Ce sunt analizele Torch si in ce trimestru se fac

1 ce sunt analizele torch jpg jpeg

Dupa saptamana 12, medicul solicita gravidei efectuarea profilului Torch, prin care se pot evidentia sau exclude anumite infectii in corp. Ce sunt analizele Torch?

Prin Torch se intelege o baterie de teste, in urma carora se stabileste prezenta anticorpilor specifici pentru anumite infectii, explica Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie. Ce sunt analizele Torch si ce rezultatele poti primi in urma acestor investigatii? Doctorul detaliaza raspunsul la aceste intrebari pe site-ul pe care il coordoneaza.

Astfel, testele pot scoate la iveala informatii despre infectiile acute cu acesti patogeni, care in sarcina pot da malformatii la fat.

Este indicat ca analizele Torch sa fie facute inainte de a ramane insarcinata. Bolile infectioase induse de agentii complexului Torch in timpul sarcinii sunt capabile de a afecta fatul, ducand la intreruperea prematura a sarcinii, moartea fetala sau malformatii fetale congenitale grave.

Ce sunt analizele Torch si ce sa stii despre anticorpii specifici

Profilul Torch se efectueaza la inceputul trimestrului II de sarcina si indica daca o persoana a avut o infectie recenta, o infectie mai veche sau daca nu a avut niciodata boala respectiva. Adica, in functie de rezultatele testului se poate aprecia prezenta ori absenta unei infectii, stadiul acesteia, prezenta sau absenta imunitatii. E bine de stiut ca, daca testul confirma prezenta unei infectii active, pot fi necesare teste suplimentare mai specifice (atat in cazul femeilor insarcinate, cat si in cazul nou-nascutilor).

Atentie! De regula, rezultatele testului sunt precizate ca pozitive sau negative si arata prezenta sau absenta anticorpilor IgG si IgM, pentru fiecare tip de infectie testate. Daca IgM este negativ, adica nu este detectat in sange, rezultatul este normal.

Daca sunt anticorpi de tip IgM pozitivi in corp, gravida trebuie sa stie ca este un semnal de alarma. De aici, este necesar testul de aviditate, care masoara vechimea infectiei. Astfel, se considera aviditate inalta (>60%) vechimea de peste 4 luni a infectiei, iar aviditatea este scazuta (<50%) cand infectia este recenta si pune in pericol sarcina.

Testele care se efectueaza in profilul Torch

T vine de la Toxoplasmoza, des intalnita, care afecteaza peste 50% din populatia globului, si este provocata de un parazit. Principalul vinovat pentru transmiterea acestui parazit la om este pisica. Virusul poate cauza anomalii severe fatului la nivelul ochilor, creierului, plamanilor si inimii.

O - alte virusuri. Testarea anticorpilor pentru sifilis, hepatita B, virusul Epstein-Barr si infectia cu enterovirus sunt incluse in testul TORCH.

R vine de la rubeola, o infectie mai des intalnita primavara si se poate transmite prin stranut sau tuse. In timpul sarcinii, virusul poate trece usor la fat si poate provoca malformatii la nivelul ochilor, sistemului auditiv, cardiorespirator sau nervos. Riscul major este la inceputul sarcinii, dar scade pe masura ce sarcina avanseaza si fatul are organele deja formate.

Infectii care se transmit pe cale sexuala. C, de la Citomegalovirus, un virus din grupul de virusuri ai herpesului. Infectia la mama se transmite pe cale sexuala, prin transfuzii de sange sau se poate produce prin reactivarea unei infectii latente.De multe ori fara simptome in afara sarcinii, in perioada celor noua luni poate produce grave anomalii fetale, dar si la sarcina oprita in evolutie sau avort spontan daca infectia s-a produs in primul trimestru de sarcina.

H provine de Herpex simplex, un virus din grupa larga de virusi ADN care, daca apare in timpul sarcinii, poate avea efecte negative asupra mamei, dar in special asupra fatului. Prezenta infectiei recente ar putea insemna nastere prematura sau malformatii congenitale mai ales la sistemul nervos central.

@healthline.com