Dr. Ion Bogdan Codorean: cele mai riscante 5 sporturi în aer liber

1 dr ion bogdan codorean 2 jpg jpeg

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, semnalează că fotbalul, baschetul, joggingul, mersul cu rolele şi skate-boarding-ul sunt cele mai riscante tipuri de sporturi in aer liber care pot duce la accidentări ortopedice.

”Odată cu venirea primăverii, s-au umplut parcurile de copii si adulţi dornici de mişcare, de sport, ceea ce este foarte bine, însă asta aduce cu sine şi o serie de riscuri de accidentari pe care trebuie să avem grijă să le prevenim”, susţine medicul ortoped Codorean.  

Dacă practicarea baschetului şi a fotbalului poate duce la accidentari la nivelul genunchilor şi al umărului, rolele şi skate-board-ul supun oamenii, în plus, la riscuri de accidentari şi la nivelul claviculei, al pumnului sau al antebraţului: ”În cazul rolelor, cele mai multe accidentări apar la începători, în părţile neprotejate ale corpului. Gheata de rolă este asemeni unui clăpar care ţine strâns gleznele, iar echipamentul de protecţie cu genunchiere, cotiere şi cască ajută la evitarea accidentărilor în aceste zone, însă vulnerabilizează pumnii, umărul sau clavicula. În cazul skate-board-ului, accidentările sunt mai grave, pentru că cei care îl practică o fac destul de extrem, aşa că, de cele mai multe ori, se ajunge la tratament cu imobilizare sau chiar intervenţie chirurgicală.”, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean, unul dintre cei mai respectaţi chirurgi ortopezi din România.

În ceea ce priveşte jogging-ul, medicul ortoped semnalează că există riscuri pe termen scurt, dar şi pe termen lung pentru cei care îl practică: “Alergarea pe suprafaţa dură prin parc uzează în timp meniscurile şi cartilajul începând de la gleznă până la nivelul şoldurilor şi poate chiar să suprasolicite coloana vertebrală. Încălţămintea trebuie să fie adecvată, lejeră, să nu îl strângă pentru a-i permite să alerge corect. Majoritatea accidentărilor care apar sunt din cauza faptului că oamenii nu ştiu să alerge. Ei trebuie să aibă un tonus muscular, mai ales la picioare şi abdomen, care să le permită să alerge cât doresc”, declară

.  

Cele mai des întâlnite tipuri de accidentări în timpul practicării sporturilor în aer liber sunt entorsele de gleznă, “Din fericire, entorsele de gleznă sunt şi cel mai puţin grave. Pe de altă parte, accidentarile care pot apărea şi care duc la operaţie sunt: rupturile de ligamente încrucişate, rupturile de menisc, leziunile cartilajului de la nivelul genunchiului sau luxaţia de rotulă”, explică specialistul care trage un semnal de alarma în ceea ce priveşte reacţiile imediate pe care ar trebui să le aibă persoanele accidentate. ”Daca au dureri apărute în urma unui traumatism, dacă observă discontinuităţi sau mişcări anormale ale mâinilor şi picioarelor, dacă aud crepitaţii, adică sunete la diverse mişcări, ei trebuie să meargă la cabinetul ortopedic, pentru că acestea sunt semnale de fractură. Ar fi bine ca şi pentru o entorsă de gleznă, pe care toată lumea o consideră cea mai uşoară accidentare, să se ajungă la un control. Pentru că prost tratată, poate să ducă la instabilitate de gleznă sau la dureri pentru o perioadă lungă după accidentare”, adaugă dr. Ion Bogdan Codorean.