Protezele se pot obţine în cel mult un an

1 2 jpg jpeg

Dispozitivele medicale destinate recuperării sau reabilitării se acordă gratuit în baza Programului Naţional de Endoprotezare, derulat de Ministerul Sănătăţii.

Condiţia: persoana care solicită o proteză trebuie să fi obţinut recomandarea de la un medic specialist.

Prescrip┼úia medical─â trebuie s─â con┼úin─â denumirea ┼či tipul dispozitivului medical. Aceasta se elibereaz─â ├«n trei exemplare.

Dispozitivele scumpe, pl─âtite de pacient

În urma aprobării dosarului de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, sunt confecţionate dispozitive medicale standard.

Dac─â pacientul dore┼čte un dispozitiv mai scump, care nu se g─âse┼čte pe lista furnizorilor, va suporta diferen┼úa de pre┼ú ├«ntre dispozitivul standard ┼či cel solicitat.

Opţiunea pentru o proteză performantă sau pentru una mai puţin performantă aparţine spitalului.

Ce acte trebuie să conţină dosarul

Pentru obţinerea protezei, asiguratul ori o altă persoană împuternicită legal poate depune dosarul la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

,,Dosarul trebuie s─â con┼úin─â o copie dup─â actul de identitate, recomandarea medical─â privind dispozitivul necesar, talonul de pensie, adeverin┼úa de ┼čomaj, de venit sau de salariat, care poate face dovada c─â persoana ├«n cauz─â este asigurat─âÔÇŁ, ne-a spus Claudia Br─âtan, director general la Direc┼úia General─â Protec┼úia Persoanelor cu Handicap.

Dup─â ce dosarul a fost aprobat, pacientul trebuie s─â se adreseze unui furnizor autorizat de Ministerul S─ân─ât─â┼úii ┼či de Casa Na┼úional─â de Asigur─âri de S─ân─âtate pentru confec┼úionarea dispozitivului medical. Perioada de a┼čteptare poate dura de la c├óteva luni p├ón─â la un an, timp ├«n care pacientul este trecut pe o list─â.