Consiliere de cuplu? De ce nu?
O relaţie trece prin diferite etape, care pot implica şi crize mai mici, sau unele majore. Pentru că toţi investim în relaţiile pe care le construim timp, emoţii şi planuri de viitor împreună, este important să nu aruncăm toată această investiţie ci să cerem ajutor atunci când singuri nu mai facem faţă. Consilierea de cuplu, sau terapia de cuplu, poate fi soluţia.
Rolul consilierului în terapia de cuplu este să-i reaşeze pe parteneri pe poziţii neutre, să le dezamorseze conflictele şi să-I facă să înţeleagă ce-i uneşte, dar şi ce nu funcţionează. Terapeutul are rolul de facilitator al comunicării, empaţiei şi înţelegerii între parteneri. Cu alte cuvinte, el ajută la recuperarea relaţiei în care există şi comunicare şi înţelegere.
Nu este nimic greşit în a cere ajutor
Terapia de cuplu ar trebui să fie soluţia când certurile par interminabile şi comunicarea nu mai este reală. Motivele pot fi diverse pentru că fiecare cuplu este diferit: probleme sexuale, distanţare, unul dintre parteneri înşală, divergenţe legate de educarea copiilor, toate pot fi motive care determină blocaje majore de comunicare. Uneori, pe lângă terapie de cuplu este necesar să existe şi şedinţe de terapie individuală, mai ales în cazul relaţiilor unde există infidelitate şi violenţă (verbală, fizică).
Terapia nu-ţi salvează întotdeauna relaţia
Terapia înseamnă analiză şi autoanaliză, expunerea trăirilor şi emoţiilor, dechiderea şi accentuarea unor răni, conştientizarea propriilor greşeli. De aceea, intenţia de a apela la terapie de cuplu trebuie să fie asumată, altfel devine o pierdere de timp şi de resurse. Dacă parteneri nu îşi doresc ca relaţia lor să fie salvată, şi acest lucru este posibil dacă există conflicte profunde şi de lungă durata (frustrări şi nemulţumiri acumulate) sau dacă lipseşte angajamentul emotional al unuia dintre parteneri, atunci rolul terapiei este acela evidenţia şi accepta această situaţie astfel încât foştii parteneri să înceapă o etapă noua.