Dacă vrei să fii sănătos, fii mai generos!

1 2 jpg jpeg

Cel mai bun şi, de ce nu, cel mai accesibil tratament împotriva bolilor este… generozitatea. Da! Oricât de curios ţi s-ar părea, psihologii spun că cel puţin un act de bunăvoinţă ne face mai sănătoşi.

Previne bolile de inimă

Nu mai este o noutate că stresul ne poate măcina organismul. Bolile de inimă, cele ale stomacului şi chiar cancerul pot fi declanşate pe fond de stres. În urma unui experiment, prin care s-a testat bunăvoinţa unor grupuri de oameni, s-a descoperit faptul că atunci când donăm bani, ne eliberăm de nelinişti şi, evident, de stres.

Şi asta nu-i tot! Cu cât suntem mai generoşi, cu atât ne simţim mai relaxaţi şi mai plini de viaţă. Cercetătorii au explicat că făcând bine celorlalţi, ne protejăm inima, deoarece tensiunea arterială se echilibrează. Mai mult, cei care nu fac de regulă acte caritabile au nivelul de cortizol crescut, o substanţă care se elimină în exces din cauza stresului, scăzând imunitatea şi ducând astfel la îmbolnăvire. Prelungeşte viaţa

Generozitatea este sau nu o calitate moştenită? În realitate, nu genele sunt cele care ne fac mai binevoitori, ci oxitocina, un hormon care ne „încurajează” şi ne face să simţim empatie şi ataşament. În plus, când înţelegem problemele celorlalţi, ne implicăm mai uşor şi astfel devenim mai optimişti şi cu poftă de viaţă. Astfel, eliminăm stresul şi putem avea o viaţă mai lungă.

De Sărbători, mai binevoitori

De Sărbători, chiar şi cei care nu au o relaţie prea strânsă cu Biserica dau dovadă de generozitate, spune psihologul Lidia Danielescu.

„Indiferent de problemele personale, toţi ne bucurăm de naşterea Mântuitorului. Acum este momentul să facem daruri şi să ne bucurăm, alături de familie, de mesele festive”.

Psihologul ne-a mai spus că oamenii pot învăţa să fie generoşi cu cei din jur, nu neapărat de la familie, ci şi din experienţele de viaţă.