Simptome de alarmă în sarcină

1 2 jpg jpeg

Despre principalele simptome ce ar trebui să dea de gândit unei femei însărcinate am vorbit cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Sângerările vaginale în timpul unei sarcini sunt o urgenţă medicală, astfel că acestea pot fi un indiciu clar de pieredea sarcinii, mai ales dacă are loc în primul trimestru, sau de probleme ale placentei, ceea ce pune în pericol viaţa fătului, dacă acestea au apărut în ultimul trimestru de sarcină. În ambele cazuri, prezentarea la medic este obligatorie.

Durerea ├«n zona pelvin─â sau a abdomenului poate fi semnul unei sarcini ectopice (embrionul se implanteaz─â ┼či cre┼čte ├«n trompele uterine, de exemplu) dar poate fi interpretat─â ┼či ca semn al avortului, mai ales dac─â are loc ├«n primele dou─â trimestre.

Senza┼úiile de arsur─â ┼či usturimi la urinare sunt simptome ce tr─âdeaz─â o infec┼úie urinar─â. Perioada cuprins─â ├«ntre a 6-a ┼či a 24-a s─âpt─âm├ón─â de sarcin─â este cea mai expus─â acestui tip de infec┼úie.

Frisoanele ┼či temperatura pot fi simptome ale unei infec┼úii ce poate pune ├«n pericol via┼úa f─âtului, dar ┼či al unei r─âceli zdravene, a continuat dr. Vythoulkas. Prezentarea la medic pentru aflarea cauzelor acestora ┼či ob┼úinerea unui diagnostic precis, dar ┼či a unui tratament permis ├«n condi┼úia de gravid─â, este foarte important─â.

Apărute în ultimul trimestru de sarcină, durerile de cap, însoţite sau nu de tulburări de vedere, pot fi un simptom al preeclampsiei, o afecţiune cauzată de prezenţa hipertensiunii. Prezentarea la medic se face imediat!

Secre┼úii vaginale anormale, sau cu alte cuvinte ur├ót mirositare, cu textur─â ┼či consisten┼ú─â neobi┼čnuite ce pot provoca sau nu m├ónc─ârimi sau arsuri, sunt simptome ce nu trebuie neglijate.

Colastaza de sarcin─â este o afec┼úiune ce se manifest─â prin senza┼úii acute de m├ónc─ârimi de piele la nivelul m├óinilor ┼či picioarelor ┼či este ├«nso┼úit─â de obicei de scaune deschise la culoare, colorarea urinei, ├«ng─âlbenirea pielii. Sunt semne c─â ficatul este ├«n suferin┼ú─â, ceea ce poate afecta s─ân─âtatea ┼či dezvoltarea f─âtului. Lipsa mi┼čc─ârilor f─âtului pe parcursul a mai multe ore impune anun┼úarea medicului ┼či prezentarea la cabinetul medical, ne-a mai spus dr. Vythoulkas.

Reten┼úia de ap─â este un fenomen des ├«nt├ólnit ├«n perioada de sarcin─â. Dar, umflarea excesiv─â a degetelor, t─âlpilor ┼či a zonei din jurul ochilor poate fi un semn al preeclampsiei.

Ultimele trei luni de sarcină pot aduce dureri persistente în zona lombară, senzaţia de presiune în partea de jos a bazinului, crampe abdominale asemănătoare celor care anunţă menstruaţia, contracţii la intervale de 20 de minute, simptome pentru care este nevoie de consult medical imediat.

2 jpg jpeg

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate