Cum pot gravidele să prevină neplăcerile verii

O viitoare mămică are toate motivele să se bucure de lunile de vară, mai ales că va avea parte de diversitatea hăinuţelor de maternitate, de tarabele piețelor care vor fi pline cu legume şi fructe proaspete, dar şi de vremea frumoasă. Pentru a evita diverse neplăceri care pot apărea pe caniculă, gravidele trebuie să ţină cont de unele recomandări.

image

Hidratarea corespunzătoare

Corpul va elimina din lichide, iar expunerea la soare poate cauza deshidratare sau extenuare. În plus, temperatura corpului este puţin mai ridicată la gravide decât în mod normal, ceea ce va face ca valul de căldură să producă un disconfort. Se poate menţine o temperatură potrivită a corpului prin consumul regulat de lichide (2 litri), cum ar fi apa, sucul de portocale, laptele, dar şi băuturile cu electroliţi - cele care completează aportul de vitamine şi minerale eliminat prin transpiraţie. Gravidele pot consuma inclusiv fructe şi legume bogate în apă (pepene, castraveţi).

Citeşte şi: Cum să-ţi controlezi greutatea în sarcină! ”Nu trebuie să mâncăm pentru doi!”

Îmbrăcămintea şi accesoriile potrivite

În timpul verii, femeile însărcinate au nevoie obligatoriu de o pălărie, de ochelari şi de o umbrelă de soare, dar mai ales de haine largi, din materiale vaporoase şi uşoare şi de încălţăminte comodă, mai mare cu o jumătate de măsură decât în mod obişnuit. Ţesăturile de calitate lasă pielea să respire, ajută la menţinerea unei temperaturi normale a corpului şi previn dezvoltarea iritaţiilor sub sâni şi abdomen, de altfel o problemă comună cu care gravidele se confruntă. Există numeroase modele de costume de baie pentru femeile însărcinate, recomandate fiind cele într-o singură piesă, care protejează cea mai mare parte din corp. Pentru a preveni frecarea coapselor interioare, se recomandă masarea lor cu puţin ulei de nucă de cocos.

Cum poate fi prevenită transpiraţia excesivă   

Dacă este posibil, femeile însărcinate ar trebui să evite cu orice preț statul la soare în intervalul orar 10:00 – 17:00, când razele ultraviolete sunt mai puternice. Căldura verii poate înrăutăţi problema transpiraţiei în timpul sarcinii. Se recomandă ca femeile însărcinate să nu stea în acelaşi loc prea mult timp, la soare. Câteva soluţii ar fi plimbările, rotirea labei fiecărui picior de 8 ori, acordarea unei pauze între 30 şi 60 de minute pe zi, scăderea consumului de sare din alimentaţie, dar şi evitarea administrării de diuretice. Înotul este activitatea fizică de preferat în cazul gravidelor, deoarece le poate feri de căldură, de problema transpiraţiei şi de presiunea burticii.

Atenţie la loţiunile de corp!

Din cauza schimbărilor hormonale, pielea devine mult mai sensibilă și se poate arde foarte ușor. Este bine ca gravidele să evite produsele cu oxibenzonă, ingredient prezent în multe creme cu protecție solară, loțiuni de corp, balsam de buze sau în luciuri de buze, deoarece ajută ca alte chimicale să fie absorbite în piele și, ulterior, să apară și în circulația sângelui. În plus, această substanţă chimică este cunoscută pentru faptul că deteriorează celulele din organism.

Agenția Internațională pentru Cercetarea privind Substanțele Cancerigene precizează că dioxidul de titan este o altă substanță posibil cancerigenă atunci când este inhalată în cantități mari. Din acest motiv, gravidele ar trebui să evite spray-urile ca produse de îngrijire a pielii.

Sfat

În cazul arsurilor solare, ar trebui evitate produsele care conțin lidocaină (nume comercial: xilocaină), un anestezic local care „răcește“ pielea. Se poate aplica aloe vera gel sau ulei din această plantă, deoarece este potrivită în cazul iritațiilor pielii sau arsurilor solare.