Cum să îţi reduci cheltuielile

1 pexels photo 259165 jpg jpeg

Ţi se întâmplă ca la finalul lunii să rămâi cu puţini bani în portofel, cu produse care nu mai sunt proaspete sau în termen de valabilitate ori cu haine în şifonier pe care nu le-ai îmbrăcat niciodată? Pentru ca situaţia să nu se mai repete şi să pui şi ceva deoparte, fii mai calculat şi reconsideră-ţi priorităţile.

Notează-ţi bugetul şi cheltuielile lunare

Aproximativ 50% dintre români declară că se întâmplă uneori ca ceea ce cheltuiesc să le depăşească veniturile şi doar 25% dintre ei consideră că este important să pună bani deoparte, arată un studiu de specialitate. Dacă te numeri printre persoanele care vor să economisească, desenează pe o foaie de hârtie un tabel cu 3 coloane. În prima, notează-ţi bugetul lunar. În cea de-a doua, cheltuielile, inclusiv cafeaua sau covrigul pe care îl iei în drum spre muncă, iar în ultima coloană scrie câţi bani ai dat pe fiecare articol cumpărat. Notează şi cheltuielile neplanificate. După ce tragi linie, este posibil să vezi că există lucruri de care te poţi lipsi.

Achită-ţi datoriile

Când îţi primeşti salariul, începe mai întâi prin achitarea chiriei, ratelor, întreţinerii la bloc şi utilităţilor. La aceste cheltuieli intră şi banii pe care-i dai pe transport (abonamente, combustibil şi pe meditaţii sau diverse cursuri pentru copii).

Deschide un cont de economii

Stabileşte-ţi un procent din venitul lunar pe care să-l economiseşti, pentru zile negre.  În acest sens, deschide un cont de economii pe care să-l alimentezi lună de lună cu suma stabilită. Cel mai bine este să faci asta chiar în ziua în care-ţi intră salariul.

Controlează-ţi impulsurile

Cardurile de credit, ATM-urile şi cumpărăturile online fac mai uşoară ca niciodată cheltuirea banilor. Specialiştii recomandă să aşteptăm cel puţin o zi înainte de a cumpăra un obiect de îmbrăcăminte sau 30 de zile în cazul achiziţiilor mari (electrocasnice etc.). Se poate întâmpla ca după această perioadă să descoperi că nu mai ai nevoie de acel obiect pe care aveai de gând să-l cumperi. O altă modalitate de a ţine sub control cumpărăturile impulsive este să-ţi împarţi salariul la zilele de lucru şi să calculezi câte ore munceşti pentru a achiziţiona produsul respectiv. Dacă vei vedea că munceşti 3 zile ca să-ţi iei o pereche de pantofi, sunt şanse mari să te gândeşti de 2 ori dacă merită investiţia.

Fă-ţi o listă de cumpărături

Când te aprovizionezi pentru mai multe zile, scrie pe hârtie de ce produse ai nevoie. Aşa-ţi va fi mai uşor să te încadrezi în bugetul alocat cheltuielilor alimentare, cumpărând de la supermarket exact ce-ţi trebuie, la preţuri mai mici faţă de buticurile de cartier. În plus, cu lista de cumpărături în mână, nu vei mai pierde timp rătăcind printre raioane şi nici nu vei mai fi ispitit de ceea ce vezi pe rafturile din magazine. Astfel, nu-ţi umpli coşul cu articole de care nici nu ai nevoie.

Urmăreşte reducerile

De luna viitoare, încearcă următorul exerciţiu: stai cu ochii pe oferte şi cumpără haine doar în timpul reducerilor sau la schimbarea de sezon. Poţi achiziţiona articole reduce chiar şi cu 50% din preţul produsului. În cazul celor alimentare, ia în vizor marile magazine. Ele au în fiecare zi reduceri foarte mari la multe produse alimentare, chiar şi cu 25-30%. Dacă îţi faci cumpărăturile seara, poţi găsi produse mai ieftine şi cu 80%.

Găteşte în casă, împreună cu cei dragi

E normal să ne mai răsfăţăm din când în când cu câte un prânz sau cu o cină în oraş. Dacă faci asta zi de zi, vei vedea la final de lună că o mare parte din venit se duce pe ieşirile în oraş. Pentru a mai reduce din cheltuieli, încearcă să găteşti cât mai des şi ia-ţi pachet de acasă pentru serviciu.

SFAT

Deşi e mai comod să te urci la volan ca să ajungi mai repede la serviciu, când poţi, foloseşte mijloacele de transport în comun.