Cum ne influenţează vremea psihicul
Aproape jumătate dintre oameni se plâng de lipsă de energie şi de depresie în cursul anotimpului rece. Scăderea intensităţii luminii, zilele mai scurte şi cele ploioase sunt responsabile pentru această stare. Organismul uman are nevoie de o intensitate luminoasă de cel puţin 2.000 de lucşi timp de două ore pe zi pentru a-şi păstra echilibrul intern. Iarna, în interiorul locuinţei, lumina scade până la o intensitate de 500 de lucşi. De aici oboseala, insomnia, pofta de mâncare şi oboseala pe care o resimţim dimineaţa.
Însă nu suntem total lipsiţi de apărare în faţa capriciilor din sezonul rece. Putem "păcăli" astenia schimbându-ne puţin stilul de viaţă. Alergatul ajută la producerea de endorfine, hormonii care ne fac să ne simţim bine. Dacă nu eşti o fire sportivă îţi va fi destul de dificil să faci exerciţii de mai multe ori pe săptămână, dar vei vedea ca merită. Poţi înlocui alergatul cu plimbări lungi prin parc în zilele însorite.
Fructele şi legumele proaspete îţi dau vitamine şi energie, adică tot ce-ţi lipseşte în sezonul rece. Şi câteva pătrăţele de ciocolată pe zi te ajută să lupţi contra oboselii. De ce? pentru că ciocolata conţine magneziu, care creşte producţia de dopamină (hormonul fericirii).
Nu prea ai de ales, iarna trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru relaxare, căci nopţile pierdute nu te ajută să lupţi împotriva asteniei… Asigură-te că dormi opt ore pe noapte şi fă câte o pauză la serviciu, atunci când te simţi copleşit de treburi.
Unele arome te relaxează şi-ţi permit să te destinzi instantaneu. Salvia acţionează benefic asupra oboselii psihice, iar levănţica reduce nervozitatea. Pune câteva picături de ulei esenţial în lampa de aromaterapie şi… relaxează-te.
...meteosensibilitatea este de trei ori mai frecventă în cazul femeilor decât al bărbaţilor şi mai des întâlnită în cazul persoanelor care locuiesc la oraş?