Sunt fumător înrăit. Pot avea probleme cu vederea?

1 2 jpg jpeg

R─âspunde:

Dr. Adina Grigorescu

medic specialist oftalmolog, clinica ÔÇ×EndocenterÔÇŁ, Bucure┼čti

Fumatul este un important factor de risc pentru mai multe afecţiuni oculare. Cea mai importantă dintre ele este degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV), care reprezintă una dintre principalele cauze de pierdere a vederii la persoanele trecute de 55 ani. Fumătorii au un risc de patru ori mai mare comparativ cu nefumătorii de a dezvolta această boala.

De asemenea, fum─âtorii pot face mai frecvent cataract─â (risc de trei ori mai mare) din cauza reducerii aportului de antioxidan┼úi la nivel ocular. Iar datorit─â modific─ârii calit─â┼úii filmului lacrimal ┼či afect─ârii vaselor de s├ónge, apare mai frecvent ┼či sindromul de ochi uscat (irita┼úie ocular─â, senza┼úie de arsur─â etc.).

├Än combina┼úie cu o diet─â dezechilibrat─â ┼či mai ales cu consumul de alcool, fumatul poate produce ┼či afectarea nervului optic (neuropatie optic─â). Pentru c─â fumatul afecteaz─â vasele de s├ónge din tot organismul prin gr─âbirea depunerii pl─âcilor aterosclerotice pe pere┼úii vaselor, poate agrava ┼či bolile vasculare retiniene. ┼×i nu ├«n ultimul r├ónd, fum─âtorii care au diabet zaharat sau afec┼úiuni ale tiroidei sunt mai expu┼či la apari┼úia complica┼úiilor oculare (├«n contextul bolii generale) comparativ cu nefum─âtorii.