Cum să-ţi recapeţi încrederea în forţele proprii
Iată ce ai de făcut în astfel de situaţii.Sigur că nu eşti lipsit de defecte. Dar contează mai mult calităţile. Prin urmare, în loc să pierzi timp şi energie încercând să-ţi ascunzi defectele, mai bine exploatează-ţi eficient calităţile. Renunţă deci la atitudinea defensivă, neprietenoasă şi distantă care vine din complexele de inferioritate şi care îi îndepărtează pe ceilalţi. Încearcă să îţi pui în valoare calităţile şi să te implici în toate acţiunile în care ştii că ceilalţi ar avea nevoie de tine.
Comunică şi, atunci când ai dificultăţi în a rezolva o problemă, solicită ajutor. Nu este nicio problemă să nu ştii să faci totul. Din contră, să ceri ajutorul celorlalţi este un semn că ştii să lucrezi în echipă.Spune ce crezi şi ce simţiFrica, anxietatea, tisteţea, sunt stări normale pe care nu trebuie să le ascunzi apropiaţilor. Vorbind despre ele cu cei din jurul tău vei ajunge la concluzia ca nu eşti nici primul şi nici ultimul om care se confruntă cu lipsa de încredere şi care se frământă de anumite probleme. Prin urmare, discutând cu prietenii şi evitând să te izolezi vei reuşi să treci mai uşor peste momentele de dezolare.Propune-ţi câteva ţeluriProblema cu lipsa de încredere în forţele proprii este că nu încerci să faci nimic de teama că nu vei reuşi.
Dar, cui pe cui se scoate, aşa că este absolut necesar să-ţi propui câteva ţeluri realiste. Bucură-te pentru fiecare pas pe care îl faci pentru împlinirea respectivelor ţeluri. Toate etapele care te duc spre împlinirea dorinţelor tale sunt al fel de importante ca şi produsul final, fiindcă din toate ai de învăţat. Şi orice experienţă în plus ar trebui să-ţi crească încrederea în tine şi în forţele tale.Acceptă-ţi limiteleFii realist(ă) şi acceptă faptul că nu poţi fi perfect(ă). Dar nici nu te resemna mulţumindu-te cu puţin. Fă tot ceea ce poţi pentru a-ţi atinge ţelurile dar dacă nu reuşeşti, fii îngăduitor cu tine. Nu putem avea tot timpul tot ceea ce ne dorim. În plus, gândeşte-te în permanenţă că nu ai de dovedit nimic, nimănui.Scopul tău principal nu este să “impresionezi”, ci să fii autentic şi să îţi fie bine. Prin urmare, nu uita să fii tu însuţi (însăţi) în permanenţă.