Procedura care te ajut─â s─â depistezi la timp infertilitatea

1 2 jpg jpeg

Despre avantajele, contraindica┼úiile ┼či utilitatea acestei proceduri am stat de vorb─â cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate.

Histerosonografia este o interven┼úie ecografic─â, minim invaziv─â, de verificare a trompelor uterine ┼či a cavit─â┼úii uterine. Fa┼ú─â de histerosalpingografie, ce folose┼čte o substan┼ú─â iodat─â de contrast, histerosonografia se realizeaz─â folosind o solu┼úie salin─â, fiind o procedur─â mai pu┼úin traumatizant─â pentru pacient─â.

Investiga┼úia, a continuat dr. Vythoulkas, nu necesit─â internare ┼či se poate face ambulatoriu, ├«n cabinetul de ginecologie. De asemenea, nu este o investiga┼úie ce necesit─â anestezie. Dup─â un consult ginecologic, pentru a exclude existen┼úa scurgerilor vaginale sau cervicale purulente ori a unor dureri neobi┼čnuite (cazuri ├«n care efectuarea proecdurii se va am├óna), medicul va introduce un cateter sub┼úire, foarte flexibil, prin colul uterin p├ón─â ├«n cavitatea endometrial─â. Apoi, prin cateter se injecteaz─â 10-20 ml de solu┼úie salin─â steril─â p├ón─â ├«n cavitatea uterin─â.

├Än timpul inject─ârii, unele femei resimt crampe u┼čoare sau senza┼úie de presiune, caz ├«n care se poate administra un antispastic intramuscular pentru reducerea disconfortului. Dup─â efectuarea imaginilor ecografice, medicul scoate sonda folosit─â, iar pacienta poate pleca. Uneori, dup─â aceast─â investiga┼úie, pot s─â apar─â scurgeri vaginale apoase, de culoare maronie, ├«n cantitate redus─â. Procedura dureaz─â maximum jum─âtate de or─â.

Histeronografia este cea mai bun─â metod─â neinvaziv─â pentru a descoperi anomaliile uterine ┼či leziunile intrauterine - cum sunt polipii, fibroamele uterine, sinechiile - ce pot determina infertilitate, pot duce la e┼čec de implantare sau pot favoriza avortul. Dar investiga┼úia se recomand─â, a continuat dr Vythoulkas, ┼či atunci c├ónd exist─â s├ónger─âri anormale, fie c─â vorbim de menstre abundente, fie de s├óngerare intermenstrual─â sau postmenopauz─â.

De asemenea, histerosonografia se recomand─â a fi efectuat─â ┼či atunci c├ónd sunt detectate anomalii endometriale ┼či intracavitare ├«n timpul unei ecografii transvaginale sau ├«n cazul anomaliilor uterine congenitale sau dob├óndite (uter unicorn, uter bicorn, sept uterin, cavitate uterin─â arcuat─â) ┼či, nu ├«n cele din urm─â, pentru a testa permeabilitatea tubar─â ├«n cazul unui diagnostic de infertilitate de tip feminin.

Cel mai bun moment pentru a efectua histerosografia este la aproximativ o s─âpt─âm├ón─â dup─â ├«ncheierea menstrua┼úiei (├«n zilele 5-10 ale ciclului menstrual), atunci c├ónd mucoasa endometrului este sub┼úire ┼či medicul poate detecta u┼čor eventualele anomalii la nivelul endometrului. ├Änainte de efectuarea investiga┼úiei, pentru o vizualizare c├ót mai clar─â asupra mucoasei ┼či cavit─â┼úii uterine, vezica urinar─â trebuie golit─â.

Histerosonografia, ne-a mai spus dr Vythoulkas, este o investiga┼úie foarte util─â ├«n aflarea cauzelor infertilit─â┼úii feminine, este o procedur─â minim invaziv─â, nu folose┼čte radia┼úii X, substan┼úa de contrast nu produce reac┼úii alergice, iar timpul necesar efectu─ârii investiga┼úiei este relativ scurt.

2 jpg jpeg