„Cum se poate scăpa de mirosul neplăcut al gurii?”

2 jpg jpeg

„Respiraţia urât mirositoare (cunoscută şi sub numele ei medical de halenă sau halitoză) este o afecţiune frecventă în ziua de azi. Există 3 cauze principale ale acestei probleme, în ordinea importanţei, acestea sunt:

- igiena orală deficitară,

- afecţiuni la nivelul cavităţii bucale,

- diverse boli generale care pot cauza apariţia unei respiraţii urât mirositoare.

După această scurtă introducere, să trecem la cazul dumneavoastră concret. În primul rând, faptul că aţi depistat mai multe feluri de miros este un aspect irelevant; acesta se poate schimba în funcţie de tipul florei bacteriene prezente la un moment dat în cavitatea bucală precum şi de natura alimentaţiei.

Ţinând cont că majoritatea afecţiunilor dentare au fost tratate recent şi nu ştiţi să sufere de boli generale, s-ar putea încerca în prima fază o mică îmbunătăţire a igienei orale.

Este foarte bine să se spele regulat pe dinţi, dar şi mai importantă este tehnica folosită. Dacă durata periajului este prea scurtă sau tehnica nu este corectă, eficienţa acestuia scade dramatic.

Recomand soţului dumneavoastră să se spele pe dinţi folosind o tehnică corectă de cel puţin 2 ori pe zi (dimineaţa înainte de masă şi seara înainte de culcare). După periaj îi recomand clătirea timp de 20-30 de secunde cu apă de gură, fapt ce va ajuta la împrospătarea respiraţiei.

Dacă după 2 săptămâni nu observaţi nicio îmbunătăţire a respiraţiei, este bine să consultaţi medicul dvs. stomatolog pentru depistarea unor eventuale afecţiuni care n-au fost încă tratate. Acesta vă poate recomanda şi un consult general dacă consideră că respiraţia urât mirositoare ar putea fi cauzată de anumite boli generale nedipistate încă.”

2 jpg jpeg

Dr. George Ghidrai, medic specialist medicină dentară

Găseşti mai multe despre halenă AICI