Infecţii care pot pune sarcina în pericol

Infec┼úii care la viitoarea m─âmic─â dau simptome u╚Öoare sau medii ca intensitate pot avea consecin╚Ťe grave pentru copilul nen─âscut. Acestea reprezint─â ┼či o cauz─â major─â a malforma╚Ťiilor congenitale, de aceea ar trebui s─â le cuno┼čti ┼či s─â ┼čtii cum s─â le previi.

image

Anumite infecţii pot dăuna fătului. Foto: Shutterstock

Este important ca toate femeile care sunt fie ├«ns─ârcinate, fie inten╚Ťioneaz─â s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinate s─â fac─â analizele indicate ┼či s─â fie con╚Ötiente de diferi╚Ťii agen╚Ťi patogeni care pot duce la pierderea sarcinii sau malforma╚Ťii congenitale. De aceea este recomandat ca femeile care se g├óndesc s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinate s─â fac─â vaccinul ├«mpotriva rujeolei, oreionului ╚Öi rubeolei cu 3 luni ├«nainte de concep╚Ťie sau imediat dup─â ce au r─âmas ├«ns─ârcinate. ├Än plus, vaccinurile ├«mpotriva gripei, tetanosului, difteriei ╚Öi pertussis sunt toate sigure ├«n timpul sarcinii ╚Öi sunt recomandate.

Infec╚Ťia cu citomegalovirus

Acest tip de infec┼úie este frecvent la na╚Ötere ┼či cre╚Öte riscul ca bebelu╚Öul s─â sufere de citomegalovirus congenital. Majoritatea copiilor infecta╚Ťi cu acest virus la na╚Ötere nu prezint─â simptome. Simptomele care apar totu┼či sunt: greutatea mic─â la na┼čtere, capul anormal de mic ┼či dezvoltarea incomplet─â a creierului, icter, m─ârirea ficatului ╚Öi splinei, inflamarea retinei. Cei mai mul┼úi sugari care au aceste semne de boal─â pot avea probleme neurologice pe termen lung, ca pierderea auzului sau a vederii, tulbur─âri de dezvoltare. Infec╚Ťia congenital─â cu citomegalovirus cre╚Öte riscul de diabet, boli tiroidiene, osteoporoz─â.

Rubeola

Infec╚Ťia cu virusul rubeolei ap─ârut─â ├«n timpul sarcinii, ├«n special ├«n primul trimestru, este foarte grav─â. Printre complica╚Ťii se num─âr─â avortul spontan, na╚Öterea prematur─â sau chiar moartea f─âtului. Sindromul rubeolic congenital duce la defecte oculare, urechi ╚Öi cardiace, dezvoltarea incomplet─â a creierului, autism, ├«nt├órziere mental─â ╚Öi motorie. Dac─â infec┼úia apare ├«n primele 11 s─âpt─âm├óni de sarcin─â exist─â un risc de 90% ca bebe s─â fie n─âscut cu sindrom rubeolic congenital, iar dup─â 20 de s─âpt─âm├óni, rata scade la 20%.

Herpes

Infec╚Ťia cu herpes poate duce la pierderea sarcinii, prematuritate sau greutate mic─â la na╚Ötere a bebelu┼čului. Dac─â apare spre sf├ór╚Öitul sarcinii poate duce la microcefalie, inflama╚Ťia retinei, erup╚Ťii cutanate ╚Öi hidrocefalie, o afec╚Ťiune manifestat─â prin acumularea excesiv─â de lichid ├«n creier. Aceasta are ca rezultat o l─ârgire anormal─â a spa╚Ťiilor din creier numite ventriculi. Riscul unor astfel de consecin╚Ťe devastatoare ale infec╚Ťiei cu virusul herpetic poate fi redus prin administrarea unui medicament antiviral ├«n ultima lun─â de sarcin─â dac─â viitoarea m─âmic─â a suferit un prim episod de herpes genital ├«n timpul sarcinii.

Toxoplasmoza

Provocat─â de parazitul Toxoplasma gondii, toxoplasmoza este frecvent─â ├«n zonele lumii care au climat cald ╚Öi umed ╚Öi la altitudini mici. De asemenea, este o infec╚Ťie parazitar─â r─âsp├óndit─â ├«n mare parte de pisici. Dac─â e┼čti ├«ns─ârcinat─â ╚Öi ai o pisic─â, evit─â s─â-i cure┼úi litiera. Printre alte recomand─âri sunt ┼či ocolirea c─ârnii nefierte sau g─âtite doar par┼úial. Spal─â-te bine pe m├óini dup─â ce a╚Ťi atins carne nefiart─â ╚Öi spal─â toate ustensilele ╚Öi vasele folosite la prepararea c─ârnii. ├Än plus, bea ap─â doar din surse sigure ╚Öi poart─â m─ânu╚Öi c├ónd gr─âdin─âre┼čti. Infec┼úia cu toxoplasmoz─â poate fi transmis─â f─âtului, chiar ┼či ├«n lipsa simptomelor, ┼či poate duce la avort spontan, la decesul bebelu┼čului sau la defecte congenitale.

Cite┼čte ┼či: Ce sunt analizele Torch si in ce trimestru se fac

Info

70% dintre nou-n─âscu╚Ťii cu toxoplasmoz─â care primesc tratament prompt ├«n primul an de via┼ú─â se dezvolt─â normal

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

├Än sarcin─â, imunitatea este mai sc─âzut─â, deoarece acest sistem de ap─ârare trebuie s─â fie mai pu╚Ťin agresiv pentru a nu respinge noul organism g─âzduit. De aceea, riscul de ├«mboln─âvire este mai mare pentru viitoarea mam─â, dar este expus ╚Öi f─âtul, c─âruia infec╚Ťiile ├«i pot fi transmise prin placent─â sau ├«n timpul na╚Öterii. Cele care se dezvolt─â ├«n sarcin─â pot duce la avort spontan, travaliu prematur sau defecte congenitale la copil. Vestea bun─â este c─â infec╚Ťiile pot fi prevenite prin sp─âlarea regulat─â a m├óinilor, prepararea termic─â adecvat─â a c─ârnii, evitarea consumului de produse lactate nepasteurizate. Dac─â de╚Ťine╚Ťi pisic─â, delega╚Ťi un alt membru al familiei pentru a cur─â┼úa litiera, pentru a nu risca infectarea cu Toxoplasma gondii.