Medic: După micşorarea stomacului, pacientul slăbeşte mai repede mâncând mai puţin

1 micsorare stomac jpg jpeg

Obezitatea, o adevărată boală a lumii moderne, implică numeroase riscuri pentru sănătate. Când eforturile de a slăbi nu dau rezultate, o soluţie este chirurgia bariatrică. Dr. George Sireţeanu, medic primar chirurgie generală şi bariatrie în cadrul Royal Hospital, ne-a răspuns la câteva întrebări legate de acest subiect.

Cui îi este recomandată operaţia de micşorare a stomacului?

Operaţia de micşorare de stomac, cunoscută şi sub denumirea de „gastric sleeve” (gastrectomie longitudinală) a devenit, în scurt timp, cea mai utilizată metodă chirurgicală de tratament a obezităţii, fiind recomandată de medicii chirurgi specializaţi în chirurgia bariatrică atât persoanelor care suferă de obezitate morbidă (persoane care au un IMC egal sau peste 40 kg/m2), cât şi persoanelor care au fost diagnosticate cu obezitate de gradul 2 (cu  IMC cuprins între 35 - 39,9 kg/m2) şi care asociază afecţiunii lor şi alte comorbidităţi (hipertensiune arterială, diabet de tip 2, apnee de somn etc).

Cui nu îi este indicată intervenţia?

Bineînţeles, există şi pacienţi care prezintă contraindicaţii operatorii. Printre aceştia se numără cei care suferă de afecţiuni psihice şi cognitive (care limitează capacitatea pacientului de a respecta şi a înţelege modificările stilului de viaţă şi a regimului postoperator), de dependenţă de alcool şi droguri, precum şi de afecţiuni cardiace şi hepatice ce cresc semnificativ riscul operator.

Este nevoie de o pregătire prealabilă?

În ce constă efectiv operaţia? Ce tehnici se folosesc?

Intervenţia este una restrictivă şi se realizează prin tehnici laparoscopice foarte avansate, ceea ce înseamnă realizarea câtorva mici incizii de 1-2 cm în zona abdomenului, modalitate prin care vor fi introduse instrumentele chirurgicale în cavitatea abdominală. Gastric sleeve-ul constă ȋn rezecţia unei părţi din stomac şi realizarea unui tub gastric cu volumul de aproximativ 80-100 ml. Aşadar, pe parcursul operaţiei, are loc eliminarea volumului ȋn exces a stomacului (micşorare stomac), eliminându-se totodată şi zona de secreţie a hormonului responsabil de stimularea foamei (astfel se explică şi diminuarea senzaţiei de foame).

Durata acestei intervenţii chirurgicale de micşorare a stomacului este de 1-2 ore, urmând ca pacientul să rămână spitalizat timp de 2 nopţi.

Cât durează recuperarea?

La externare, pacientul va primi toate indicaţiile de îngrijiri postoperatorii, precum medicaţia antitrombotică şi antisecretoare, dar şi indicaţii de dietă strictă, elaborate împreună cu medicul nutriţionist. Dieta impusă presupune parcurgerea mai multor etape, astfel: în prima săptămână postoperatorie, pacientul va consuma numai lichide clare; din a doua săptămână, consistenţa alimentelor creşte treptat, fiind introduse budincile şi cremele, pentru ca în a treia săptămână să fie permisele alimentele pasate. La o lună postoperator, nu mai există restricţii de consistenţă, putându-se consuma orice aliment, cu condiţia să fie în cantităţi mici şi bine mestecate.

Fiind vorba despre o operaţie laparoscopică, reluarea activităţilor cotidiene şi reinserţia socială se pot face rapid.

Care sunt măsurile (stil de viaţă) pe care pacientul trebuie s ă  le urmeze după intervenţie?

După operaţie pot să apară deficienţe nutritive din cauza faptului că organismul nu poate să absoarbă în mod adecvat diverse principii alimentare sau pentru că pacienţii nu au un aport corespunzător al acestora în dietă. Deficienţele cele mai întâlnite sunt cele de fier, vitamina B12, tiamină, calciu, vitamina D şi folaţi. Pentru a preveni aceste carenţe, unii pacienţi sunt nevoiţi să ia suplimente alimentare.

Pentru restul vieţii, pacienţii vor trebui să limiteze mereu consumul de calorii, alimentele bogate în grăsimi, acestea ducând la scăderea ritmului de slăbire şi la reîngrăşare în caz de abuz. Vor trebui să facă activitate fizică cel puţin 60 de minute pe zi, pentru a menţine scăderea în greutate. Vor trebui să ia suplimente şi vitamine cât mai mult timp posibil, chiar toată viaţa în unele cazuri.

Reevaluarea şi controlul postoperator sunt recomandate la 1, 3, 6, 12 luni de la operaţie, astfel încât monitorizarea stării de sănătate să fie efectuată corespunzător.

Care sunt avantajele acestei intervenţii?

Confortul şi eficacitatea acestui tip de operaţie a transformat, de-a lungul timpului, gastric sleeve-ul în cea mai des folosită metodă de tratament a obezităţii. Avantajul major al acesteia este ca pacientul va slăbi mai repede mâncând mai puţin (volumul stomacului rămas după rezecţia parţială va fi de aproximativ 100 ml) şi săturându-se foarte repede, iar senzaţia de foame nu va mai fi resimţită (datorită îndepărtării centrilor foamei).

Pe lângă scăderea drastică în greutate, care va îmbunătăţi calitatea vieţii, gastric sleeve-ul a înregistrat numeroase beneficii extra pentru pacienţii care apelează la acest tip de operaţie. Factorii de risc cardio-metabolici (hemoglobina glicozilată, glicemia serică, tensiunea arterială, trigliceridele, colesterolul) vor fi reduşi; se va îmbunătăţi sau, ideal, se va remite diabetul şi hipertensiunea arterială; se vor îmbunătăţi funcţiile respiratorii (de exemplu, pacienţii nu vor mai suferi de apneea în somn cauzată de obezitate); se va îmbunătăţi funcţionarea ficatului, până la 85% dintre pacienţii cu steatoză hepatică ajungând să aibă un ficat normal după gastric sleeve; se va îmbunătăţi funcţia renală şi se vor ameliora afecţiunile osteo-articulare.

Dar dezavantajele?

Dezavantaj major pe care pacienţii îl pot indica în cazul operaţiei de gastric sleeve este acela al schimbării totale a stilului de viaţă (alimentaţie, sport, dietă) pentru tot restul vieţii. Nerespectarea indicaţiilor specialiştilor chirurgi şi nutriţionişti privind dieta postoperatorie poate duce la reîngrăşare.

2 dr george sireteanu jpg jpeg

Care este preţul unei operaţii de micşorare a stomacului?

Preţul intervenţiei chirurgicale este de 20.950 lei, urmând ca acesta să sufere modificări substanţiale în perioadele de reduceri promoţionale.

CV

Dr. George Sireţeanu

Medic specialist chirurgie generală

Experienţă de peste 13 ani în chirurgie, validată prin peste 2500 de pacienţi operaţi;

Specializare în Franţa şi Belgia

Competenţe:

Chirurgie laparoscopică avansată

Chirurgia obezităţii