8 efecte dezastruoase dacă nu îţi deschizi mintea. Explicaţiile psihologului
Gândirea rigidă este îngustarea traiectoriei unui gând doar din planul experienţelor tale avute. Noi am adunat o serie de experienţe, însă dacă le-am pune la un loc cu ale altor oameni şi am putea să vedem din punctul fiecăruia de vedere, vom avea orice soluţie la orice problema.
În opinia psihologului Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, oamenii au probleme pentru că privesc DOAR din punctul lor de vedere, din rigiditatea valorilor şi crezurilor interioare, pe care, culmea, le adoră. “Depresia, de exemplu, este o tristeţe prelungită. Este suma supărărilor la care nu am avut soluţii. O supărare de azi soluţionată alungă tristeţea care duce la depresie mâine. Momentele de iritare, frustrare, supărare, anxietate sunt valori copiate de la alţii şi dacă am trăit printre ei, am învăţat că prin ele se pot soluţiona treburi de viaţă. Acest mod complet eronat îngustează posibilitatea de a găsi alte soluţii la conflictele de viaţă. Conflictele pe care oamenii le au sunt indicaţii că unul sau mai mulţi dintre ei sunt limitaţi la a privi din punctul lor de vedere. O relaţie fără conflicte interioare, ci doar exterioare, înseamnă o maturitate emoţional-mentală”, explică psihologul Alexandru Pleşea.
8 efecte pe care observaţiile şi cercetările psihologului Alexandru Pleşea despre cei care ţin prea mult la valorile şi crezurile lor:
1. Vor trăi în conflict cu ei înşişi până se va trezi altul să le dea dreptate – pierdere de timp;
2. vor crede că părerea lor este mai bună – vor avea puţini prieteni;
3. vor vorbi mai mult despre ei, decât vor întreba – se vor plictisi alţii să asculte;
4. vor avea gândiri opuse constant, Bine-Rău – vor avea valuri de dispoziţie şi nestatornicie;
5. vor fi influenţaţi de cei cu gândire fără pierderi de dispoziţie – lipsă de control şi autoritate
6. vor aştepta mai mult decât vor oferi – suferinţă în zadar;
7. vor vedea în conflicte soluţii pentru problemele lor – se pot apropia mai repede de boli;
8. vor judeca constant ce se întâmplă cu alţii şi nu se vor vedea pe ei – pierdere de timp.
„Gândirea nu se deschide şi închide singură, ci noi prin observaţie proprie, vedem că preluăm sau închidem canalele de comunicare venite din jur, de la ceilalţi. O minte deschisă înseamnă deschiderea şi iubirea de oameni, iar una închisă – judecata spre ei. Gândirea rigidă este o uşa prin care toţi trecem. Ne ajutăm de alţii că să vedem şi celelalte uşi din camera vieţii unde trăim. Unii dintre noi se vor pune într-un colţ să plângă, iar alţii vor deschide toate uşile să vadă ce alte posibilităţi sunt”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.