Naştera naturală vs. naşterea prin cezariană. Care sunt avantajele şi riscurile

1 2 jpg jpeg

De teama durerii insuportabile din timpul travaliului şi a neîncrederii în personalul medical, unele gravide aleg varianta naşterii prin cezariană, cu toate că nu întotdeauna este indicată. Totuşi, există cazuri în care intervenţia chirurgicală se impune. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica - ginecologie a explicat la Antena 1 care sunt avantajele şi dezavantajele în ambele cazuri fie că mama alege o naştere naturală sau una prin cezariană.

”Natura ne-a format în aşa fel încât ar trebui să naştem pe cale naturală, iar cezariana să o folosim în cazurile cu probleme şi nu putem expulza copilul în mod normal. Nu trebuie să fie o alegere. În ultimii ani, femeile au început să renunţe la cezariana la cerere şi aleg să încerce o naştere naturală aşa cum este firesc si fiziologic.

Motivele pentru care mamele aleg cezariana sunt necunoscute, fie le e teamă că le doare burta în travaliu, dar acum există anestezie peridurală care opreşte durerile neplăcute şi astfel travaliul este mai simplu, le este teamă că fătul are o problemă sau că de fapt copilul are o problemă la trecerea prin filiera genitală. Este un fals medical, fătul este mai pregătit pentru a respira şi a se adapta la mediul extra uterin dacă iese pe cale naturală.

Cea mai normală naştere este cea pe cale naturală, avantajul este că fătul este mai pregătit pentru a-şi deschide alveolele şi să se adapteze la noul mediu, mama poate alăpta imediat, se poate ridica, îşi reia tranzitul în mod natural şi îşi poate relua viaţa pe care o avea şi înainte pentru că nu are o operaţie. În alte ţări se naşte şi acasă, însă în România nu recomand să naştem acasă pentru că nu avem un transport sigur de acasă la spital. Este bine să naştem în spital cu moaşă sau cu medic.

Problemele la cezariană sunt că femeia are o operaţie, uterul este tăiat şi acest lucru pe termen lung înseamnă o imposibilitate de a avea sterilet mai repede de 2 ani sau femeia va putea naşte natural la cel puţin 2 ani după cezariană, după naştere naturală poate avea o sarcină imediat. Noi operăm chiar si 4-5 cezariene la o femeie, dar operăm mai devreme decât este termenul dacă mama se află la al 3-lea sau al 4-lea copil”.