca mintea ta să fie constructivă în activităţile tale zilnice, gândurile să fie pozitive şi focusate pe starea de bine.

Acest efect placebo este o bună sursă de profit pentru negustori. Atenţie însă să nu cazi în plasa lor, exploatează-ţi mintea în mod benefic ţie şi ai grijă astfel de sănătatea ta mintală.