Dependenţa de jocuri de noroc: primele 9 semne

1 imagine clickpentrusanatate jpg jpeg

Pentru marea majoritate a amatorilor de gambling, jocurile de noroc rămân în zona distracţiei, fiind un hobby la fel ca şi altele.

Din păcate însă, există şi persoane care, la fel ca în cazul altor vicii - alcool, tutun, droguri etc. -, dezvoltă o oarecare dependenţă faţă de aceste jocuri, punându-le pe primul loc în viaţă, iar acest lucru determină probleme, de la pierderea unor sume de bani importante, până la altele mult mai grave. Conform unui studiu realizat de GfK, procentul persoanelor dependente de jocuri de noroc (18 ani+) în ţara noastră este de aproximativ 0.6%, în timp ce media în Europa se situează între 0.5% şi 2%.

 Potrivit unor informaţii publicate pe site-ul goodtehrapy.org, primele 9 semne ale dependenţei de jocuri de noroc, aşa cum au fost ele identificate în cartea ,,The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5)’’, publicată de Asociaţia Americană de Psihiatrie, sunt următoarele:

 1.       Te gândeşti aproape în permanenţă la jocuri de noroc, indiferent că e vorba de câştiguri sau pierderi recente sau planifici următoarea sesiune de gambling

 2.       Accesezi jocuri de noroc ca să uiţi de alte probleme din viaţă de zi cu zi

 3.       Simţi nevoia de a juca pe sume tot mai mari pentru a ajunge la acelaşi nivel de adrenalină

 4.       Eşti nevoit să minţi în privinţa timpului pe care îl aloci jocurilor de noroc

 5.       Simţi o nevoie puternică să joci ,,la recuperare’’ în momentul în care înregistrezi anumite pierderi. Deşi este normal să îţi pară rău că ai pierdut o parte din bankroll în urmă unei sesiuni de joc nefaste, nevoia de a juca la recuperare apare de regulă doar în cazul în care sumele pierdute sunt însemnate. Tocmai de aceea, nu ar trebui niciodată să rişti în cadrul unei singure sesiuni de joc mai mult de 5-10 % din bankroll-ul pe care îl ai la dispoziţie!

 6.       Te gândeşti şi încerci frecvent să renunţi la jocurile de noroc 

 7.       Devii nervos când încerci să nu joci o perioadă, fie ea o zi, o săptămână sau o altă perioadă de timp

 8.       Ignori familia, munca sau alte responsabilităţi pentru a juca

 9.       Împrumuţi bani pentru jocuri de noroc

 În cadrul aceluiaşi material se mai precizează faptul că prezenţa a minim 4 din aceste semne în cursul unui singur an ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru persoana respectivă. Că atare, dacă crezi că te regăseşti în cel puţin 4 dintre situaţiile de mai sus, nu ezita să cauţi ajutor de specialitate, pentru a preveni orice probleme legate de dependenţa de gambling! Cele mai populare site-uri pe care poţi solicita ajutor profesionist sunt jocresponsabil.ro (100% românesc) şi gamblingtherapy.org.

 În România, cei mai importanţi operatori online din cei 22 licenţiaţi ONJN au secţiuni speciale pe site dedicate acestui gen de probleme. De exemplu, pe vladcazino.ro, în cadrul secţiunii Joc Responsabil, găseşti un chestionar ,,Testaţi-va profilul dvs. de jucător’’ ce te ajută să te autoevaluezi în privinţa unei posibile dependenţe, ai posibilitatea să setezi o limită de depunere zilnică, săptămânală sau lunară şi poţi chiar să te auto-excluzi pentru 7 zile sau 6 luni, în momentul în care simţi că ai nevoie de o pauză dar nu eşti suficient de puternic pentru a face acest lucru.