Cadourile care conteaz─â cu adev─ârat

1 2 jpg jpeg

Pentru c─â ultimii ani sunt cei ai ,,vitezeiÔÇŁ, ├«ncerc─âm s─â ├«nlocuim lucrurile cu adev─ârat importante cu altele scumpe, care sunt de impact. ├Än timp ce doar o parte dintre cadouri ajung s─â fie folosite, altele r─âm├ón ├«n cutii, uitate pe un raft. ,,Deoarece avem programele ├«nc─ârcate alegem s─â investim ┼či mai mult timp ├«n cump─âr─âturi, ├«mpachet─âri de cadouri, decora┼úiuni ┼či, ca urmare, ne r─âm├óne foarte pu┼úin timp s─â petrecem cu cei dragi. Poate cel mai pu┼úin timp din tot timpul anului.... Cadoul pe care fiecare dintre noi ├«l dore┼čte de Cr─âciun este s─â se simt─â iubit, important pentru cel─âlalt, c─â este dorit. Acest cadou nu ├«l putem g─âsi ├«n nici un pachet, oric├óte pachete de cadouri am deschideÔÇŁ, spune Bogdana Bursuc, psiholog clinician Mind Institute din Bucure┼čti.

Timpul petrecut în familie, terapie pentru suflet

Ce ar fi dac─â anul ─âsta de S─ârb─âtori ├«nlocuim cadourile clasice cu unele mai speciale? ├Än locului parfumului sau a produselor electrocasnice ne-am face mai mult timp s─â ne vizit─âm familia, la care ajungem ┼či a┼ča rar din cauza programului aglomerat. ├Än locul cadourilor frumos ├«mpachetate putem s─â oferim ┼či ajutor, aten┼úie, ├«n┼úelegere ┼či suport emo┼úional, at├ót de necesare ├«n perioada S─ârb─âtorilor. ,,Centra┼úi-v─â pe a ├«mp─âr┼úi timpul ┼či emo┼úiile cu cei dragi vou─â ┼či nu pe a cump─âra cadouri. Ceea ce ne r─âm├óne de fapt ┼či ceea ce conteaz─â sunt amintirile lucrurilor f─âcute ┼či a timpului petrecut ├«mpreun─â. Petrece┼úi timp cu oamenii dragi vou─â, face┼úi lucruri ├«mpreun─â cu ei ┼či nu doar pentru eiÔÇŁ, ne sf─âtuie┼čte psihologul Bogdana Bursuc.

Sfaturi pentru S─ârb─âtori f─âr─â cei dragi

Pe l├óng─â prilejurile de bucurie, de S─ârb─âtori ne mai amintim de persoanele dragi pe care le-am pierdut sau de cele care sunt la distan┼ú─â de noi. Cu ajutorul unor trucuri ├«i po┼úi sim┼úi mai aproape pe cei afla┼úi la distan┼ú─â. ,,Este firesc s─â suferim dac─â nu suntem ├«mpreun─â cu cei dragi nou─â din cauza distan┼úei. Putem planifica s─â s─ârbatorim din nou, atunci c├ónd vom fi ├«mpreun─â. Contrar opiniei populare, ├«n realitate nu exist─â reguli conform c─ârora trebuie s─â ├«┼úi petreci S─ârb─âtorile. Dac─â vechile tradi┼úii ├«┼úi aduc amintiri triste, construie┼čte unele noi, pe care le po┼úi "pune ├«n practic─â" atunci c├ónd revezi persoana drag─âÔÇŁ, mai spune psihologul. Dac─â aceste S─ârb─âtori sunt primele ├«n care un membru drag al familei nu mai este cu noi po┼úi onora amintirea lui prin diferite modalit─â┼úi. Sfatul specialistului: alege un loc unde s─â pui fotografiile lui, lum├ón─âri, aprinde-le ├«n fiecare zi, permite-┼úi s─â pl├óngi , s─â-┼úi aminte┼čti, s─â te vindeci.

Mai puţine pregătiri, mai mult timp alături de cei dragi

Chiar dac─â ne planific─âm ca de S─ârb─âtori s─â petrecem mai mult timp al─âturi de cei dragi, de cele mai multe ori timpul se limiteaz─â la ,,treb─âluitÔÇŁ prin buc─ât─ârie, fie f─âcut cur─â┼úenie prin cas─â. Pentru a putea ├«mbina utilul cu pl─âcutul, alege s─â-i implici ┼či pe cei mici la preg─âtirea m├ónc─ârurilor ┼či stabile┼čte obiective realiste privind preg─âtirile, f─âr─â s─â ajungi la epuizare sau mai r─âu s─â te enervezi. ,,Nu v─â propune┼úi foarte multe de f─âcut, deoarece asta r─âpe┼čte calitatea ┼či cantitatea timpului pe care ├«l putem avea ├«mpreun─â cu cei dragi. Cu c├ót alegem s─â facem mai pu┼úine treburi, cu at├ót vom avea mai mult─â energie pentru lucruriile cu adev─ârat importante: familie, prieteniÔÇŁ, mai adaug─â psihologul Bogdana Bursuc.