De ce e bine să-ţi cultivi prieteniile

1 2 jpg jpeg

Orice om are nevoie de prieteni. Ceea ce Aristotel a scris acum mai mult de 2.000 de ani a rămas la fel de actual şi în zilele noastre. După familie, prietenii au cel mai însemnat rol în vieţile noastre. Iar pentru cei care trăiesc singuri sau departe de familia lor, prezenţa lor este indispensabilă.

În astfel de situaţii, cea mai bună prietenă sau amicul de încredere pot suplini chiar rolul partenerului de viaţă sau al rudelor de sânge. Lor le spunem ce avem pe suflet şi alături de ei descoperim lucruri noi. Tot ei sunt sprijinul nostru în etapele mai triste ale vieţii, cum este, de exemplu, o boală. „Fiecare avem nevoie de cineva pe care ne putem baza”, spune psihologul Irina Novac.

Relaţiile sociale fac bine sănătăţii

O prietenie bună nu ne oferă numai momente plăcute petrecute împreună şi relaxare, ci ne garantează o viaţă mai lungă. Un număr însemnat de experţi au ajuns la concluzia că persoanele care au relaţii sociale împlinite sunt mai sănătoase decât cele care trăiesc în izolare. Potrivit mai multor studii, prieteniile bune scad numărul de răceli, reduc riscul de boli cardiovasculare şi de depresie. Explicaţia este simplă: cei ce au o legătură strânsă cu alţi oameni sau se bazează pe un sistem solid de sprijin cad mai greu victime stresului şi bolilor legate de stres decât cei care se simt izolaţi şi lipsiţi de sprijin.

În plus, s-a demonstrat că sprijinul emoţional primit de la prieteni are un efect pozitiv asupra sistemelor cardiovascular, imunitar şi hormonal, reduce tensiunea arterială şi nivelul colesterolului. Un studiu de lungă durată realizat în Marea Britanie a relevat că, în cazul bărbaţilor, lipsa prietenilor poate fi chiar mai periculoasă pentru sănătate decât fumatul.

Prietenul la nevoie se cunoaşte

Prietenia şi-a dovedit utilitatea şi în cazul elevilor şi al studenţilor: o cercetare a demonstrat că în cazul celor care au beneficiat de sprijin din partea prietenilor în perioada examenelor s-au secretat mai puţini hormoni de stres. Aceştia se simţeau mai relaxaţi şi mai siguri pe ei decât cei singuratici, ceea ce le conferea o rezistenţă sporită la stres.

Alte beneficii ale prieteniei includ sentimentul apartenenţei, siguranţa emoţională, o mai bună conştientizare a propriei valori, ocazia de a-ţi exprima emoţiile, încurajare, satisfacţie şi stimulare.

Acordă-le timp şi atenţie

Adevărul este că o relaţie de prietenie are nevoie de atenţie pentru a nu-şi pierde din intensitate şi din valoare.

De fiecare dată când ne ajutăm prietenii şi le arătăm afecţiune, relaţia devine mai puternică. Iar când îi ascultăm şi le arătăm că îi înţelegem, dăm dovadă de respect faţă de gândurile şi de sentimentele lor, ceea ce este deosebit de important pentru o relaţie solidă şi profundă. Un gest simplu, ca faptul că ne amintim ziua lor de naştere, le mulţumim pentru a le arăta că sunt importanţi pentru noi, le ascultăm păsurile sau spunem „îmi pare rău” când i-am supărat cu ceva, poate aduce mari beneficii unei relaţii de prietenie. Beneficii care, apoi, ne sunt returnate – uneori înzecit.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Irina Novac, psiholog-consilier, psiholog-irinanovac.blogspot.ro

Legăturile de prietenie necesită o considerabilă investiţie de timp şi energie, comori pe care nimeni nu le are în cantităţi nelimitate. De aceea, alege prieteni de care vrei să fii mai apropiat. Nu te îngrijora dacă nu poţi include pe listă absolut toate cunoştinţele. Adâncirea unei relaţii este cu mult mai importantă decât numărul mare de invitaţi la petrecerile pe care le dai.

Prietenii sunt importanţi din mai multe puncte de vedere, tocmai de aceea o prietenie adevărată are viaţa ei şi necesită timp. Este de datoria ta să pui aceste relaţii pe lista de priorităţi (atȃt de dragul tău, cât şi de dragul prietenilor tăi). Fă-ţi timp pentru a cultiva prietenii adevărate.

Regula de aur: „Poartă-te cu prietenii tăi aşa cum ţi-ai dori să se poarte ei cu tine“.Cu alte cuvinte, dacă vrei să ai prieteni, fii tu însuţi un bun prieten. Preocupă-te mai mult de intresul pe care îl acorzi prietenilor, decȃt de cât de interesant eşti tu pentru ei.