Specialist: ÔÇ×Ne putem adresa unui podolog pentru orice durere sau problem─â ap─ârut─â la nivelul picioruluiÔÇť

1 iulia catana buna jpg jpeg

Unde mergem c├ónd avem probleme la nivelul picioarelor? La podolog! Specialitate mai pu┼úin cunoscut─â la noi, podologia este o specialitate care se ocup─â cu tratarea diverselor probleme care apar la nivelul picioarelor. Mai multe despre acest subiect ne vobe┼čte Iulia Catana - specialist podolog la Clinica de Podologie Julia.

Click!S─ân─âtate: Ce este podiatria?

Podiatria sau podologia este ramur─â medicinei care se ocup─â cu studiul, diagnosticarea ┼či tratamentul problemelor piciorului, ale gleznei sau ale extremit─â┼úilor inferioare.

Cine poate practica aceast─â specialitate?

Aceast─â specialitate o poate practica specialistul podolog. ├Än prezent, ├«n Rom├ónia , aceast─â specialitate nu este ├«nc─â recunoscut─â pe deplin, implicit nu exist─â speciali┼čti podologi recunoscu┼úi oficial. ├Än 2018 s-a recunoscut oficial numai profesia de podiatru.

În ce situaţii ne putem adresa unui podolog?

 Ne putem adresa unui podiatru/podolog pentru orice durere sau problem─â de la nivelul piciorului,pentru orice modificare a structurii piciorului ┼či unghiilor, pentru tulbur─âri de mers sau de static─â postural─â, c├ót ┼či pentru consecin┼úele piciorului diabetic.

Care sunt principalele probleme pentru care pacienţii vă solicită consultaţii?

Pacien┼úii ne solicit─â mai ales pentru: monturi (hallux valgus), b─ât─âturi (hiperkeratoze), veruci plantare, unghii ├«ncarnate, picior plat sau disfunc┼úia tibialului posterior, picior curb sau scobit, tendinit─â ahilean─â, fasceita plantar─â, neuromul lui Morton, metatarsalgii, degete ├«n ciocan sau ghear─â, diformitatea Haglundsindrom de tunel tarsian, discrepan┼úa de lungime de membre inferioare ┼či scolioze, dureri de genunchi/┼čolduri/coloan─â.

Cum se desf─â┼čoar─â o consulta┼úie podiatric─â?

Se efectueaz─â o evaluare fizic─â complet─â ├«n care se verific─â pozi┼úia reperelor osoase de la nivelul piciorului, tipul de picior, integritatea pielii ┼či a unghiilor, se palpeaz─â tendoanele, musculatura ┼či capetele osoase, se testeaz─â gradele de mi┼čcare de la nivelul articula┼úiei piciorului, gleznei, genunchilor, se verific─â existen┼úa eventualelor diferen┼úe/discrepan┼úe de lungime de membre. Apoi, se efectueaz─â o testare digital─â podologic─â, static─â ┼či dinamic─â. Evaluarea dinamic─â este cea mai important─â, deoarece ├«n mers se v─âd modific─ârile de axe ┼či de presiune. La noi ├«n clinic─â, testarea dinamic─â se efectueaz─â ├«n sistem high-end, pe o plac─â de presiune cu 16304 de senzori care scaneaz─â la o frecven┼úa de 500 Hz, ceea ce ├«nseamna efectuarea a aproximativ 500 de m─âsur─âtori/secund─â.

Ce sfaturi aveţi pentru persoanele cu diverse afecţiuni ale picioarelor sau cu boli care afectează picioarele?

Sfatul principal este c─â fiecare persoan─â s─â acorde mai mult─â aten┼úie picioarelor sale ┼či s─â nu am├óne vizit─â la un specialist podolog, c─âci tot ce se ├«nt├ómpl─â la nivelul picioarelor are repercusiuni asupra ├«ntregului organism.