Specialist: „Ne putem adresa unui podolog pentru orice durere sau problemă apărută la nivelul piciorului“
Unde mergem când avem probleme la nivelul picioarelor? La podolog! Specialitate mai puţin cunoscută la noi, podologia este o specialitate care se ocupă cu tratarea diverselor probleme care apar la nivelul picioarelor. Mai multe despre acest subiect ne vobeşte Iulia Catana - specialist podolog la Clinica de Podologie Julia.
Click!Sănătate: Ce este podiatria?
Podiatria sau podologia este ramură medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticarea şi tratamentul problemelor piciorului, ale gleznei sau ale extremităţilor inferioare.
Cine poate practica această specialitate?
Această specialitate o poate practica specialistul podolog. În prezent, în România , această specialitate nu este încă recunoscută pe deplin, implicit nu există specialişti podologi recunoscuţi oficial. În 2018 s-a recunoscut oficial numai profesia de podiatru.
În ce situaţii ne putem adresa unui podolog?
Ne putem adresa unui podiatru/podolog pentru orice durere sau problemă de la nivelul piciorului,pentru orice modificare a structurii piciorului şi unghiilor, pentru tulburări de mers sau de statică posturală, cât şi pentru consecinţele piciorului diabetic.
Care sunt principalele probleme pentru care pacienţii vă solicită consultaţii?
Pacienţii ne solicită mai ales pentru: monturi (hallux valgus), bătături (hiperkeratoze), veruci plantare, unghii încarnate, picior plat sau disfuncţia tibialului posterior, picior curb sau scobit, tendinită ahileană, fasceita plantară, neuromul lui Morton, metatarsalgii, degete în ciocan sau gheară, diformitatea Haglundsindrom de tunel tarsian, discrepanţa de lungime de membre inferioare şi scolioze, dureri de genunchi/şolduri/coloană.
Cum se desfăşoară o consultaţie podiatrică?
Se efectuează o evaluare fizică completă în care se verifică poziţia reperelor osoase de la nivelul piciorului, tipul de picior, integritatea pielii şi a unghiilor, se palpează tendoanele, musculatura şi capetele osoase, se testează gradele de mişcare de la nivelul articulaţiei piciorului, gleznei, genunchilor, se verifică existenţa eventualelor diferenţe/discrepanţe de lungime de membre. Apoi, se efectuează o testare digitală podologică, statică şi dinamică. Evaluarea dinamică este cea mai importantă, deoarece în mers se văd modificările de axe şi de presiune. La noi în clinică, testarea dinamică se efectuează în sistem high-end, pe o placă de presiune cu 16304 de senzori care scanează la o frecvenţa de 500 Hz, ceea ce înseamna efectuarea a aproximativ 500 de măsurători/secundă.
Ce sfaturi aveţi pentru persoanele cu diverse afecţiuni ale picioarelor sau cu boli care afectează picioarele?
Sfatul principal este că fiecare persoană să acorde mai multă atenţie picioarelor sale şi să nu amâne vizită la un specialist podolog, căci tot ce se întâmplă la nivelul picioarelor are repercusiuni asupra întregului organism.