De ce femeile au nevoie să doarmă mai mult decât bărbaţii

1 2 jpg jpeg

Un studiu efectuat de către cercetătorii britanici de la Universitatea Loughborough au scos la iveală faptul că din cauză că femeie timpului actual trebuie să facă faţă atât stresului de la servici cât şi celui de acasă, este necesar ca acestea să doarmă un pic mai mult decât bărbaţii. Nevoia femeilor de a dormi mai mult are la bază structura cerebrală a lor, care este mult diferită faţă de cea a bărbaţilor.

Află de câte ore de somn ai nevoie în funcţie de vârstă AICI

Sistemul hormonal este diferit la femei

Acest studiu a fost realizat pe 4.600 de voluntari, cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani. Jumătate din aceşti participanţi fiind bărbaţi. Atât testele de laborator cât şi investigaţiile clinice au revelat faptul că organismul femeilor este pus în funcţiune de un întreg mecanism hormonal pentru a putea să compenseze lipsa orelor de somn. Un număr mic de ore dormite suprasolicită organismul şi îl afectează ireversibil mai ales în activitatea cardiacă.

Nici metabolismul lipidic şi glucidic nu este salvat de consecinţele nefate ale privării de odihnă. Cu cât doarme mai puţin o femeie cu atât este favorizată apariţia surplusului de kilograme şi instalarea diabetului mai ales peste 40 de ani.

Somnul şi consumul de dulciuri sunt interconectate

Printre primele semne ale faptului că nu dormi suficient este nevoia de a mânca cât mai mult dulce. Oboseala acumulată are un efect negativ şi asupra tonusului muscular. Cu cât este mai obosită o femeie cu atât simţurile ei vor fi mai scăzute. Intuiţia dar şi răbdarea fiind cele mai afectate.

Un studiu realizat în anul 2013 de către cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania a confirmat faptul că femeile sunt campioane la multitasking, pe când bărbaţii nu se pricep atât de bine la acest capitol.

„Creierul femeilor este capabil să răspundă mai multor sarcini în acelaşi timp, deci este şi mai solicitat, de unde şi nevoia mai mare de odihnă”, declara la momentul respectiv Jim Horne, autorul studiului.

Citeşte şi: Tulburările de somn la fel de nocive ca fumatul

Riscurile privării de somn sunt majore

În cazul în care nu dormi cel puţin 7-9 ore pe noapte riscul de a dezvolta demenţă este foarte ridicat. De asemenea este favorizată instalarea depesiei, a furiei şi a tulburărilor hormonale.

„Cu cât ne solicităm mai mult creierul în timpul zilei, cu atât vom avea nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare, deci de mai mult somn”, a adăugat Horne.

Trebuie ţinut cont de faptul că există trei tipuri de deteriorări a somnului şi anume insomnia, hipersomnia şi somnul nereparator. Toate sunt dăunătoare organismului tău.

Starea prelungită de anxietate este cea care poate declanşa insomnia dar şi somnul nereparator. Prea multe gânduri te fac să devii agitat şi să nu îi permiţi creierului să se deconeteze pentru a se regenera.