Dr. Marius Geantă: „Medicina personalizată scade riscul reacţiilor adverse“

1 marius geanta jpg jpeg

Medicina evoluează şi sunt descoperite tratamente revoluţionare, personalizate. Pentru a afla care dintre acestea sunt disponibile şi în România şi cum îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor am stat de vorbă cu domnul doctor Marius Geantă, expert în medicină personalizată.

C.S.: Ce sunt medicamentele biologice?

Dr. Marius Geantă: Medicamentele biologice au dus medicina la nivelul următor, oferind pacienţilor şansa la viaţă şi deschizând fereastra către o calitate a vieţii mult mai bună. De aceea, acolo unde este posibil, medicamentele biologice sunt parte esenţială din arsenalul terapeutic cu care este înarmat fiecare medic. Medicamentele biologice se obţin prin sinteză în interiorul unor organisme vii, a unor celule, spre deosebire de medicamentele clasice, care se obţin prin sinteză chimică. Din acest motiv, complexitatea medicamentelor biologice este mai mare, funcţiile pe care le pot îndeplini în organism sunt mai diverse, iar folosirea lor trebuie să fie mai riguroasă. Medicamentele biologice nu tratează simptomele, ci cauzele bolilor, de aceea, în unele forme de cancer, de exemplu, au dus la creşterea marcată a supravieţuirii în cazuri care altădată ar fi fost letale pe termen foarte scurt.

C. S.: Pentru ce afecţiuni sunt recomandate medicamentele biologice şi cum acţionează?

Dr. M. G.: Terapiile biologice cu anticorpi monoclonali se folosesc în multe forme de cancer (sân, colorectal, melanom, cancer de cap şi gât etc.), în boli reumatologice, precum poliartrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă, dar şi în boli ale metabolismului colesterolului. Dar medicamente biologice cu o structură mai simplă sunt şi insulina, indicată pentru tratamentul diabetului zaharat, dar şi hormonii de creştere, folosiţi pentru tratamentul tulburărilor de creştere ale copilului. Şi am enumerat doar câteva domenii. Fiind molecule mari, medicamentele biologice nu pătrund în celule, aşa cum fac cele mai multe medicamente clasice, ci acţionează prin activarea unor receptori de pe suprafaţa celulelor.

C. S.: Cui se adresează medicina personalizată şi ce avantaje are?

Medicina personalizată presupune prevenţia potrivită şi tratamentul adecvat pentru pacient, la momentul oportun, de prima dată. În principiu, fiecare pacient ar trebui să aibă acces la tratamente personalizate, numai că limitările ştiinţifice (în multe boli, cercetarea nu a ajuns încă până în punctul în care poate furniza aceste soluţii) sau limitările financiare (noile teste diagnostice şi medicamente au costuri mai mari decât generaţiile anterioare) fac ca accesul să fie totuşi redus. Din punctul de vedere al medicinei personalizate, oncologia este domeniul cel mai avansat, în mai multe forme de cancer folosindu-se tratamente personalizate, selectate pe baza informaţiei genetice conţinute de celulele tumorale.

C.S.: Care este legătura între genetică şi medicina personalizată?

Dezvoltarea tehnicilor de analiză avansată a informaţiei genetice stă la baza dezvoltării medicinei personalizate. Tot mai multe tratamente sunt administrate unor pacienţi bine selectaţi în funcţie nu de locul unde se află boala în corp, ci în funcţie de informaţia genetică pe care o conţine un cancer, de exemplu. O anumită informaţie genetică poate predispune la un răspuns favorabil la un anumit tratament şi, de asemenea, la o rată mai mică a posibilelor efecte adverse. Sau, dimpotrivă, o astfel de informaţie poate indica faptul că un pacient nu va răspunde favorabil la o terapie, evitând astfel administrarea acesteia, care nu ar face altceva decât să-l expună riscului de reacţii adverse.

C.S.: Ce trebuie să facă pacienţii pentru a avea acces la astfel de tratamente?

Dr. M.G.: Important este ca statul să se asigure că aceste medicamente sunt compensate, aşa încât decizia medicului de a prescrie un astfel de medicament să nu fie blocată în insuficienţe birocratice. Din păcate, în oncologie, din cele 62 de medicamente aprobate în UE în ultimii 8 ani, numai 7 sunt compensate pentru pacienţii din România. Românii trebuie să ştie că în fiecare an se descoperă şi se aprobă medicamente inovatoare, care pot salva sau schimba în bine vieţi, dar este responsabilitatea fiecărui stat, a fiecărei societăţi, să decidă când, dacă şi în ce cantitate va asigura accesul cetăţenilor plătitori de taxe la aceste mijloace moderne de tratament.

C.S.: Cât de dificil este accesul la ele?

Dr. M.G.: Având în vedere costurile medicamentelor noi, este practic imposibil pentru majoritatea pacienţilor români să-şi poate achiziţiona din fonduri proprii medicamentele moderne. Lupta cu cancerul, de exemplu, nu este doar lupta bolnavului respectiv, ci trebuie să fie lupta întregii societăţi.

C.S.: Ce este imuno-oncologia?

Imuno-oncologia este domeniul care-şi propune să abordeze cancerul prin activarea sistemului imun pentru a lupta împotriva celulelor tumorale. Se ştie că una dintre condiţiile apariţiei cancerului este inactivarea sistemului imunitar al organismului, care devine „paralizat” şi nu mai poate elimina celulele canceroase. Activând sistemul imun, cancerul poate fi atacat eficient şi cu efecte adverse mai reduse, de exemplu în comparaţie cu chimioterapia. Medicamentele imuno-oncologice activează sistemul imun, nu atacă direct celulele canceroase (precum terapiile ţintite) şi nici celulele normale (aşa cum face chimioterapia). Cele mai promiţătoare rezultate au fost obţinute tratând cu aceste medicamente pacienţii cu melanom metastatic nerezecabil, care altădată ar fi dus la deces în 3-4 luni, în timp ce acum constatăm o supravieţuire de 22% la 10 ani de la iniţierea tratamentului.

C.S.: De ce este tratamentul fără interferon pentru bolnavii cu hepatita C un tratament revoluţionar?

Tratamentul fără interferon are particular modul de acţiune: atacă direct virusul hepatitic C, spre deosebire de terapiile anterioare, care ţinteau efectele produse de acest virus. De aceea, atât rata de succes a tratamentului este foarte mare (aproape 99%), cât şi efectele adverse sunt minime. Aproximativ 5.700 de pacienţi români au fost trataţi până acum cu tratamentul interferon-free, iar datele preliminare arată un succes mai mare decât cel aşteptat, conform studiilor clinice.

CV

Absolvent Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Bucureşti;

Fondator Centrul pentru Inovaţie în Medicină;

Expert medicină personalizată al European Development Platform;

Fondator şi director general al companiei de comunicare specializată medicală Kol Medical Media.

Foto: Facebook