Preeclampsia, afec╚Ťiunea care ├«╚Ťi complic─â sarcina. C├ónd poate ap─ârea ╚Öi cum se manifest─â

sarcina12 jpg

Preeclampsia este o afec╚Ťiune care apare ├«n timpul sarcinii. Dac─â faci preeclampsie este posibil s─â ai tensiune arterial─â ridicat─â, un nivel ridicat de proteine ÔÇőÔÇő├«n urin─â, care indic─â leziuni renale (proteinurie) sau pot ap─ârea alte semne care demonstreaz─â c─â organele au fost afectate. 

Preeclampsia debutează de obicei după 20 de săptămâni de sarcină, la femeile a căror tensiune arterială fusese anterior în intervalul standard.

L─âsat─â netratat─â, preeclampsia poate duce la complica╚Ťii grave ÔÇô chiar fatale ÔÇô at├ót pentru mam─â, c├ót ╚Öi pentru copil.

Cum se manifest─â

ÔÇťPreeclampsia este o afec╚Ťiune sever─â, al c─ârei singur tratament definitiv este na╚Öterea. Preeclampsia poate afecta orice organ sau sistem matern ╚Öi poate determina o restric╚Ťie de cre╚Ötere sau moartea intrauterin─â a f─âtului.

Preeclampsia se manifest─â cu cre╚Öterea tensiunii arteriale (valori peste 140/90 mmHg) asociat─â cu semne sau simptome de afectare de organ ÔÇô eliminarea de proteine prin urin─â, afectarea rinichilor, ficatului, pl─âm├ónilor, creierului.

Preeclamspia apare la 1-2 din 100 de sarcini ├«n popula╚Ťia din Romania ╚Öi se declan╚Öeaz─â, de obicei, ├«n trimestrul II sau IIIÔÇŁ, spune medicul Anca Panaitescu

Cu c├ót preeclamspia apare mai devreme, cu at├ót este poten╚Ťial mai sever─â, at├ót pentru f─ât, care trebuie s─â se nasc─â prematur, c├ót ╚Öi pentru mam─â.

ÔÇťExist─â teste care pot determina, ├«nc─â de la ├«nceputul sarcinii, de la 12 s─âpt─âm├óni, atunci c├ónd se face screeningul pentru sindrom Down ╚Öi morfologia de trimestru I, dac─â gravida este la risc sau nu, pentru a dezvolta preeclamspie.

Testele acestea sunt de mare utilitate ╚Öi implic─â m─âsur─âtori non-invazive: m─âsurarea tensiunii arteriale, m─âsurarea ecografic─â a curgerii s├óngelui ├«n arterele uterine ÔÇô vasele care duc s├ónge spre placent─â ╚Öi m─âsurarea unor proteine din s├óngele dumneavoastr─â. To╚Ťi ace╚Öti parametri se transpun ├«ntr-un algoritm care calculeaz─â riscul de preeclamspie. Pentru gravidele cu risc ├«nalt se administreaz─â aspirina ├«n cantitate de 150 mg/zi incep├ónd cu 12 s─âpt─âm├óni p├ón─â la 36 de s─âpt─âm├óni. Aspirina reduce cu peste 85% riscul de apari╚Ťie a preeclampsiei severeÔÇŁ, mai spune medicul.

Fiecare femeie gravid─â este bine s─â solicite testul de la 12 s─âpt─âm├óni pentru depistarea riscului de preeclamspie. ÔÇťS├óngele se recolteaz─â la acela╚Öi moment cu s├óngele pentru bitest. Speciali╚Ötii de medicin─â materno-fetal─â v─â pot calcula astfel riscul de preeclampsie ├«nc─â din trimestrul I ╚Öi v─â pot recomanda tratamente pentru a reduce acest riscÔÇŁ.