Nu reuşim să avem copii. Ce analize trebuie să facem?

1 2 jpg jpeg

Răspunde:

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competenţe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie şi colposcopie (foto).

După doi ani de încercari nefinalizate cu obţinerea unei sarcini pe cale naturală, e nevoie de un set de analize. Iată care sunt cele de bază, de la care pot pleca investigaţii mult mai amănunţite.

Spermograma şi spermocultura

Este o analiză neinvazivă, simplă şi care spune totul despre posibilitatea de a concepe a partenerului. Acesta donează lichid seminal, care este analizat în primele 30 de minute de la donare. Se urmăreşte numărul, mobilitatea şi tipul spermatozoizilor prin această analiză, care poate depista uşor probleme grave, aşa cum este azoospermia – lipsa completă a spermatozoizilor, moment în care cuplul trebuie să se gândească la un donator de spermă pentru a avea un copil.

Profilul hormonal

Este recomandat partenerei, este o analiză de sânge, care măsoară concentraţia diferiţilor hormoni, responsabili într-o măsură mai mică sau mai mare de obţinerea unei sarcini. Profilul hormonal conţine analize precum FSH, Lh, TSH, Prolactina, Progesteron, Estradiol, AMH. Analizele sunt prelevate în ziua a2a sau a3a a ciclului menstrual. FSH şi estradiolul sunt cele care dau indicii asupra rezervei ovariene, dar cel mai clar acest lucru este evidenţiat de analiza numită AMH – hormonul Antimullerian. Atenţie însă! Dacă această din urmă analiză nu are o valoare corespunzătoare, nu înseamnă că persoana respectivă nu mai poatea avea copii, pentru că există posibilitatea stimulării ovariene.

Histerosalpingografia

Este o analiză uşor invazivă, dar extrem de eficientă pentru a măsura permeabilitatea trompelor uterine. Dacă acestea sunt înfundate, femeia nu poate rămâne însărcinată. Se realizează prin injectarea unei substanţe de contrast, până în uter. Dacă substanţa trece prin trompe, acestea sunt permeabile şi nu pun probleme. În caz contrar, se poate încerca desfundarea lor chiar în timpul procedurii, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil. Tratamentul care se va aplica pentru trompele uterine depinde foarte mult de starea acestora. Uneori, se ajunge până la îndepărtarea lor, iar din acest moment, cuplul nu mai poate avea copii decât prin intermediul procedurii de fertilizare in vitro.

CA125

Este o analiză de sânge care dă primele indicii despre posibilitatea existenţei endometriozei localizată la ovare. Endometrioza este una dintre principalele cauze pentru care o femeie nu poate rămâne însărcinată. Dar mare atenţie! Această analiză este doar un prim indiciu, diagnosticul endometriozei nu poate fi pus cu precizie decât cu ajutorul laparoscopiei operatorii – o procedură invazivă, prin care este vizualizat tot aparatul reproducător. Tot cu ajutorul ei, în cazul depistării endometriozei, aceasta poate fi îndepărtată, în timpul aceleiaşi operaţii.

Ecografia transvaginală

Explorează cavitatea uterină, pentru a putea identifica prezenţa unor polipi sau a vreunui fibrom uterin care ar putea fi cauza pentru care sarcina nu poate fi obţinută. Nu este o procedură dureroasă, dar este puţin dinsconfortantă, fiind însă mai acurată decât ecografia abdominală, care nu este deloc invazivă. De asemenea, cu ajutorul acestui tip de ecografii se poate vizualiza şi dacă femeia are sau nu ovulaţie în fiecare lună. Ovarele micropolichistice pot împiedica ovulaţia lunară, ceea ce înseamnă că nuse poate obţine o sarcină.

După efectuarea acestor analize, în funcţie de rezultatele obţinute, medicul va şti exact ce fel de tratament să recomande cuplului sau dacă este nevoie de un alt set de analize, mai amănunţite. La ora actuală, probleme de fertilitate sunt împărţite 50-50% între parteneri. Ce este important de reţinut este faptul ca un cuplu care încearcă de mai mult de un an să aibă copii şi nu reuşeşte e bine să consulte un medic specializat pe probleme de fertilitate. În acest fel se poate scuti timp preţios, foarte important, de altfel, pentru cuplurile cu probleme de fertilitate.

2 jpg jpeg