Dr. Dan Mitrea: Exist─â peste 150 de tipuri de dureri de cap

1 dr dan mitrea jpg jpeg

Unul dintre cele mai frecvente simtptome cu care ne confrunt─âm de-a lungul vie┼úii este, f─âr─â ├«ndoial─â, durerea de cap. De ce apare, cum se trateaz─â ┼či c├ónd este cazul s─â ne ├«ngrijor─âm ├«n leg─âtur─â cu aceast─â manifestare ne vorbe┼čte medicul specialist neurolog Dan Mitrea de la Clinica Neoroaxis din Bucure┼čti.

Care sunt principalele cauze ale durerii de cap?

Printre principalele cauze ale durerilor de cap sunt consumul de alcool, schimbarea rutinei de somn ┼či alimenta┼úie, depresia, stresul emo┼úional, excesul de medicamente, postura gre┼čit─â ┼či schimb─ârile climatice.

Care sunt motivele mai puţin cunoscute pentru care ne doare capul?

Durerea de cap este un simptom, prin urmare poate s─â fie semnalul unei afec┼úiuni minore, precum cefaleea de tensiune (stres cotidian), dar poate indica ┼či prezen┼úa unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase, a unui anevrism rupt, traumatism sau chiar ruperea unui vas de s├ónge ├«n creier, care poate s─â provoace accident vascular cerebral (AVC).

Cine este mai expus s─â sufere de dureri de cap?

Până la 75% dintre adulţii din toată lumea se confruntă cu o durere de cap în fiecare an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cât timp nu este secundară, durerea de cap poate fi provocată de factori precum anxietatea, un tipar disfuncţional de somn/alimentaţie, activitate fizică intensă, deshidratare. Nu există un un profil general pentru durerea de cap, depinde de starea de sănătate a fiecărei persoane în parte.

Putem vorbi de o propor┼úie mai mare a femeilor care sufer─â de dureri de cap, ├«n urma modific─ârilor hormonale prin care trec pe parcursul vie┼úii (perioada de menstrua┼úie, sarcin─â, menopauz─â ┼či ├«n unele cazuri, ca efect secundar la prescrip┼úia de contraceptive).

Care sunt principalele tipuri de durere de cap?

Exist─â peste 150 de tipuri de dureri de cap. Medicii speciali┼čti ├«mpart durerea de cap ├«n 2 grupe principale: primar─â (nu ascunde nicio leziune cerebral─â) ┼či secundar─â (ascunde o leziune ┼či este practic un simptom pentru o afec┼úiune mai grav─â). Cele mai comune tipuri de durere de cap sunt:

1. Migrena comun─â ┼či migrena cu aur─â.  Migrena este o suferin┼ú─â cronic─â. Se manifest─â prin dureri moderat-severe de cap, care revin iar ┼či iar. ├Än cazul migrenei cu aur─â, perturb─ârile vizuale, senzoriale sau motorii preced cu aproximativ 20 de minute atacul migrenos.

2. Cefaleea de tensiune presupune o senzaţie de durere bilaterală, apăsătoare, care se manifestă precum o presiune sau o bandă ce pare că strânge capul, de intensitate variabilă. Poate să apară în episoade scurte sau ca o durere continuuă (formă cronică).

3. Cefaleea Cluster este una dintre cele mai dureroase tipuri de dureri de cap. Se manifest─â ├«n modele ciclice sau clustere. Cefaleea se manifest─â ca o durere intens─â ├«n jurul unui ochi ┼či pe o parte din cap.

Care este diferen┼úa dintre migren─â ┼či o simpl─â durere de cap?

Migrena este un diagnostic, iar durerea de cap este un simptom. Un pacient, c├ónd vine la un consult, se pl├ónge de o durere de cap. Pe baza interviului clinic pe care medicul ├«l conduce, acesta ├«┼či d─â seama dac─â e vorba de o migren─â sau simptomul are o alt─â etiologie. De asemenea, poate stabili cu ce tip de migren─â se confrunt─â, dac─â este una clasic─â sau de tip cluster. Durerea de cap pe care pacien┼úii o resimt ├«n cazul unei migrene se manifest─â pe o singur─â parte a capului, pulseaz─â ┼či poate s─â dureze de la c├óteva zeci de minute la c├óteva zile.

Ce recomandări aveţi pentru pacienţii cu dureri de cap?  

Pacien┼úii care sufer─â de dureri de cap, mai ales dac─â acestea sunt noi, sau sunt resim┼úite diferit, sunt ├«ncuraja┼úi s─â vin─â la un control medical de specialitate. ├Än multe cazuri, la un consult pe durere de cap, se poate ├«nt├ólni un substrat care putea fi tratat non-invaziv, dar care, ├«n acela┼či timp, l─âsat netratat, poate s─â devin─â periculos pentru starea de s─ân─âtate a pacientului sau chiar pentru via┼úa lui.

Ce medicamente contra durerii de cap se pot administra?

Tratamentul trebuie s─â fie personalizat, adaptat fiec─ârui pacient ├«n parte. Sunt 2 tipuri de tratamente principale ÔÇô cel de faz─â acut─â, sau ce facem atunci c├ónd apare durerea, ┼či cel de preven┼úie. ├Än primul caz putem folosi un antiinflamator ├«n combina┼úie cu un antiemetic dac─â durerea este ├«nso┼úit─â de grea┼ú─â. Atunci c├ónd durerea ┼či grea┼úa nu trec astfel putem folosi alte substan┼úe active care se administreaz─â intranazal sau cutanat. O alt─â op┼úiune este oxigenul ├«n cantitate foarte mare.

Unele persoane au tendinţa de a lua în exces analgezice. Ce sfaturi trebuie urmate pentru a nu se crea un cerc vicios?

Medicamentele luate de la farmacie f─âr─â prescrip┼úie, c├ót timp ┼čtim c─â sunt potrivite pentru tipul nostru de afec┼úiune, pot func┼úiona corespunz─âtor. ├Äns─â, riscul major la o astfel de practic─â este abuzul. Se constat─â, din ce ├«n ce mai frecvent, o afec┼úiune numit─â cefaleea de abuz medicamentos, care d─â dependen┼ú─â pacientului la un anumit medicament ┼či care este foarte greu de tratat.

Procedura corectă este consultarea unui medic specialist care să indice cea mai bună formă de tratament, mai ales în cazul medicamentelor, pentru fiecare caz în parte.

Care sunt noutăţile în tratamentul migrenei?

Tratamentul migrenei difer─â de la o persoan─â la alta. Un tratament poate s─â func┼úioneze cu succes ├«ntr-un caz ┼či s─â nu aib─â efect ├«n altul. La ora actual─â se testeaz─â mai multe tipuri noi de medicamente pentru migren─â ┼či exist─â deja ├«n ┼ú─âri precum SUA o serie de aparate, de dimensiuni mici, portabile, cu ajutorul c─ârora pacien┼úii ├«┼či pot auto-administra stimul─âri electrice ├«n nervii vagi, pentru a contracara durerea. Se nume┼čte terapie nVNS (n.r. non-invasive vagus nerve stimulation).

Care sunt alternativele la medicamente pentru a trata durerile de cap?

Cea mai bun─â metod─â de a trata o durere de cap este odihna. Dac─â durerea nu este cronic─â, se poate aplica o  compres─â rece pe frunte. Se recomand─â evitarea temperaturilor extreme ┼či men┼úinerea glicemiei la cote normale.

C├ónd este durerea de cap o urgen┼ú─â medical─â ┼či ce trebuie s─â facem ├«n acest caz?

Durerea de cap este considerată o urgenţă în 3 cazuri:

 1. Durere de cap care apare brusc, este intens─â sau asociat─â cu un semn neurologic clar (ex: deficit motor, sl─âbiciune muscular─â, o problem─â de coordonare, o problem─â de vedere, grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi pe care pacientul nu le poate stopa).

2. Durere de cap atopic─â, care se instaleaz─â odat─â cu v─ârs─âturi ┼či grea┼ú─â, ├«n prima parte a zilei, induce o stare de somnolen┼ú─â ┼či confuzie ┼či afecteaz─â echilibrul ┼či coordonarea pacientului. 

3. Durere de cap care nu trece, indiferent de tratament.

Cum putem preveni durerile de cap?

├Än ceea ce prive┼čte preven┼úia, fiecare durere de cap ├«n parte necesit─â un tratament specific. ├Äns─â cel mai important aspect, indiferent de tratament, este c─â neurologul trebuie s─â aib─â o discu┼úie cu pacientul despre posibilele efecte adverse, despre ce trebuie monitorizat cu fiecare medicament ├«n parte ┼či despre efectele dezastruoase pe care le are automedica┼úia. 

Cea mai bun─â form─â de preven┼úie este identificarea factorului declan┼čator ┼či eliminarea lui complet─â.

CV

Dr. Dan Mitrea

Medic specialist neurolog

Studii

2005 - 2011 Universitatea de Medicin─â ┼či Farmacie ÔÇ×Carol DavilaÔÇť Bucure┼čti

2013 - 2016 Reziden┼úiat ├«n Neurologie la Spitalul Clinic Colentina Bucure┼čti

Certificare: Diplom─â de medic specialist neurologie

2017: Managing partner/Director medical Clinica de Neurologie Neuroaxis

Arii de interes: neuro-oncologia.