Cadourile care contează cu adevărat

1 2 jpg jpeg

Pentru că ultimii ani sunt cei ai ,,vitezei”, încercăm să înlocuim lucrurile cu adevărat importante cu altele scumpe, care sunt de impact. În timp ce doar o parte dintre cadouri ajung să fie folosite, altele rămân în cutii, uitate pe un raft. ,,Deoarece avem programele încărcate alegem să investim şi mai mult timp în cumpărături, împachetări de cadouri, decoraţiuni şi, ca urmare, ne rămâne foarte puţin timp să petrecem cu cei dragi. Poate cel mai puţin timp din tot timpul anului.... Cadoul pe care fiecare dintre noi îl doreşte de Crăciun este să se simtă iubit, important pentru celălalt, că este dorit. Acest cadou nu îl putem găsi în nici un pachet, oricâte pachete de cadouri am deschide”, spune Bogdana Bursuc, psiholog clinician Mind Institute din Bucureşti.

Timpul petrecut în familie, terapie pentru suflet

Ce ar fi dacă anul ăsta de Sărbători înlocuim cadourile clasice cu unele mai speciale? În locului parfumului sau a produselor electrocasnice ne-am face mai mult timp să ne vizităm familia, la care ajungem şi aşa rar din cauza programului aglomerat. În locul cadourilor frumos împachetate putem să oferim şi ajutor, atenţie, înţelegere şi suport emoţional, atât de necesare în perioada Sărbătorilor. ,,Centraţi-vă pe a împărţi timpul şi emoţiile cu cei dragi vouă şi nu pe a cumpăra cadouri. Ceea ce ne rămâne de fapt şi ceea ce contează sunt amintirile lucrurilor făcute şi a timpului petrecut împreună. Petreceţi timp cu oamenii dragi vouă, faceţi lucruri împreună cu ei şi nu doar pentru ei”, ne sfătuieşte psihologul Bogdana Bursuc.

Sfaturi pentru Sărbători fără cei dragi

Pe lângă prilejurile de bucurie, de Sărbători ne mai amintim de persoanele dragi pe care le-am pierdut sau de cele care sunt la distanţă de noi. Cu ajutorul unor trucuri îi poţi simţi mai aproape pe cei aflaţi la distanţă. ,,Este firesc să suferim dacă nu suntem împreună cu cei dragi nouă din cauza distanţei. Putem planifica să sărbatorim din nou, atunci când vom fi împreună. Contrar opiniei populare, în realitate nu există reguli conform cărora trebuie să îţi petreci Sărbătorile. Dacă vechile tradiţii îţi aduc amintiri triste, construieşte unele noi, pe care le poţi "pune în practică" atunci când revezi persoana dragă”, mai spune psihologul. Dacă aceste Sărbători sunt primele în care un membru drag al familei nu mai este cu noi poţi onora amintirea lui prin diferite modalităţi. Sfatul specialistului: alege un loc unde să pui fotografiile lui, lumânări, aprinde-le în fiecare zi, permite-ţi să plângi , să-ţi aminteşti, să te vindeci.

Mai puţine pregătiri, mai mult timp alături de cei dragi

Chiar dacă ne planificăm ca de Sărbători să petrecem mai mult timp alături de cei dragi, de cele mai multe ori timpul se limitează la ,,trebăluit” prin bucătărie, fie făcut curăţenie prin casă. Pentru a putea îmbina utilul cu plăcutul, alege să-i implici şi pe cei mici la pregătirea mâncărurilor şi stabileşte obiective realiste privind pregătirile, fără să ajungi la epuizare sau mai rău să te enervezi. ,,Nu vă propuneţi foarte multe de făcut, deoarece asta răpeşte calitatea şi cantitatea timpului pe care îl putem avea împreună cu cei dragi. Cu cât alegem să facem mai puţine treburi, cu atât vom avea mai multă energie pentru lucruriile cu adevărat importante: familie, prieteni”, mai adaugă psihologul Bogdana Bursuc.