Preeclampsia, afecțiunea care îți complică sarcina. Când poate apărea și cum se manifestă

sarcina12 jpg

Preeclampsia este o afecțiune care apare în timpul sarcinii. Dacă faci preeclampsie este posibil să ai tensiune arterială ridicată, un nivel ridicat de proteine ​​în urină, care indică leziuni renale (proteinurie) sau pot apărea alte semne care demonstrează că organele au fost afectate. 

Preeclampsia debutează de obicei după 20 de săptămâni de sarcină, la femeile a căror tensiune arterială fusese anterior în intervalul standard.

Lăsată netratată, preeclampsia poate duce la complicații grave – chiar fatale – atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Cum se manifestă

“Preeclampsia este o afecțiune severă, al cărei singur tratament definitiv este nașterea. Preeclampsia poate afecta orice organ sau sistem matern și poate determina o restricție de creștere sau moartea intrauterină a fătului.

Preeclampsia se manifestă cu creșterea tensiunii arteriale (valori peste 140/90 mmHg) asociată cu semne sau simptome de afectare de organ – eliminarea de proteine prin urină, afectarea rinichilor, ficatului, plămânilor, creierului.

Preeclamspia apare la 1-2 din 100 de sarcini în populația din Romania și se declanșează, de obicei, în trimestrul II sau III”, spune medicul Anca Panaitescu

Cu cât preeclamspia apare mai devreme, cu atât este potențial mai severă, atât pentru făt, care trebuie să se nască prematur, cât și pentru mamă.

“Există teste care pot determina, încă de la începutul sarcinii, de la 12 săptămâni, atunci când se face screeningul pentru sindrom Down și morfologia de trimestru I, dacă gravida este la risc sau nu, pentru a dezvolta preeclamspie.

Testele acestea sunt de mare utilitate și implică măsurători non-invazive: măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea ecografică a curgerii sângelui în arterele uterine – vasele care duc sânge spre placentă și măsurarea unor proteine din sângele dumneavoastră. Toți acești parametri se transpun într-un algoritm care calculează riscul de preeclamspie. Pentru gravidele cu risc înalt se administrează aspirina în cantitate de 150 mg/zi incepând cu 12 săptămâni până la 36 de săptămâni. Aspirina reduce cu peste 85% riscul de apariție a preeclampsiei severe”, mai spune medicul.

Fiecare femeie gravidă este bine să solicite testul de la 12 săptămâni pentru depistarea riscului de preeclamspie. “Sângele se recoltează la același moment cu sângele pentru bitest. Specialiștii de medicină materno-fetală vă pot calcula astfel riscul de preeclampsie încă din trimestrul I și vă pot recomanda tratamente pentru a reduce acest risc”.