Aşa te descurci cu o persoană dificilă! Opinia psihologului
Putem să ne întâlnim cu oameni dificili oriunde: la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau pe stradă. Unii vorbesc în mod constant şi nu ascultă niciodată. Alţii trebuie să aibă întotdeauna ultimul cuvânt. Unii nu reuşesc să respecte angajamentele. Alţii critică ceea ce nu au creat.
Indiferent de tipul situaţiei în care te afli, dacă interacţionezi cu o persoană dificilă trebuie să ştii cum să te descurci cu ea. „Unii oameni, prin comportamentul şi prin atitudinea pe care o adoptă, fac tot posibilul să fie dificili. De cele mai multe ori, a încerca să le atragi atenţia în mod direct asupra problemelor lor comportamentale nu va face decât să înrăutăţească situaţia“, explică psihologul Anca Popa.
Încearcă să nu iei lucrurile personal
Uneori, oamenii sunt pur şi simplu dificili din cauza a ceea ce sunt. Este posibil ca modul în care acţionează o persoană dificilă să nu aibă nicio legătură directă cu tine. Aşa că încearcă să n-o iei personal, atunci când discuţi cu ea, mai ales în cazul în care comentariile îţi sunt adresate. Acea persoană poate să se comporte aşa cu toţi din jurul ei.
Oamenii dificili au adesea opinii pe care şi le expun cu insistenţă. Câteodată au dreptate, alteori se pot înşela. Şi când nu au dreptate, un mod eficient pentru a puncta asta este să pui întrebări, mai degrabă decât să faci afirmaţii. În felul acesta, ai şanse mici să te confrunţi cu ei.
Comunică întotdeauna
Comunicarea eficientă este întotdeauna importantă, dar nu exagera niciodată atunci când ai de-a face cu o persoană dificilă. Când aceasta vorbeşte, ascultă cu atenţie ce are de spus şi asigură-te că ai înţeles punctul ei de vedere înainte de a răspunde.
Separă problema de persoană
Când discuţi o idee pe care o persoană dificilă o lansează, încearcă să separi ideea de persoană. În general, dacă ai o nelămurire, accentuează faptul că ideea nu este bună, nu din cauza celui care a spus-o, ci pentru că ideea în sine are hibe. Dacă nu vei face aşa, persoana dificilă se poate simţi ofensată. Dacă aceasta comentează o idee de-a ta, separă-te de ea şi priveşte criticile primite obiectiv. „Încearcă să separi persoana în cauză de comportamentele şi trăsăturile sale. Este, poate, un exerciţiu cu un grad mai mare de dificultate, dar dacă reuşeşti, şi rezultatele vor fi pe măsură. Dacă o accepţi în esenţa ei, nu înseamnă nici că trebuie să fii de acord cu ea, şi nici că trebuie să renunţi la punctul tău de vedere, ba din contra. Îţi oferă mai multă răbdare, înţelegere şi mai ales claritatea mentală de care ai atâta nevoie în prezenţa ei“, precizează psihologul Anca Popa.
Exprimă-ţi aprecierea când este cazul
Chiar dacă cineva are o personalitate dificilă, acea persoană poate fi ajutată să înveţe cum să ofere o perspectivă nouă asupra unei situaţii. În cazul în care acest lucru se întâmplă, lasă persoana respectivă să ştie că este apreciată. Trebuie doar să fii sincer cu ea.
Sfat: Dacă mulţumeşti şi-ţi exprimi aprecierea unei astfel de persoane, fă-o fără să zâmbeşti. În felul acesta, cuvintele tale vor suna mai sincer.
Sfatul specialistului
Anca Popa, psiholog, 0733.217.169, cabinet@psihosuport.ro
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să supravieţuieşti în prezenţa persoanelor dificile. Fă-ţi un obiectiv permanent din a învăţa cum să îţi relaxezi corpul, prin exerciţii de respiraţie, activităţi fizice, meditaţie, alimentaţie sănătoasă, petrecerea timpului liber în natură, masaj etc. Atât relaxarea, cât şi stilul de viaţă sănătos îţi activează sistemul parasimpatic, o parte a sistemului nervos care contracarează răspunsurile impulsive, lipsa răbdării, comportamentele defensive etc. Reflectează asupra aşteptărilor pe care le ai. Având în vedere că ai de-a face cu o persoană dificilă, nu ai cum să te aştepţi ca aceasta să înceapă să se poarte calm, responsabil sau respectuos. Iar dacă aşteptările tale rămân nerealist de ridicate, este de la sine înţeles cum, în momentul interacţiunii cu ea, emoţiile tale negative devin intense, vocea ta se ridică şi devii defensiv, sau, din contra, nu mai reuşeşti să scoţi o vorbă din cauză că te simţi intimidat. Daca ai mai avut de-a face cu persoana respectivă, atunci îţi va fi şi mai uşor să îţi reglezi aşteptările în conformitate cu realitatea, pentru că poţi deja prezice reacţiile sale.