Simptome de alarmă în sarcină
Despre principalele simptome ce ar trebui să dea de gândit unei femei însărcinate am vorbit cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Sângerările vaginale în timpul unei sarcini sunt o urgenţă medicală, astfel că acestea pot fi un indiciu clar de pieredea sarcinii, mai ales dacă are loc în primul trimestru, sau de probleme ale placentei, ceea ce pune în pericol viaţa fătului, dacă acestea au apărut în ultimul trimestru de sarcină. În ambele cazuri, prezentarea la medic este obligatorie.
Durerea în zona pelvină sau a abdomenului poate fi semnul unei sarcini ectopice (embrionul se implantează şi creşte în trompele uterine, de exemplu) dar poate fi interpretată şi ca semn al avortului, mai ales dacă are loc în primele două trimestre.
Senzaţiile de arsură şi usturimi la urinare sunt simptome ce trădează o infecţie urinară. Perioada cuprinsă între a 6-a şi a 24-a săptămână de sarcină este cea mai expusă acestui tip de infecţie.
Frisoanele şi temperatura pot fi simptome ale unei infecţii ce poate pune în pericol viaţa fătului, dar şi al unei răceli zdravene, a continuat dr. Vythoulkas. Prezentarea la medic pentru aflarea cauzelor acestora şi obţinerea unui diagnostic precis, dar şi a unui tratament permis în condiţia de gravidă, este foarte importantă.
Apărute în ultimul trimestru de sarcină, durerile de cap, însoţite sau nu de tulburări de vedere, pot fi un simptom al preeclampsiei, o afecţiune cauzată de prezenţa hipertensiunii. Prezentarea la medic se face imediat!
Secreţii vaginale anormale, sau cu alte cuvinte urât mirositare, cu textură şi consistenţă neobişnuite ce pot provoca sau nu mâncărimi sau arsuri, sunt simptome ce nu trebuie neglijate.
Colastaza de sarcină este o afecţiune ce se manifestă prin senzaţii acute de mâncărimi de piele la nivelul mâinilor şi picioarelor şi este însoţită de obicei de scaune deschise la culoare, colorarea urinei, îngălbenirea pielii. Sunt semne că ficatul este în suferinţă, ceea ce poate afecta sănătatea şi dezvoltarea fătului. Lipsa mişcărilor fătului pe parcursul a mai multe ore impune anunţarea medicului şi prezentarea la cabinetul medical, ne-a mai spus dr. Vythoulkas.
Retenţia de apă este un fenomen des întâlnit în perioada de sarcină. Dar, umflarea excesivă a degetelor, tălpilor şi a zonei din jurul ochilor poate fi un semn al preeclampsiei.
Ultimele trei luni de sarcină pot aduce dureri persistente în zona lombară, senzaţia de presiune în partea de jos a bazinului, crampe abdominale asemănătoare celor care anunţă menstruaţia, contracţii la intervale de 20 de minute, simptome pentru care este nevoie de consult medical imediat.
Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate