Dr. Doru Negru: cum putem scădea colesterolul rău şi trigliceridele

1 dr negru doru 1 300x300 jpg jpeg

Boala noastră cea mai frecventă este „intoxicaţia cronică voluntară cu mâncare“ sau, în limbaj medical, sindromul metabolic: valori crescute ale grăsimilor şi ale glucozei în sânge, uneori şi ale acidului uric, la o persoană supraponderală hipertensivă. Dintre toate „relele“ enumerate, cea mai păguboasă pentru starea noastră de sănătate este creşterea nivelurilor grăsimilor din sânge. Acestea sunt reprezentate fie de colesterol, fie de trigliceride. Dr. Doru Negru, medic primar diabet, boli nutriţie şi metabolice la Spitalul Clinic Sanador, ne vorbeşte mai mult despre acest subiect!

Valorile serice ale acestora pot fi determinate atât genetic, factor asupra căruia nu putem interveni, cât şi de obiceiurile noastre alimentare, asociate sedentarismului.

Trigliceridele în exces sunt la fel de rele

Colesterolul este împărţit, pe buletinele de analiză, în HDL-colesterol (high-density lipoprotein) sau colesterolul bun, protector faţă de bolile cardiovasculare, şi LDL-colesterol (low-density lipoprotein) sau colesterolul rău. Acesta din urmă este cel care se depune pe interiorul pereţilor vaselor de sânge şi le înfundă – precum „piatra“ din apa dură, pe interiorul ţevilor – procesul stând la baza celor mai frecvente afecţiuni cardiovasculare.

Daca adunăm valorile HDL şi LDL-colesterolului, suma este mai mică decât valoarea colesterolului total. Ce lipseşte este colesterolul „îngrozitor de rău“, VLDL-colesterolul (very-low-density lipoprotein). Acesta constituie, de obicei, cam a cincea parte din nivelul seric al trigliceridelor.

Trigliceridele sunt la fel de rele precum colesterolul. Ele nu se depun pe vase, dar „irită“ endoteliul vascular, favorizând astfel depunerea mai rapidă a colesterolului.

Organismul încearcă să stopeze creşterea nivelurilor de lipide în sânge, depunându-le sub piele sub formă de grăsime, proces care implică un mare consum de insulină, hormonul care scade nivelul zahărului din sânge. Astfel, suprasolicitată în timp, „fabrica de insulină“ (pancreasul endocrin) osteneşte, nu mai poate produce îndeajuns şi aşa apare diabetul zaharat de tip 2.

Cum putem scădea nivelurile serice ale colesterolului şi trigliceridelor?

Colesterolul este indispensabil vieţii. 60% din hormonii care reglează funcţionarea organismului au la bază molecule de colesterol, iar structura de bază a pereţilor celulari este sterolică.

Dacă hipercolesterolemia este scrisă în codul genetic, atunci regimul alimentar nu poate rezolva singur situaţia: nouă nu ne face rău colesterolul din slănina de porc şi nici cel din untul de vacă, ci colesterolul produs de propriul nostru ficat, care îl sintetizează din alimentaţie. Dacă mâncăm alimente bogate în colesterol, atunci colesterolul sangvin va fi foarte mare; dacă alimentaţia este pe bază de plante, atunci mâncăm fitosteroli, din care ficatul va sintetiza colesterol şi nivelurile sangvine vor fi tot mari. Deci, pe lângă o dietă pe cât posibil săracă în grăsimi animale, mai este nevoie şi de altceva: efort fizic. Prin efort fizic se ard grăsimile, deci scad trigliceridele, şi cresc valorile colesterolului „bun” (HDL-colesterolul).

Pentru a scădea nivelurile LDL-colesterolului, este necesar tratamentul medicamentos cu statine.

Sfaturi practice

Ceea ce putem face, cu adevărat, este să urmăm o dietă săracă în grăsimi, mai ales de origine animală (grăsimi saturate), şi să evităm excesul de dulciuri concentrate, sursa cel mai des incriminată în creşterea trigliceridelor. Trebuie, totodată, să facem mişcare măcar o jumătate de oră zilnic şi să monitorizăm valorile colesterolului şi ale trigliceridelor măcar o dată pe an.

La femei, până la menopauză, depunerea colesterolului pe interiorul vaselor (ateroscleroză) este nesemnificativă, cu excepţia persoanelor cu diabet, la care fenomenul aterosclerotic este mai rapid decât la bărbat (chiar şi decât la bărbatul cu diabet). La bărbaţi, depunerile de colesterol pe artere pot începe încă din copilărie.

Ce mai putem face? Evident, să apelăm la sfatul medicului în caz de persistenţă a valorilor crescute ale lipidelor sangvine.

Citeşte şi: Dr. Doru Negru: „Ca să arzi ce ai mâncat, ai la dispoziţie 3 ore”