Ce impact au prietenii asupra stării de sănătate
Prietenia, terapie antistres Specialiştii ne recomandă să stăm cel puţin de două ori pe săptămână în compania unui prieten. De preferat este ca ieşirile să fie făcute în locuri cu muzică relaxantă şi cât mai departe de agitaţia oraşului. Cu toate acestea, chiar şi petrecerile şi momentele mai agitate petrecute alături de prieteni ne îndepărtează de situaţiile presante şi ne ajută să facem faţă cu brio problemelor de zi cu zi.
Faptul de a ne destăinui unui prieten şi de a mai scăpa de activităţile cotidiene înseamnă mai puţin stres şi mai multă relaxare. Bătăile inimii se liniştesc, scade presiunea sângelui în organism, temperatura corpului se face treptat tot mai mică şi procesul de digestie începe să-şi reintre liniştit în drepturi.
Prea mult stres în organism pentru o perioadă îndelungată de timp poate fi extrem de dăunator. Poate să ne afecteze sistemul imunitar şi capacitatea de a scăpa de adrenalina acumulată peste zi. Însă discuţia cu un prieten, vizionarea unui film şi situaţiile amuzante sau relaxante vă pot binedispune şi îndepărta tensiunile din organism.
Fără niciun dubiu, există o legătură importantă între viaţa socială şi sănătatea noastră. Şi nu e vorba aici doar de sănătatea emoţională şi de cum ne simţim psihic, ci şi de modalitatea în care se răsfrânge influenţa prietenilor asupra bunei funcţionări a organismului, adică de rezultatele pozitive care se resimt asupra fizicului.
Orice ieşire, fie că este vorba de un suc sau de o cafea pe care le servim în oraş, împreună cu o persoană dragă care ne binedispune, poate să ne facă să uităm de necazuri sau pur şi simplu să nu mai acordăm atât de multă importanţă lucrurilor neplăcute din jur. Iar acest lucru este mană cerească pentru psihic, care e şi aşa destul de încordat după o zi de muncă.
Previn infarctul
Oricât de greu de crezut ar părea, oamenii de ştiinţă ne asigură că, prin efectul relaxant pe care îl au asupra noastră, prietenii ne pot feri de infarct. Mai mult, lipsa lor este la fel de nocivă pentru sănătate ca şi fumatul.
Sunt leac antirăceală
Este ştiut că stresul slăbeşte imunitatea organismului. Ei bine, prietenii pot acţiona ca un remediu antistres, sunt de părere cercetătorii americani. Graţie lor, avem un sistem imunitar mai puternic, deci suntem feriţi de răceli.
Combat depresia
Când trecem prin perioade mai dificile, prietenii sunt cei la care apelăm pentru sprijin moral, iar acest lucru ne ajută să nu cădem în depresie. Prietenii sunt „recomandaţi” mai ales femeilor, care sunt de două ori mai expuse riscului de a face depresie.
Ne ţin în viaţă
Persoanele cu mulţi amici trăiesc mai mult, arată un studiu australian care a monitorizat timp de zece ani 1.500 de persoane. În comparaţie cu singuraticii, cei care socializează au cu 22% mai puţine riscuri de a muri prematur. Acest lucru este pus pe seama faptului că prietenii ne pot ajuta să renunţăm mai uşor la vicii precum fumatul şi alcoolul.