<<Am un bieţel de cinci ani, iar primul simptom după care îmi dau seama că este răcit sau că suferă de altă afecţiune este starea febrilă. Cum să acţionez în astfel de cazuri?>> Maria Niculce, Constanţa

Dr. Ema Dumitru, medic specialist pediatrie, Hyperclinica MedLife, Constanţa

Temperatura normală a unui copil este în medie 36,5-37˚ C, variind de la un individ la altul sau de momentul zilei. Cu ajutorul termometrului intrabucal, intraretal sau axilar, se poate stabili clar dacă micuţul are sau nu febră.

De regulă, la copiii mici se măsoară temperatura intrarectal. În cazul în care temperatura corpului creşte cu 1-2 grade peste valorile normale, se poate vorbi despre febră.

Uneori, părinţii se grăbesc să combată febra copilului chiar dacă valorile nu sunt mari şi chiar dacă cel mic nu dă semne de disconfort.

Un părinte care combate febra imediat ce o observă e ca şi cum un pompier ar opri alarma de incendiu, în loc să încerce să oprească focul.

Medicamentele reduc febra, dar scad şi producţia de anticorpi şi, astfel, prelungesc durata de vindecare a infecţiei care cauzează febra.