Am învăţat să nu am regrete!
,,Ştiu doar că eram o tânără studioasă, cu vise romantice adolescentine, care spera şi aştepta totul de la viaţă, mai puţin ceea ce s-a întâmplat în realitate...”, şi-a început Anca povestea. După mai multe vizite la medici, a aflat că durerile apăsătoare pe care le avea la mâini şi la picioare şi lipsa parţială de mobilitate erau cauzate de poliartrită reumatoidă. Deoarece boala a avansat rapid, Anca ajunsese ă fie dependentă de mama ei, care o ajuta inclusiv să mănânce sau să se îmbrace. Câte 10-12 pastile pe zi După ce i s-a pus diagnosticul de poliartrită reumatoidă şi a aflat că este o boală incurabilă, Anca a trecut pe rând prin toate etapele pe care o boală le produce asupra psihicului. Îi era foarte greu să-şi imagineze că durerile articulare se vor intensifica în timp, că mâinile şi picioarele se vor deforma şi că va ajunge să fie ţintuită la pat. ,,Am negat realitatea, am pus Divinităţii întrebarea <<De ce?>>, am disperat. Nici măcar în perioada de disperare, în care nu făceam altceva decât să plâng, nu-mi venea să cred că puteam ajunge vreodată să fiu dependentă în totalitate de o altă persoană”, se destănuie Anca. Pentru că simţea că nu are pentru ce să lupte, Anca a întrerupt tratamentul prescris de medic, mai ales că durerile nu scădeau în intensitate. Ajunsese să ia câte 10-12 pastile pe zi, cu tot cu medicamentele pentru protecţia stomacului. Pe lângă durerile cauzate de poliartrită, fata începuse să aibă şi dureri de stomac de la medicamentele pe care le lua zilnic.
După ce a împlinit 30 de ani, Anca a început să privească boala din alt punct de vedere. A conştientizat că nu este singură în lupta pe care o duce în fiecare zi împotriva bolii. Şi-a dat sema că,, deşi e o afecţiune incurabilă, poate fi ,,dusă pe picioare” cu tratamentul adecvat. ,,Mi-am dat seama că am lângă mine o persoană care nu s-a dat bătută nici o clipă, nici chiar atunci când eu am făcut-o - mama mea, sprijinul meu. Am luat boala din faza incipientă şi am început să o tratez. M-am hotărât să respect instrucţiunile prescrise de medic, dar m-am ocupat şi de starea generală. Am practicat gimnastică medicală (kinetoterapie) şi am luat preparate gemoterapice, fitoterapice, am făcut masaj terapeutic - toate m-au ajutat să rămân în formă“, spune Anca. Tot mai târziu ea a găsit şi un medic ,,desăvârşit”, aşa cum ea îl numeşte, care să-i arate cum poate ţine boala sub control. De la el Anca a aflat cum să prevină şi alte afecţiuni care pot apărea din cauza imunităţii scăzute, cum ar fi: tuberculoza, pneumonia sau hepatita.
În timp Anca şi-a dat seama că gândurile pozitive şi starea de optimism o pot ajuta să treacă mai uşor peste toate obstacolele. A învăţat să se bucure de fiecare clipă, de persoanele dragi din jurul ei şi, mai presus de toate, de lucrurile mărunte, cum ar fi apusul soarelui sau parfumul unei flori. ,,Am învăţat cum poate vindeca muzica, am învăţat să fac în aşa fel încât să nu am regrete. Cea mai grea este lecţia de a gândi permanent pozitiv, mai ales în momentele în care am dureri, când simt că nu pot deschide un borcan sau dopul unei sticle cu apă atunci când mi-e sete”, mărturiseşte Anca. Pe măsură ce boala avansează, ea poate îngreuna şi lucrurile simple, cum ar fi încheiatul nasturilor sau pieptănatul. Sunt momente în care Anca întâmpină dificultăţi chiar şi atunci când urcă în mijloacele de transport în comun sau sare peste bordurile mai înalte. ,,Pe lângă durerile articulare mai apar şi momentele când te saturi că nu-ţi poţi tăia singur mâncarea din farfurie, că nu poţi ...”, spune Anca.
După perioadele active, cele de odihnă sunt necesare
Tot hotărârea de a nu se resemna şi lupta continuă pe care o duce cu boala a făcut-o pe Anca să treacă cu bine şi peste o operaţie de şold. Ea s-a încăpăţânat să rămână o persoană activă din punct de vedere social, atât cât îi permite starea ei de sănătate. ,,Am descoperit kinetoterapia şi ce bine mă simt când fac un exerciţiu fizic regulat, atât cât pot şi fără să forţez articulaţia, fără să ajung la durere. Tot în timp am învăţat să alternez perioadele active cu cele de odihnă şi să nu acţionez niciodată până la epuizare. De aceea sunt hotărâtă să-mi dăruiesc mici momente de bucurie, cum ar fi o plimbare într-un parc, vizionarea unei piese de teatru, balet sau operă, un dans, o carte bună, un film cu prietenii”, se destăinuie Anca.
Persoanele diagnosticate cu boli reumatice pot primi suport moral şi pot împărtăşi din experienţa lor în cadrul Ligii Române contra Reumatismului – LRR. Ea activează în Centrul Metodologic de Reumatologie ,,Dr. Ion Stoia” din Bucureşti, de pe strada Thomas Masaryk, nr. 5, sector 2, telefon: 021 211.68.48. În cadrul Ligii specialiştii reumatologi pot acorda ajutor profesionist persoanelor suferinde. În plus, pe site-ul Ligii (www.reumatism.ro), pacienţii pot afla mai multe informaţii utile despre bolile reumatice, dar şi despre ,,strategiile” de luptă cu aceste afecţiuni.
INFO: Poliartrita reumatoidă se numără printre cele mai frecvente cauze de invaliditate locomotorie.