Cum să te „păcăleşti“ să ai o zi bună
Un studiu efectuat în 2010 printre 400 de medici a scos la iveală că 56% dintre aceştia prescriu tratamente placebo pacienţilor lor. Astăzi, oamenii de ştiinţă vor să meargă mai departe, dincolo de pastilele cu zahăr şi injecţiile false.
Tratamente placebo
Într-un nou studiu publicat în Journal of Experimental Psychology a fost urmărit comportamentul a 164 de studenţi de la Colorado College în timpul somnului. Ei au vrut să vadă cât timp rămân aceştia în perioada cea mai profundă a somnului (REM, „rapid eye movement“), adică faza somnului în care se produc cele mai numeroase şi cele mai intense vise şi care te face să te simţi odihnit. A doua zi, unui grup de studenţi i s-a spus că a petrecut foarte mult timp în REM şi deci au avut un somn de calitate. Celorlalţi li s-a spus că nu au dormit bine, iar calitatea somnului a fost sub medie. Ambelor grupuri li s-a dat apoi un test spre rezolvare. Concluzia: indiferent cât de bine au dormit de fapt studenţii, cei cărora li s-a spus că au avut un somn bun au rezolvat testul mai bine decât cei cărora li s-a spus că au dormit prost. Dar, spun oamenii de ştiinţă, poţi să te păcăleşti şi singur, folosindu-te tu însuţi de efectul placebo.
Fii mai productiv!
Chiar dacă nu ai avut un somn de 8 ore, încearcă să te concentrezi asupra timpului în care te-ai odihnit, decât să-ţi baţi capul cu ora sau orele pe care le-ai petrecut treaz. Spunându-ţi că te simţi odihnit, în loc să te plângi de cât de obosit eşti, chiar te poate ajuta să ai o zi mai productivă. Minte-te singur ca să ai de câştigat!
Citeşte şi:
Ce trebuie să ştii despre efectul placebo
Şi 5 ore de somn sunt suficiente
Optimismul poate fi transmis prin gene
Fii în formă!
Un studiu neobişnuit asupra efectului placebo şi fitness a scos la iveală faptul că celor cărora li s-a spus că fac mişcare şi ard calorii în timpul zilei (un grup de cameriste de la un hotel), au devenit mai sănătoase fără a face sport sau mişcare în timpul liber.Într-o lună de zile, ele au pierdut aproape un kilogram, şi-au echilibrat tensiunea şi au redus diferenţa dintre masa musculară şi grăsime. Evident, asta nu este o scuză pentru a lăsa baltă mişcarea fizică în timpul liber. Dar, în timpul perioadelor când chiar nu ai timp pentru gimnastică, sănătatea ta se poate îmbunătăţi dacă faci o listă cu modurile în care poţi sta activ în timpul zilei (curăţenie în casă, urcatul scărilor, joaca cu copiii sau plimbatul câinelui).
Simte-te fericit!
„Gândirea pozitivă, care este o extensie a efectului placebo, are legătură cu o serie de rezultate pozitive pentru sănătate“, spune medicul Kristi Erdal, cel care a condus studiul asupra efectului placebo. Să fii optimist, mai degrabă decât să fii negativist, înseamnă să ai puterea de a te simţi bine chiar de la începutul zilei. Îţi poţi face un colaj optimist. Adică, adună la un loc fotografii care să te înveselească şi care să te facă să priveşti în viitor (de exemplu, fotografii din vacanţe reuşite). Agaţă-le la oglinda de la baie sau foloseşte-le drept screen saver pe calculatorul tău, astfel încât să le vezi de câteva ori pe zi.