Am ştiut că voi învinge boala cu voinţă şi credinţă
,,Mă numesc Maria şi sunt din Turda, Ardeal. Am hepatita C, o boală tăcută care, nedepistată la timp, poate duce la cancer hepatic. Dar nu vreau să dramatizez”, ne-a spus Maria la începutul discuţiei. În urma unor analize de rutină în 2008, Maria a aflat că valoarea transaminazelor (enzime care pot arăta cât de afectat este ficatul) este una ridicată. Din curiozitatea de a şti care este cauza acestei modificări a făcut un control amănunţit, în urma căruia a fost diagnosticată cu hepatita C. Dosarul pentru tratament, ,,pierdut” de medic Lupta Mariei cu boala a început imediat după aflarea rezultatelor de la medic. Ea a continuat să se informeze despre hepatită, dar şi la tratamentul pe care afecţiunea îl presupune. ,,Am simţit că a picat cerul pe mine. Cu atât mai mult cu cât am avut o viaţă ordonată, aşa cum am fost crescută de părinţii mei. Am început analizele pentru a mi se întocmi dosarul de pe urma căuia puteam beneficia de tratamentul cu interferon”, mi-a explicat Maria.
Deoarece răspunsul din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătatea întârzia să apară, Maria a început să ,,urmărească” dosarul pentru a vedea situaţia listei de aşteptare. După mai multe drumuri la casa de asigurări şi la clinică, ea a aflat că dosarul nu fusese trimis, ci se afla încă în sertarul medicului. ,,Am întrebat dacă pot să duc eu dosarul, lucru pe care l-am şi făcut”, povesteşte Maria.
După aproape doi ani de la întocmirea dosarului, mai exact pe 27 aprilie 2010, Maria a început tratamentul cu interferon. De prima zi de tratament îşi va aminti mult timp. Imediat după injecţie a început să se simtă rău. ,,Aveam greţuri, frisoane, mă dureau toate şi nu puteam să dorm toată noaptea, dar nu am cedat. Nu zic că acel an a fost unul uşor, mai ales că a fost un an în care am numărat fiecare zi, dar care a meritat când am văzut rezultatele. Deşi aveam o stare de vomă tot timpul, încercam să mănânc cât mai sănătos şi îmi făceam tot feluri de sucuri din fructe şi din legume. Am băut atâta suc de sfeclă roşie încât acum îmi vine rău doar când văd sfecla”, mărturiseşte Maria.
Pentru că nu avea poftă de mâncare, Maria a încercat tot feluri de trucuri prin care să facă mâncarea mai atrăgătoare. Lua masa în grădină sau se gândea că a gătit preparate care mai de care mai deosebite, totul pentru a reuşi să mănânce chiar şi un singur iaurt sau o banană.
Deşi a avut reacţii adverse pe timpul tratamentului, Maria a reuşit să treacă peste această perioadă. A învăţat să-şi facă singură injecţia cu interferon o dată pe săptămână, iar în paralel lua zilnic şi ribavirină.
,,Am evitat să plâng, mi-am dus necazul fără să fac o mare tragedie din ceea ce mi se întâmpla. Important era ca trăiam şi ştiam sigur că voi învinge boala cu voinţă şi cu credinţă, dar şi cu ajutorul lui Dumnezeu şi al familie”, îşi aminteşte Maria. Vestea bună a venit după un an de tratament, când analizele de sânge au arătat o viremie (analiză prin care se determină cantitatea virusurilor din sânge) nedetectabilă.
Deşi a terminat terapia antivirală, Maria continuă să ia protectori hepatici şi să aibă o alimentaţie cât mai sănătoasă. ,,Pe perioada tratamentului am evitat prăjelile, dar şi sucurile carbogazoase. Şi uleiul de măsline folosit în salate şi nu numai a fost de ajutor în cazul meu”, mai spune Maria.
Unde mai poţi găsi informaţii şi sprijin:
- http://hepato.ro/ - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România;
- http://hepatita-c.forumest.ro/ - Forum Hepatita C;
- http://www.hep.ro/ - Hepatita support group;
- http://www.cnas.ro/legislatie/legea-drepturilor-pacientului - Legea drepturilor pacientului;
- http://www.voceapacientului.ro/ - informaţii, opinii;
- http://www.worldhepatitisalliance.org/Home.aspx - Alianţa Internaţională Împotriva Hepatitei;
- http://www.elpa-info.org/ - Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.
: Tratamentul pentru hepatita C poate dura între 6 luni şi 2 ani, în funcţie şi de stadiul bolii.