Iată cât ar trebui să dureze sărutul ideal! Ştiai?

image

Săruturile consolidează o relaţie. Foto: Shutterstock

Ingredient al apropierii fizice, săruturile nu sunt numai plăcute, dar au şi numeroase efecte benefice. Psihologii canadieni sunt de părere că există o durată a sărutului ideal.

Element central al limbajului iubirii, săruturile în cadrul unui cuplu se pot schimba adesea de-a lungul timpului. La început sunt mai dese, apoi tind să se rărească, deşi nu ar trebui, deoarece au numeroase beneficii.

Prin sărut, se eliberează oxitocina, un hormon al stării de bine, un calmant natural care ajută la reducerea stresului şi a tensiunii arteriale. Valurile de plăcere pe care le induc săruturile pot avea efect calmant în durerile de cap și durerile menstruale, a explicat Dominique Lefèvre, psiholog și sexolog-clinician pentru Medisite.

În plus, sărutul acţionează ca o gimnastică facială (Pentru un sărut, sunt folosi de la 2 până la 34 de mușchi ai feței) şi, prin schimburile de fluide, stimulează sistemul imunitar.

6 secunde ar trebui să dureze un sărut

Potrivit psihologilor John și Julie Gottman, cuplu și co-fondatori ai Institutului Gottman, din Montreal, Quebec (Canada), săruturile ajută la întărirea conexiunii dintre parteneri, precum și la consolidarea încrederii reciproce. Cu o condiție: ca sărutul să dureze cel puțin 6 secunde.

Adesea, săruturile durează mai puţin de atât, mai ales când ambii parteneri sunt pe grabă, din diverse motive (treburi casnice etc.).

Însă prelungirea sărutului la 6 secunde sau peste reprezintă „cheia unei relații romantice mai bune”, sunt de părere cei doi psihologi.

Vezi şi: Aşa devii maestru în arta sărutului!

Consolidează apropierea fizică

Săruturile sunt un moment de conectare trupească, iar dacă durează cel puţin 6 secunde, acest gest are şi alte beneficii, după cum spun psihologii canadieni:

- sunt un adevărat preludiu sexual. Un sărut este, de obicei, prima expresie fizică a dorinţei. De regulă, orice act sexual începe cu un sărut lung şi profund.

- stimulează afecțiunea și admirația.

- întărește aprecierea reciprocă și alimentează „contul bancar emoțional”.

Vezi şi: Care sunt beneficiile cheie ale sărutului?