Aşa poţi avea o zi frumoasă! Acasă sau la serviciu.
07.30 E timpul să te trezeşti
Fixează-ţi ceasul deşteptător la 07.30. Până la această oră, nivelul hormonului stresului – cortizol- este ridicat.
Cei care se trezesc între 05.22 şi 07.21 încep ziua mai stresaţi. E bine ca la prima oră să bei un pahar cu apă, deoarece revigorează şi curăţă intestinele. 07.45 Aeriseşte camera!
Înainte de 08.00, fă lumină în cameră. Deschide puţin fereastra şi lasă corpul, măcar pentru câteva minute, să fie expus luminii naturale.
Astfel este resetat ritmul circadian (ceasul organismului). Bea şi un pahar cu apă şi lămâie. Ajută ficatul să reactiveze sistemul digestiv.
Înainte să iei micul dejun, este bine să faci un duş rapid, în care să alternezi apa caldă cu cea rece. Ajută metabolismul şi stimulează circulaţia.
Cea mai importantă masă a zilei, micul dejun, este bine s-o iei la cel puţin jumătate de oră după ce te-ai trezit, când corpul a început arderile.
Masa de dimineaţă îţi reglează glicemia şi-ţi asigură energia pentru o mare parte a zilei.
Este timpul pentru mişcare, în special exerciţii cardio, care cresc volumul hipocampusului. Acesta stimulează apariţia de noi neuroni.
Pentru menţinerea în formă a creierului, mergi pe jos cel puţin unu-doi kilometri pe zi.
Dimineaţa, creierul funcţionează mai bine: suntem mai creativi, învăţăm mai repede şi ne mişcăm mai uşor.
Fă o pauză pentru un joc psihologic. Rezolvă un sudoku. În jurul acestei ore, funcţionează foarte bine puterea de concentrare.
Energia dobândită la micul dejun începe să se epuizeze. E cazul s-o reînnoieşti cu o gustare. Alege: un măr, o banană sau fructe uscate, cum sunt migdalele ori nucile.
Fă mici exerciţii de vedere, dacă lucrezi la calculator. Vei evita durerile de cap, oboseala de la nivelul ochilor şi vederea înceţoşată. Spre exemplu, concentrează-ţi atenţia asupra unui lucru şi aşteaptă câteva secunde.
Apoi schimbă-ţi privirea către altceva şi lasă ochii să se odihnească. Repetă acest exerciţiu la fiecare douăzeci de minute, timp de o oră.
Acum funcţionează cel mai bine creierul. Poţi rezolva uşor probleme care în partea a doua a zilei par fără soluţii.
Când începi să te simţi obosit(ă), ascultă muzica ta preferată. Are un efect pozitiv asupra creierului, deoarece eliberează substanţe chimice care induc starea generală de bine.
E timpul să iei masa de prânz. Mizează pe salate şi pe meniuri bogate în fibre. Îţi conferă senzaţia de saţietate şi-ţi oferă energie.
Dacă eşti acasă, încearcă să dormi. Experţii spun că oamenii care dorm cel puţin 30 de minute la prânz, de trei ori pe săptămână, sunt mai feriţi de afecţiunile cardiace.
La birou însă, te poţi răsfăţa cu câteva pătrăţele de ciocolată.
15.00 Fă calcule matematice
Antrenează-ţi mintea cu scurte calcule matematice. Îţi vei menţine la cote optime activitatea cerebrală, care începe să se diminueze.
16.00 A doua gustare, un iaurt
E timpul pentru o nouă gustare. Un iaurt mic îţi va regla glicemia, acum în scădere. Alege iaurturile probiotice, care reglează tranzitul intestinal.
Răsfaţă-te cu un ceai. Verde, negru, oricare are proprietăţi de activare a creierului. Teina din ceai este un stimulent care-ţi dă energie pentru cealaltă jumătate de zi.
Teoretic, ar trebui să se termine programul de lucru şi te pregăteşti să pleci spre casă. Încearcă să nu mergi în fiecare zi pe acelaşi drum. Alege rute ocolitoare, pentru a evita monotonia.
Ia cina în familie sau alături de prieteni. Încearcă să iei ultima masă înainte cu 2-3 ore de culcare, ca să-i dai timp organismului să proceseze mâncarea.
20.00 Opreşte televizorul
Relaxează-te! Cu cât înaintăm în vârstă, neuronii scad, iar fiecare oră petrecută în faţa televizorului afectează activitatea creierului. În plus, lumina ecranului influenţează hipocampusul, porţiune a creierului legată de depresie şi de insomnie.
20.30 Citeşte câteva pagini
Deschide o carte şi citeşte. Cel puţin o oră de citit pe seară îţi menţine creierul în formă. Alege cărţi cu mesaj pozitiv, pentru a încheia ziua într-un ton optimist.
Gata! Corpul este pregătit pentru a dărui şi a primi dragoste. Sexul este cel mai sigur tratament împotriva depresiei. Experţii spun că în timpul sexului, activitatea neuronală funcţionează la capacitate maximă.
Fă un duş şi pregăteşte-te de somn. Trebuie să dormi cel puţin opt ore pentru ca organismul să se menţină sănătos.
SFAT: Nu uita să bei apă! Un pahar cu apă la două ore reface hidratarea corpului.