Prof. dr. Florin Colceag, antrenorul de genii – Cine va trece de „examenul“ coronavirus şi ce ne poate salva

Cel mai fierbinte subiect al momentului a fost analizat şi de prof.dr. Florin Colceag, supranumit şi antrenorul de genii. Într-o înregistrare video, publicată de TAK Education, specialistul a oferit soluţii pentru a face faţă fricii (cel mai prost sfătuitor), şi a apreciat care sunt oamenii care rezistă mai bine în faţa bolii.
Criza care a cucerit cele mai multe colţuri ale lumii poate fi comparată, într-un fel, spune prof.dr Florin Colceag cu Judecata de Apoi. Din fericire, mai avem ceva omenesc în noi care ne poate salva, şi anume dragoste pentru copii, a spus profesorul, care a oferit şi soluţia pentru a le da copiilor o planetă fericită, nu nenorocită.
Omenirea, ca broasca în paharul cu apă fierbinte
Prof. dr. Florin Colceag este de părere că „avem un moment extraordinar, pe care îl trăim în clipa de faţă, şi anume o criză care ne încearcă din toate părţile şi care ne antrenează pentru ce va fi mai departe, mai încolo. Coronavirusul ne oferă şansa extraordinară de a ne măsura, de a ne evalua, de a înţelege cine suntem, ce căutăm pe pământ, care e treaba noastră, de ce am ajuns cum am ajuns“. Pentru a înţelege mai bine situaţia în care ne aflăm, acesta a făcut o comparaţie între omenirea anului 2020 şi povestea broascăi din paharul cu apă care se încălzea lent: „Am să dau nişte precizări. Ştiţi povestea cu broasca: era pusă într-un pahar cu apă care fierbea lent şi broasca nu sărea din apă, pentru că nu simţea diferenţa. Din multe puncte de vedere oamenii sunt în aceeaşi situaţie, sunt puşi într-un pahar, unde apa se încălzeşte lent până la punctul de fierbere şi ei pot muri liniştiţi, fără să sară din pahar, fără să se elibereze, pentru că nu mai simt. Nemaisimţind, devin indiferenţi. Ei, această indiferenţă acum începe să se simtă“. Coronavirus, explică profesorul, ne-a adus în situaţia de a ne da seama că lucrurile nu sunt în regulă. Suntem înconjuraţi de multă manipulare, mult haos, multă frică. „Manipularea şi haosul sunt, evident, produse, dar produse în aşa fel încât să genereze frică. De ce ne e frică? Ah, de moarte! Cu o moarte toţi suntem datori, problema e că noi omorâm şi natura din cauza indiferenţei, şi natura întoarce pagina“, continuă acesta. Antrenorul de genii crede că dacă noi nu ne schimbăm comportamentul, nu o ajutăm să-şi revină, natura va avea mereu un feedback, o reacţie, precum un virus, indiferent dacă acesta a fost sau nu creat în laborator.
Ce faci când toţi în jurul tău sunt speriaţi


Trebuie să ne obişnuim să devenim mai umani, este de părere prof.dr. Florin Colceag. „Ce faci când toată lumea de lângă tine e speriată? Îi ajuţi pe cei din jur sau îi laşi să moară de frică? Pentru că nu vor muri de boală, ci de frică. Dacă facem o statistică medicală, ca să vedeţi câte infarcte, câte accidente vasculare cerebrale au fost provocate de stresul bolii şi a morţii venite din coronavirus. O să vă miraţi, dar o să fie mult mai mulţi oameni care mor din cauza emoţiilor negative, decât cei care mor de boală“, atrage atenţia Colceag.
Care sunt oamenii care au o rezistenţă mai mare la boli
Când vine vorba despre puterea pe care o avem în faţa îmbolnăvirii, antrenorul de genii spune că un om care are încredere în puterile proprii sau care crede în Divinitate, care înţelege natura, se apropie de natură, are sufletul curat şi vrea să fie uman are mult mai mare rezistenţă la orice fel de boală. La polul opus se găsesc oamenii pesimişti, panicoşi. „În momentul în care omul este prins de frici, de stres, de tensiuni sufleteşti, de vinovăţie sau de alte sentimente extreme, îi scade rezistenţa la boală. Atunci, imunitatea se duce de tot şi el devine susceptibil la orice fel de virus, nu numai la virusul coronavirus“, concluzionează profesorul.
Frica este un foarte prost sfătuitor
Este impresionant că acest fenomen se petrece nu numai la noi, se petrece la nivel mondial, spune Colceag. „Chiar la popoarele curajoase, care au zis: <<Domle, mă infectez, mă imunizez, dacă mor, mor, dacă trăiesc, urmaşii mei vor fi imuni>>, chiar şi aceştia cedează în faţa fricii. Frica este un foarte prost sfătuitor. De exemplu, vine primăvara, încep muncile agricole. Hai, să ne imaginăm un scenariu: tractoriştii trebuie să dezinfecteze tractorul, să se dezinfecteze pe ei şi ce să mai dezinfecteze? Aerul, pământul pe care îl ară... şi atunci intră alt scenariu de frică: o să murim de foame, dacă nu de boală. Este o mare problemă“, este de părere acesta şi subliniază că deja activitatea este paralizată aproape complet, isteria fricii faţă de coronavirus este la nivel instituţional, nu doar la nivel local.
Într-un fel este şi o Judecată de Apoi
Toată lumea se teme, idee confirmată şi de specialist. „Când se pot teme? La Judecata de Apoi, când li se numără păcatele. Sunt mulţi care au multe pe conştiinţă, e adevărat, dar sunt şi mulţi care sunt nevinovaţi şi care intră în jocul ăsta. Într-un fel este o Judecată de Apoi, pentru că noi am consumat mediul, aproape l-am terminat. Au murit 1 milion de specii din 8.5 de milioane câte erau acum 5 ani. De ce? Din indiferenţa noastră, din faptul că aruncăm plasticele în toate părţile, ele ajung în ape, se degradează, apa s-a stricat. Din lipsa noastră de iniţiativă, din nepăsare, din lipsa de omenie. Am stat ca broasca în paharul cu apă care se încălzeşte lent şi ajungem să ne pierdem sufletul, şi ne mirăm pe urmă ce căutăm pe Pământul ăsta, de ce trece viaţa şi noi nu am făcut nimic bun“, explică Florin Colceag.
Colaborare VS Competiţie
Acum, din fericire, continuă specialistul, oamenii pot discuta pe internet, pot să-şi spună părerile, pot să găsească soluţiile, pot să îşi transmită unii altora soluţiile, pot să se organizeze. Se pot forma reţele profesioniste care au soluţia şi să o împrăştie. Soluţiile trebuie date mai deoparte. „Dacă vă lăsaţi deprimaţi şi căzuţi, nu o să mai aveţi puterea să ieşiţi din paharul cu apă fierbinte, pentru că vi s-a consumat vitalitatea. Gândiţi-vă la soluţii, folosiţi-vă mintea!“, recomandă antrenorul de genii. Mintea fiecăruia contează, completează acesta, dar pentru asta trebuie să-l vezi, să-i vezi problemele, să-i înţelegi ideile, să vezi unde greşeşte, cum se poate îndrepta. Pentru asta trebuie colaborare. Noi acum suntem puşi în faţa unei mai dileme colaborare versus competiţie, apreciază Colceag., care afirmă că „Managerii“ de crize, care au declanşat criza, au făcut-o pentru profituri enorme. „În momentul în care toată lumea este înnebunită de frică, vaccinurile vor costa ca pe vremea în care marinarii care se duceau în America şi rămâneau în calmul ecuatorial şi îi apuca foamea prindeau câte un şobolan şi-l vindeau pe un diamant. Să ne gândim bine, noi distrugem şi planeta, dar acum ne putem autodistruge“, spune specialistul.
Dragostea pentru urmaşi ne poate salva

La final, profesul a oferit şi cheia care ne poate salva nu doar acum, ci şi pe viitor. „Încă avem ceva omenesc în noi, şi anume dragostea pentru copii. Trebuie să le dăm copiilor o planetă fericită, nu nenorocită. Dacă noi acţionăm şi acţionăm în bine, vom putea să redresăm situaţia, dar acţiunea benefică trebuie să fie în primul rând altruistă. Trebuie să te uiţi şi la problemele altora, altul fiind şi copacul de lângă tine, pe care mai înainte vreme îl ignorai, altul fiind şi peştele din râu care acum nu mai are apă curată, păsarea din cer şi râma din pământ, care afânează pământul şi îl face productiv“, spune Colceag. Antrenorul de genii crede că situaţia cu care ne confruntăm acum este, de fapt, un mare examen, „un examen pe care îl merităm şi la care vrând, nevrând trebuie să ne supunem, ca să ne regăsim şi ca spirit, şi ca suflet, şi ca minte“. Asta vă doresc!“.
@unsplash, TAK Education