Dr. Liana Gheorghe: ÔÇ×Hepatita C se poate vindeca ├«n propor┼úie de 95-100%ÔÇť

1 2 jpg jpeg

Aproximativ 8% din popula┼úia Rom├óniei este infectat─â fie cu virusul hepatitei B, fie cu virusul hepatitei C. De cele mai multe ori, boala nu prezint─â simptome, pacien┼úii ajung├ónd la medic doar ├«n stadii avansate. Despre ce analize sunt necesare diagnostic─ârii bolii ┼či care persoane sunt mai expuse infect─ârii, ne-a vorbit doamna doctor Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie ┼či hepatologie.

Click! S─ân─âtate: Care este diferen┼úa ├«ntre hepatitele A, B ┼či C?

Dr. Liana Gheorghe: Hepatita A mai este numit─â ┼či ÔÇ×boala m├óinilor murdareÔÇť ┼či se transmite pe cale oral-fecal─â. Este o hepatit─â pe care o lu─âm, de regul─â, prin contact cu produse sau cu persoane contaminate. Restul formelor, adic─â hepatitete B ┼či C, se transmit prin contactul cu s├óngele sau secre┼úiile persoanei infectate. Infec┼úia prin transfuzii de s├ónge sau produse de s├ónge este imposibil─â ├«n ziua de azi c├ónd s├óngele ┼či produsele de s├ónge sunt testate ├«n centrele de transfuzii. Prin urmare, c─âile de transmitere ale acestor infec┼úii sunt diferite: ├«n hepatita A, de obicei, ruta este alimentar─â ┼či, din acest motiv, se nasc epidemii ├«n colectivitate, pe c├ónd la hepatitele B ┼či C nu poate fi vorba de o epidemie, ci de o infec┼úie individual─â a unei persoane printr-o manevr─â care pune ├«n contact s├óngele infectat cu persoana receptoare.

Hepatita A este o form─â limitat─â de boal─â. Po┼úi face o form─â acut─â foarte sever─â, care necesit─â spitalizare, dar nu devine o boala cronic─â, progresiv─â. Singurele forme care se cronicizeaz─â sunt hepatitele cu virusul hepatitic B ┼či C. Exist─â in plus ┼či o varianta de hepatit─â B plus D, foarte frecvent─â ├«n Rom├ónia, chiar dac─â nu este des pus─â ├«n discu┼úie, testarea pentru aceast─â form─â fiind frecvent ignorat─â inclusiv de medici. Este vorba de o suprainfec┼úie cu al doilea virus hepatitic, D, pe o hepatita B deja existent─â sau de dob├óndirea simultan─â a ambelor virusuri de la o persoan─â infectat─â. Hepatita D agraveaz─â hepatita B ┼či gr─âbe┼čte cursul bolii spre ciroz─â ┼či cancer.

Din p─âcate, infec┼úia cu virus D nu r─âspunde la tratamentul cu interferon dec├ót ├«ntr-o foarte mic─â m─âsur─â, pacien┼úii infecta┼úi ajung ├«n stadii finale la ciroz─â ┼či necesit─â transplant hepatic. Recomand ca toate persoanele care sufer─â de hepatita B, fie inactiv─â, fie progresiv─â, s─â-┼či fac─â m─âcar o dat─â ├«n via┼ú─â analiza pentru virusul D.

Click! S─ân─âtate: Cum putem preveni infectarea cu virusurile B ┼či C?

Dr. Liana Gheorghe: ├Än prezent, cea mai bun─â preven┼úie este vaccinarea. Exist─â vaccin anti-hepatita A, vaccin anti-hepatita B, precum ┼či o form─â combinat─â A ┼či B ┼či astfel te vaccinezi simultan ├«mpotriva ambelor forme de hepatit─â. Vaccinul poate fi prescris de medicul de familie sau de gastroenterolog ┼či poate fi procurat din farmacii. To┼úi cei care au ca parteneri de via┼ú─â sau care tr─âiesc la comun cu o persoan─â infectat─â cu hepatita B ar trebui s─â se vaccineze. Deocamdat─â nu avem un vaccin ┼či ├«mpotriva hepatitei C, singurul mod de preven┼úie fiind m─âsurile de igien─â.

Click! S─ân─âtate: Hepatita are simptome?

Mulţi pacienţi au o stare de astenie, de oboseală cronică, mai ales în a doua parte a zilei, o lipsă de concentrare, un disconfort abdominal. Dar câţi dintre noi nu avem aceste simptome fără să fim bolnavi? Hepatita fie nu dă simptome până în stadii avansate, fie dă simptome subtile care nu te duc cu gândul că s-ar putea să ai hepatită.

Click! S─ân─âtate: Care sunt principalele surse de infectare?

 Hepatitele B ┼či C se pot lua din cabinetele stomatologice, din saloane de acupunctur─â, de tatuaje, care nu respect─â normele de dezinfec┼úie sau chiar prin intermediul unor manevre medicale f─âcute ├«n condi┼úii nesterile. O alt─â metod─â de transmitere a bolii este pe cale sexual─â.

Click! Sănătate: Este posibil ca hepatita B sau C să fie transmisă în cadrul familiei?

 Persoanele care au virusul activ ├«n s├ónge ├«┼či pot ├«mboln─âvi partenerii sexuali ┼či pot fi o surs─â de infectare prin intermediul obiectelor t─âietoare de uz personal, cum ar fi forfecu┼úa, unghiera, periu┼úa de din┼úi, lama de ras.

├Än timpul utiliz─ârii lor se pot produce mici traumatisme prin care s├óngele persoanei infectate s─â intre ├«n contact cu cel al uneia s─ân─âtoase. Din acest motiv este important ca persoana care are hepatit─â s─â anun┼úe acest lucru, iar obiectele de uz personal s─â fie folosite doar de el. Acest lucru este valabil ┼či atunci c├ónd persoana ├«n cauz─â merge la medicul stomatolog sau intr─â ├«ntr-un cabinet medical. Hepatita nu se transmite prin s─ârut, printr-o str├óngere de m├ón─â sau prin utilizarea aceluia┼či pahar, dac─â acesta este bine sp─âlat. Aceste situa┼úii nu prezint─â risc, pericolul venind din partea obiectelor care taie sau care produc ulcera┼úii.

Click! S─ân─âtate: Prin ce analize pot fi identificate virusurile hepatitice?

 Analizele pentru depistarea virusurilor se efectueaz─â ├«n toate unit─â┼úile spitalice┼čti ┼či ├«n marea majoritate a laboratoarelor de analize. Este vorba de urmatoarele analize: antigenul HBs (AgHBs) pentru virusul B, care face diferen┼úa ├«ntre infec┼úia cronic─â ┼či absen┼úa infec┼úiei, ┼či anticorpii anti-virus C (Anti HCV) pentru virusul C.

Singura condi┼úie este s─â treac─â 6 luni de la infectarea cu virus B sau C, ├«n caz contrar vorbim de o infec┼úie acut─â. Po┼úi s─â ai AgHBs pozitiv ├«n cazul unei infec┼úii acute, iar dac─â aceasta se vindec─â AgHBs dispare (de regul─â ├«n maximum 6 luni de la infec┼úia acut─â). Dar dac─â el persist─â ├«n s├ónge peste 6 luni, este semn c─â pacientul respectiv are o infec┼úie cronic─â. Din fericire, nu to┼úi pacientii cu infec┼úie cronic─â B ┼či antigenul HBs pozitiv dezvolt─â o hepatit─â cronic─â progresiv─â. 50% dintre cei care poart─â infec┼úia cronic─â cu virus B sunt a┼ča numi┼úii purt─âtori s─ân─âto┼či. Asta ├«nseamn─â c─â ei nu au boal─â hepatic─â, nu au transaminaze mari, au viremii foarte mici, adic─â virusul se ├«nmul┼úe┼čte la un nivel foarte sc─âzut, ┼či nu evolueaz─â c─âtre forme progresive de boal─â, cum este ciroza sau cancerul hepatic.

Totu┼či, to┼úi purt─âtorii de virus B sau C, indiferent c─â au viremii mici ┼či boala inactiv─â, trebuie considera┼úi surse de infectare ┼či ├«ndruma┼úi unui specialist pentru o consiliere ┼či ├«ngrijire adecvat─â.

Click! Sănătate: Câţi bolnavi de hepatită există în România?

Dintr-un studiu realizat ├«n 2008 reie┼čea c─â exist─â peste 650 de mii de persoane infectate cu virusul hepatitei C ┼či aproximativ 800 de mii-1 milion de pacien┼úi infecta┼úi cu virusul hepatitei B. A┼čadar, ├«n Rom├ónia sunt aproximativ 2 milioane de persoane infectate cu virus B sau C.

Click! S─ân─âtate: Care sunt persoanele ce pot fi considerate purt─âtoare ale virusurilor B sau C?

Cred c─â ar fi bine ca orice persoan─â care are ├«n antecedente anumi┼úi factori de risc s─â se considere poten┼úial infectat─â, chiar dac─â se simte bine ┼či are o stare de s─ân─âtate excelent─â. Aceste boli sunt considerate ├«n┼čel─âtoare, deoarece au p aparent─â stare de s─ân─âtate bun─â p├ón─â ├«n stadii foarte avansate de fibroz─â sau de ciroz─â. ├Än aceast─â categorie intr─â toate persoanele peste 50 de ani, care au f─âcut ├«ntreruperi de sarcin─â, care au avut interven┼úii stomatologice multiple s├ónger├ónde sau au suferit interven┼úii chirurgicale pentru fracturi, traumatisme, accidente de circula┼úie, ├«n condi┼úii rapide de urgen┼ú─â.

To┼úi cei care au avut un comportament sexual la risc, adic─â sex neprotejat, cu diver┼či parteneri, sau care frecventeaz─â saloane de manichiur─â ┼či cosmetic─â ar trebui s─â se testeze m─âcar o dat─â pentru virusurile B ┼či C. Dac─â rezultatele ies pozitive, atunci trebuie s─â se adreseze unui specialist gastroenterolog-hepatolog care s─â ini┼úieze investiga┼úii pentru o corect─â stadializare a bolii. Mai exact, s─â-i fac─â o serie de investiga┼úii ├«n regim ambulator: ecografii, determinarea fibrozei hepatice, stabilirea ├«nc─ârc─âturii virale ┼či s─â-i spun─â dac─â este inactiv, dar trebuie s─â vin─â regulat la control, deoarece este posibil ca boala s─â nu fie inactiv─â toat─â via┼úa sau, dimpotriv─â, boala este activ─â ┼či trebuie s─â fac─â tratament.

Click! Sănătate: Ce tratamente sunt disponibile în prezent pentru hepatită?

Pentru hepatita B exist─â 2 tipuri de tratament. Unul este bazat pe interferon, care este ales de obicei la pacien┼úii tineri, f─âr─â viremii ├«nalte, dar care este mai greu de tolerat de organism, pentru c─â are efecte adverse. Exist─â ┼či un tratament f─âr─â interferon, care const─â ├«n administrarea unei pastile pe zi, mult mai bine tolerat─â de c─âtre organism.

Spre deosebire de tratamentul cu interferon, care este urmat pe o perioad─â limitat─â de timp, aproximativ 1 an, cel f─âr─â interferon trebuie urmat toat─â via┼úa, sau, ├«n cel mai bun caz, se poate recomanda ├«ntreruperea lui dup─â ani ┼či ani de control al bolii. ├Än cazul hepatitei C exist─â medicamente orale, multe dintre ele concentrate ├«ntr-o singur─â pastil─â ┼či sunt, de asemenea, foarte bine tolerate de c─âtre organism. Tratamentul dureaz─â 12 s─âpt─âm├óni ┼či rata de eradicare a virusului este de 95-100%. Unele state chiar ├«┼či fac politici publice ca prin intermediul acestor medicamente s─â elimine din societate pentru totdeauna virusul hepatitei C.

CV

Medic primar gastroenterologie ┼či hepatologie, doctor ├«n medicin─â;

Profesor universitar, Catedra Gastroenterologie ┼či Hepatologie, Universitatea de Medicin─â ┼či Farmacie ÔÇ×Carol DavilaÔÇť Bucure┼čti;

┼×ef sec┼úia III- Gastroenterologie - Hepatologie, Centrul de Gastroenterologie ┼či Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, Bucure┼čti;

Competenţă în Managementul Serviciilor de Sănătate;

Membr─â a Consiliului ┼×tiin┼úific al Agen┼úiei Na┼úionale de Transplant.