Cum scap de mătreaţă?

1 2 jpg jpeg

Răspunde dr. Oana Clătici, medic specialist dermatolog, Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti

În cazul dumneavoastră poate fi vorba despre o afecţiune numită dermatită seboreică, caracterizată prin apariţia la nivelul pielii capului a unor zone roşii, însoţite de mâncărime. Este determinată de o ciupercă (Malassezia furfur), care se găseşte în mod normal pe pielea capului, în cantitate mică, iar tratamentul se face cu şampoane speciale dermatocosmetice care conţin substante substanţe precum sulfura de seleniu şi zinc pirition.

Este bine să ştiţi că tratamentul urmat – şamponul folosit - este eficient doar o perioadă de timp, pentru că fungul incriminat se obişnuieste cu ingredientele şamponului. În acest caz, se recomandă schimbarea cu un alt şampon antifungic, care are altă substanţă activă.

Afecţiunea se accentuează după perioadele stresante, la modificări de temperatură şi umiditate, se agravează iarna şi la începutul primăverii şi se ameliorează în cursul verii. Este bine să vă adresaţi unui medic dermatolog care va exclude şi alte afecţiuni (psoriazis sau streptococie a pielii capului) şi va recomanda analizele necesare.